Cím: A KÖMAL Fizika Rovatának 10. éve elé
Szerző(k):  Székely György 
Füzet: 1968/szeptember, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizika, Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tizedik évébe lépett 1968. szeptemberében a Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovata. ‐ A lap fennállásának közel háromnegyed évszázadához képest ez nem nagy idő; az elért eredmények azonban igen jelentősek.
A rovat megindításának célja a fizika iránti érdeklődés felkeltése, az érdeklődő tanulók képességeinek kibontakoztatása, a fiatal tehetségek felfedezése volt. Lendületes szerkesztése, gazdag, érdekes feladatanyaga rövid idő alatt megteremtette népszerűségét: kialakult olvasótábora, feladatmegoldó gárdája. E gárda úttörői, első tagjai közül ma már többen egyetemi oktatók; többen lelkes, önfeláldozó munkát végeznek a fővárosi és a vidéki ‐ 40 városra kiterjedő ‐ fizikai tanulódélutánok vezetésében. ‐ Segíti a rovat az iskolai és a központi szakkörök munkáját is; s nem véletlen, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, az Eötvös Loránd Fizikai Verseny nyertesei, helyezettjei évről évre úgyszólván csakis a rendszeres feladatmegoldók közül kerülnek ki. A tavalyi varsói, az idei budapesti nemzetközi fizikai diákolimpia magyar sikerének elérésében ugyancsak nagy része van a rovatnak: valamennyi versenyzőnk  az olvasói, feladatmegoldói gárda tagja.
A tizedik év küszöbén kívánjuk, hogy a rovat tevékenysége sikeresen folytatódjék, bővüljön; a fizikai problémák, feladatok megszerettetésén kívül vonjon be minél több tanulót a nemrég megkezdett, önálló kísérletezést igénylő pályázatokba is. Mozdítsa elő minél szélesebb körben a természettudományos szemlélet kimunkálását, segítsen minél több kiváló fizikust, mérnököt nevelni szocialista hazánk javára.