A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. (Oldatok fajsúlya) Vizsgáljuk meg kísérletsorozatokkal az oldatok fajsúlyának függését az oldat töménységétől. A fajsúlymérés módja piknométeres, Archimedes-féle, areométeres stb. Gondoljunk arra, hogy a töménység definíciója többféle lehet (tiszta oldószerre, kész oldatra vonatkoztatva stb.). Méréseink pontossága szempontjából gondolnunk kell a hőmérséklet szerepére. Oldott anyag például a konyhasó, fixirsó, cukor, káliumnitrát vagy valamilyen más kémiailag jól meghatározott anyag. Léteznek nem vizes oldatok is. Tanulságos, ha sósavval, ammóniával, ecetsavval, hangyasavval is foglalkozunk, ekkor azonban a töménység meghatározása tekintetében titrálásra leszünk utalva. Túlzott halmozás helyett inkább kevesebb anyaggal, de alaposan foglalkozzunk. Határidő: 1969. febr. 15. A legjobb pályamunkákat értékük szerint 300, 200, 100 Ft-tal jutalmazzuk. A díjakat Csaba G. István középiskolai tanár (KGM Technikum) adományozta. |
|