Cím: Testek gördülése, haladó és forgómozgás együttes fellépése II. Dinamikai jellemzés
Szerző(k):  Nagy László 
Füzet: 1968/szeptember, 34 - 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A csúszásmentes gördülés dinamikai elemzése

 

Azzal az esettel foglalkozunk, melynek során a gördülő ellenállás elhanyagolható. Az előzőek értelmében a pillanatnyi forgástengely a gördülő testnek a felülettel érintkező alkotója, mely a testhez és a felülethez képest is időben változtatja helyzetét. Mivel a mozgás a pillanatnyi forgástengelyek körüli elemi forgásokból tevődik össze, ezért a pillanatnyi forgástengelyre bármely pillanatban az M=Θβ alapösszefüggés érvényes.
 

 

1. ábra
 

Hasson F vízszintes erő a súlypontban (más esetekben értelemszerűen kell eljárni), ekkor az 1. ábra szerint
Fr=ΘAβ,
ahol ΘA a testnek a pillanatnyi forgástengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatéka. Ha ismerjük a testnek súlyponton átmenő tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatékát, akkor a vele párhuzamos, r távolságban levő tengelyre a tehetetlenségi nyomatékot Steiner tétele adja:
ΘA=ΘS+mr2
Behelyettesítéssel és βt=as figyelembe vételével*
F=Θsβr+mas
adódik. Tudjuk azonban azt, hogy nem pontszerű test esetén a testre ható erők eredője a test súlypontjának gyorsulását határozza meg. Jelenleg az mg gravitációs erő és az Fn alátámasztási erő eredője zérus, mert az összes többi szereplő erő vízszintes és a gyorsulás is vízszintes. Ezért ezek az erők a gyorsulás szempontjából figyelmen kívül hagyhatók. Így a dinamika alapegyenlete:
F-Fs=mas.
Az előző képlettel összehasonlítva a tiszta gördüléshez szükséges súrlódási erő
Fs=Θsβr=Θsasr2.

Annál nagyobb súrlódási erőre van szükség, minél nagyobb gyorsulást akarunk a testen létrehozni. Ezt a súrlódási erőt vagy a nyugalmi súrlódás, vagy határesetben a tapadási súrlódás biztosítja, az Fsμ0mg összefüggés alapján adott gyorsulás esetén
μ0>Θsasmgr2
kell, hogy legyen. Az utóbbi egyenlőtlenség jobb oldalán levő érték* hengernél 12as/g, gömbnél 25as/g, abroncsnál as/g.
A vizsgált gördülést dinamikailag másképp is felfoghatjuk, ennek érdekében redukáljuk az. erőket a súlypontba (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Hasson még a testre a súlypontban egy Fs és egy -Fs erő (ezzel az erők eredőjét nem változtattuk meg). Rendezzük az erőket ezután egy a súlypontban ható F-Fs eredővé, melyről tudjuk, hogy a súlypont gyorsulását határozza meg, és egy M=Fsr forgatónyomatékú erőpárrá, melynek nyomatéka bármely tengelyre, tehát a súlyponton átmenő tengelyre is állandó. Ez a nyomaték állandó szöggyorsulást hoz létre. Az egyenletek, melyeknek egyidejűleg fenn kell állniuk, a következők
F-Fs=mas,Fsr=Θsβ
Tehát a mozgás felfogható úgy, mint a súlypont egyenletesen gyorsuló haladó mozgása és a súlyponton átmenő tengely körüli egyenletesen gyorsuló forgómozgás. Ugyanúgy, mint ahogy sebességek esetében tettük, itt is látható*, hogy β ugyanakkora, mint a pillanatnyi forgástengely körüli szöggyorsulás, azaz a csúszásmentes gördülést jelenleg a vs=rω összefüggés helyett az a as=rβ kinematikai egyenlettel tudjuk figyelembe venni. Az így nyert egyenletek természetesen az előző megoldás összefüggéseivel egyenértékűek, bármely meghatározásra váró mennyiségre ugyanezt az eredményt adják.*
Hogy a kétféle gondolkodás alkalmazásában gyakorlatra tegyünk szert, vizsgáljuk meg az α hajlásszögű lejtőn legördülő gömb esetét (Θs=(2/5)mr2).
1. A pillanatnyi forgástengely körül a test forgómozgást végez (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Ebben az esetben
MA=mgrsinα;ΘA=(2/5)mr2+mr2=(7/5)mr2,


így a szöggyorsulás
β=MAΘA=5gsinα7r.
A súlypont gyorsulása
as=βr=(5/7)gsinα.
Az egyenletekben természetesen sem Fs, sem Fn nem szerepel, mivel ezek az erők A-n mennek keresztül, így nyomatékuk A-ra zérus. Ha a súrlódási erőt is ki akarjuk számítani, akkor a súlypont mozgására felírt mozgásegyenletet is fel kell használnunk. Mivel a súlypont gyorsulása, tehát a testre ható összes erő eredője és a súrlódási erő is lejtő irányú, ezért az mg gravitációs erő és az Fn alátámasztási erő eredője is lejtőirányú kell, hogy legyen. A jól ismert számolás alapján* ez az eredő mgsinα nagyságú, és a lejtőn lefelé mutat. Ugyanakkor Fn=mgcosα. Így a súlypont mozgására
mgsinα-Fs=m(5/7)gsinα,
azaz
Fs=(2/7)mgsinα.
A csúszásmentes gördülés feltétele
μ0Fs/Fn=(2/7)tg α.

2. A súlypont gyorsuló mozgásához a súlyponton átmenő tengely körüli egyenletesen gyorsuló forgómozgás járul hozzá (4. ábra).
 

 

4. ábra
 

A dinamika alaptörvényének egyenletei komponensenként (lejtőirányban és arra merőlegesen) az erőredukció után.

mgsinα-Fs=mas,Fn-mgcosα=0.


A forgómozgás alapegyenlete:
Fsr=(2/5)mr2β,
és a csúszásmentességet biztosító kinematikai egyenlet
as=βr.
Ezekből az egyenletekből a mozgás az előbbivel egyenértékűen vizsgálható.*
 
Gördülés csúszással
 

Nem tiszta gördülés jön létre például az 1. ábra esetében, ha
μ0<Θsasmgr2.
Ekkor a test csúszni fog, s a csúszási súrlódás Fs=μmg értékét adottnak kell vennünk (μ a csúszási súrlódási együttható). Mivel most a testre ható összes erőt ismerjük (5. ábra), a súlypont gyorsulását meg akarjuk határozni.
 

 

5. ábra
 

Az
F-μmg=mas
egyenletből:
as=Fm-μg.
A forgatónyomaték erőredukcióval M=μmgr, tehát a szöggyorsulás
β=μmgrΘs.
β és as ismeretében a pillanatnyi forgástengely helyét a súlyponttól az
x=asβ=F/m-μgμmgrΘs
összefüggés adja meg. Mivel F>μmg, azért x>0, vagyis a pillanatnyi forgástengely a súlypont alatt van. Ha a
μ<μ0<Θsasmgr2
összefüggést felhasználjuk, x-ről könnyű bebizonyítani* az x>r egyenlőtlenséget, vagyis a pillanatnyi forgástengely a testen kívül helyezkedik el.
A pillanatnyi forgástengelyt másképp is megkereshetjük. Ha ez a súlyponttól x távolságra van, mivel a tengely körül pillanatnyi forgás történik, akkor
Fx-Fs(x-r)=(Θs+mx2)β.
A szöggyorsulás előbbi β=μmgr/Θs értékével x-re a már megismert összefüggés adódik.*
 

Erőtani elemzés pillanatnyi forgástengely esetén
 

Egy dolgot az eddigiek szerint is világosan kell látnunk. A pillanatnyi forgástengely körüli elemi forgás esetén nem érvényes a forgómozgások dinamikájának az a tétele, hogy ,,tiszta'' forgómozgás esetén a testre ható erők eredője zérus, azaz a testre ható erők erőpárt alkotnak. Ez csak akkor áll fenn, ha a pillanatnyi forgástengely a gyorsuló mozgást nem végző súlyponton megy keresztül. A legutóbbi pillanatnyi forgástengely keresés esetén például F és Fs eredője sohasem lehet zérus (5. ábra).
A pillanatnyi forgástengely ismeretében bármely helyzetben (tehát nem az idő függvényében) elemi módszerekkel meg tudjuk határozni a súlypont gyorsulását.
 

 

6. ábra
 

A fal mellett súrlódásmentesen lecsúszó rudat vizsgálva újra, a 6. ábra szerint Fn1 és Fn2 átmegy a pillanatnyi forgástengelyen, ezért forgatónyomatékuk egyenként zérus. A gravitációs erő nyomatéka és a tehetetlenségi nyomaték:
M=mg(l/2)cosα,ΘA=Θs+m(l2)2=112ml2+ml42=13ml2.


A szöggyorsulás
β=MΘA=3gcosα2l,
ezzel a súlypont gyorsulása
as=βl2=3gcosα4l.

A testre ható három erő eredője mas, és mivel mg a súlypontban hat, kell, hogy Fn1 és Fn2 eredője is a súlyponton menjen keresztül. Ezért az adott helyzetben Fn1 és is Fn2 meghatározható*, s ezzel a dinamikai tárgyalás teljes.
 

Dinamikai jellemzés kijelölt forgástengely esetén
 

Vizsgáljuk meg a dinamikai tárgyalást olyan esetben, amikor kijelölt forgástengely van, de az nem megy át a súlyponton.
A vízszintesen elengedett rúd egyik végén átmenő, a rúdra merőleges tengely körül billenhet le. Határozzuk meg a súlypont gyorsulását és a tengelynek a testre gyakorolt kényszererejét a rúd egy adott helyzetében.
 

 

7. ábra
 

Az egyszerűség érdekében tekintsük először a rúd vízszintes helyzetét (7. ábra).

A szöggyorsulás
β=MAΘA=3g2l,
a súlypont gyorsulása
as=l2β=34g.
A testre ható erők eredője Newton II. törvényéből
mg-FA=mas,
amiből FA=mg4 adódik. Ha tehát az elengedés előtt a test a másik végen is alá volt támasztva, az FA kényszererő az elengedés pillanatában az mg/2 értékről felére csökken. Ezt az erőcsökkenést mindenki érezheti, akinek társa egy gerenda másik végét elengedi.
 

 

8. ábra
 

Egy tetszőleges, a függőlegessel α szöget bezáró helyzetben (8. ábra)
MA=mgl2sinα.
A szöggyorsulás
β=MAΘA=3gsinα2l,
és a súlypont érintőirányú (tangenciális) gyorsulása:
as=βl2=34gsinα.
A testre ható erők eredője, mely az érintőirányú gyorsulást létrehozza
F=mas=34mgsinα,
mely erő a vízszintessel a szöget zár be. Az mg és mas ismeretében az F eredőkhöz hozzájáruló F'A kényszererő meghatározható. Ha ehhez hozzávesszük még azt az erőt, mely az A pontban hat és iránya a súlyponton megy keresztül, amely erő a pillanatnyi centripetális gyorsulást biztosítja (látni fogjuk, hogy a súlypont sebességét a helyzet függvényében szintén ki tudjuk számítani elemi módszerekkel), akkor a centripetális erő és F'A eredője a kívánt FA csaperőt adja.
 

 

9. ábra
 

A 9. ábra szerint*
F'A=mg41+15cos2α.
Az egész problémát természetesen úgy is meg lehet oldani, hogy az erőket a súlypontba redukáljuk (hasonlóan a 4. ábrához). Ekkor belátható, hogy F'Ax forgatónyomatékú erőpár a súlypont körül éppen az előbbi szöggyorsulást hozza létre (x az F'A hatásvonalának a súlyponttól való távolsága).
 

 

10. ábra
 

Az ábra szerint a β-val jelzett szögre* tg β=14 tg α, továbbá a 10. ábra szerint*
x=l2sinβ=l2tgα16+tg2α,
ezzel a kérdéses erőpár nyomatéka
Ms=F'Ax.
Ebből és a β=Ms/Θs, egyenletből
β=3gsinα2l
adódik.* Innen a feladat további elemzése már ismert.
A feladat világosan mutatja és összefoglalóul ezt kell hangsúlyoznunk, hogy ha a forgómozgás alapegyenletét a forgástengelyre írjuk fel, megkapjuk a szöggyorsulást és ebből a súlypont gyorsulását. A testre ható összes erő hatását azonban csak a súlypont mozgására vonatkozó dinamikai alapegyenlet adja meg. A másik lehetőség az, hogy az erőket a súlypontba redukálva felírjuk a dinamika alapegyenletét és a súlyponton átmenő tengelyre a forgómozgás alapegyenletét. Ekkor as és β között kapcsolatot az teremt, hogy van a testnek egy olyan pontja (ill. egyenese) ‐ ez a forgástengely ‐ melynek gyorsulása zéró.

*A következőkben is a csillaggal jelölt számításokat az olvasónak célszerű elvégeznie.