Cím: 1967. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Füzet: 1968/február, 81 - 85. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1967. október 21-én rendezte fizikai versenyét az 1967. évben érettségizettek számára. A versenyzők 5 órát dolgozhattak és bármilyen segédeszközt használhattak. Az alábbiakban ismertetjük a verseny feladatait és azok megoldását.

 

1. Ferde hajítással X=45m messze és Y=20m magasan levő célpontot kell eltalálni úgy, hogy az elhajított tárgy közben egy x0=20m messze levő, y0=15m magas akadály felett repül át. Milyen feltételnek tegyen eleget a kezdősebesség és az elhajlási szög, hogy ez sikerüljön ?
 

Megoldás. Keressük a pálya függvényét (1. ábra).
 

 

1. ábra
 

A ferde hajítás ismert törvénye szerint az elhajított tárgy koordinátái:
x=ccosαt,y=csinαt-g2t2.


t kiküszöbölésével kapjuk a pálya függvényét:
y=tgαx-g2c2cos2αx2.
Annak feltétele, hogy eltaláljuk az X,Y koordinátájú pontot, az, hogy X,Y kielégítse a fenti függvénykapcsolatot:
Y=tgαX-g2c2cos2αX2.
Ez feltételt szab meg c indítási sebességre és α indítási szögre, ez a feltétel:
c=gX22cos2α(Xtgα-Y).(1)
Az X,Y pont eltalálásának ezt a feltételét grafikusan ábrázolhatjuk, ha feltüntetjük az α, c koordinátarendszerben azokat a pontokat, amelyek (1) feltételnek megfelelnek. A görbét, g=10m/s2 érték felhasználása mellett a 2. ábra tünteti fel folytonos vonallal.
 

 

2. ábra
 

Ez a görbe a 18,7-nál és 90-nál rajzolt függőlegesek között helyezkedik el; általában adott sebesség mellett két szög esetében teszi lehetővé a cél eltalálását, kivéve az 54,2-nál és 24,9m/s-nál levő minimumot.
Hasonlóan írhatjuk fel annak feltételét, hogy a lövedék eltalálja az akadály felső szélén levő, x0,y0 koordinátájú pontot:
c=gx022cos2α(x0tgα-y0).(2)
E feltételt a 2. ábrán a szaggatott vonal tünteti fel; amely 36,9 és 90 között helyezkedik el és minimuma 65,6-nál, 20m/s-nál van.
Az (1) és (2) feltételeket jelentő görbék metszéspontja T-ben van, 47,3-nál és 25,5m/s-nál. Ha ezekkel az adatokkal végezzük el a hajítást, akkor az elhajított tárgy érinti az akadály felső szélét és eltalálja a célpontot. De az akadály felső szélét nem kell eltalálni, a tárgy elrepülhet felette, ezért feladatunk csak azt kívánja hogy c és α a 2. ábra vonalkázott görbéje felett legyenek. De az (1) feltétel betartása is kötelező, hogy eltaláljuk a célpontot. Ezért a feladat megoldása: c sebesség és α szög úgy választandó, hogy az (1) feltételnek tegyenek eleget, de c 25,5m/s-nál és α 47,3-nál nagyobb legyen, vagyis a c és α adatokat jelentő pontok a 2. ábra vastagított görberészén feküdjenek.
 

2. 120cm hosszú csillagászati távcső tárgylencséje 100cm fókusztávolságú és 84mm átmérőjű gyűjtőlencse, szemlencséje 20cm fókusztávolságú és 12mm átmérőjű gyűjtőlencse. Mekkora az égboltból látható terület szögátmérője ?
 

Megoldás. A lencsék fókuszai egybeesnek. Először tekintsük a tengellyel párhuzamosan beeső, párhuzamos sugárnyalábot (3. ábra felső rajza).
 

 

3. ábra
 

Ha a kilépő nyaláb teljesen megtölti a szemlencse területét, akkor a tárgylencsén 30 mm rádiuszú kör területén át esik be. Ha a beeső nyaláb sugarai egymás között párhuzamosak maradnak, de a nyaláb ferde szögben esik be a tengelyhez képest, akkor a fókuszsíkban fekvő találkozási pont kikerül a tengelyből. Egy bizonyos φ szög esetében a tárgylencse alsó szélén bemenő sugár a szemlencse felső szélén távozik (3. ábra középső rajza). Ez az a legferdébb nyaláb, amelynek sugarai még hiánytalanul átjutnak a távcsövön. Az ábrán köröcskékkel vannak megjelölve hasonló háromszögek csúcspontjai; ezekből a háromszögekből:
h+r2f2=r1-hf1.
Itt h jelenti a közbeeső kép nagyságát. Innen:
h=f2r1-f1r2f1+f2.
A látószög (fele) radiánban:
φ=hf1=f2r1-f1r2f1(f1+f2).(3)
Számadatainkkal φ=0,002rad=0,114=6,84', illetve 2φ=0,004rad=0,228=13,68'.
Ha a beérkező nyaláb tengellyel alkotott hajlásszöge még nagyobb lesz, akkor a szemlencsén kilépő, illetve kilépésre képes nyalábból mindig kevesebb tud bejutni a tárgylencse területén át. Ha a hajlásszög Φ értéket éri el, akkor a tárgylencse alsó szélén át bejutó sugár a szemlencse alsó széle felé halad (3. ábra alsó rajza). Ennél nagyobb hajlásszög mellett egyetlen sugár sem képes a távcsövön keresztüljutni. H a közbeeső kép nagyságát jelenti. A köröcskékkel megjelölt hasonló háromszögekből:
H-r2f2=r1-Hf1
innen:
H=f2r1+f1r2f1+f2.
A látószög (fele) radiánban:
Φ=Hf1=f2r1+f1r2f1(f1+f2).(4)
Számadatainkkal Φ=0,012rad=0,6875=41,25', illetve 2Φ=0,024rad=1,375=122,5'.
Tehát a feladat megoldása a következő. Amíg az érkező nyaláb hajlásszöge kisebb, mint a (3) által megadott φ-érték, addig a látómező változatlan fényességű. Ezt körülveszi a (4) által megadott Φ-ig egy körgyűrű, amelynek területén a fényerősség folyamatosan csökken. A Φ által megszabott körön kívül semmit sem látni. A valóságban a fókuszpontok találkozási helyén elhelyezett körgyűrű alakú rekesszel tartják távol azokat a sugarakat, amelyek már nem adnak megfelelő világosságú képet. Ha a rekesz a gyújtópontok találkozási síkjában áll, akkor szélét élesen látjuk.
 

3. Vasmagot két sokmenetű tekercseléssel látunk el, amelyek menetszáma egyenlő, de menetiránya ellentétes (4. ábra). A tekercseket egy-egy R ohmos ellenállással sorba kapcsoljuk, azután az egyiket U=100volt állandó egyenfeszültségre kapcsoljuk. Hosszabb idő múlva K kapcsoló zárásával a másik ágat is rákapcsoljuk az U feszültségre. Közvetlenül K bekapcsolása után (néhány ezred-másodperc múlva) mekkora mindegyik ág áramerőssége ?
 

 

4. ábra
 

Megoldás. Állapodjunk meg abban, hogy a 4. ábrán feltüntetett áramirányokat tekintjük pozitívoknak. Az 5. ábra a két áramerősség és a vasmag mágneses fluxusát tünteti fel mint az idő függvényét.
 

 

5. ábra
 

K kapcsoló bekapcsolása előtti időben az első áramerősség I1=U/R (folytonos vonal), a második I2=0. A bekapcsolás után igen hosszú idő múlva I1=U/R és I2=U/R. A kapcsoló bekapcsolása után közvetlenül az áramerősségek I10 és I20. Ezeket keressük.
A tekercsekben folyó áram a vasmagban mágneses fluxust hoz létre, amely arányos az áramerősséggel: Φ=kI. Mágneses fluxusnak nevezzük a vasmagban található összes mágneses indukcióvonal számát. A kapcsoló üzemeltetéséig a vasmagot csak az első áram mágnesezi, és ezért Φ=kI1=kUR. A kapcsolás után igen hosszú idő múlva a második áram erőssége is U/R, de ez az áram a vasmagot ellentétesen mágnesezi, ezért igen hosszú idővel a kapcsolás megtörténte után a fluxus nulla (5. ábra alsó rajza).
A kapcsolás pillanatában folyó I10 és I20 áramok ellentétes irányúak, ezért ekkor a fluxus: kI10-kI20. Az önindukció jelenségének az a lényege, hogy a mágneses fluxus hirtelen nem ugorhat egy véges értékkel, ezért a kapcsolás előtt és közvetlenül utána a fluxusnak egyenlőnek kell lennie:
kUR=kI10-kI20.
Innen egyenletet kapunk az áramerősségek különbségére:
I10-I20=UR.(5)

A kapcsolás után a fluxus folyamatosan csökkenni kezd, hiszen hosszú idő múlva értéke nulla. A fluxus csökkenése a tekercsek közös vasmagjában feszültséget indukál mindegyik tekercsben, amelynek nagysága mindegyik tekercsben LkdΦ/dt=Ui és irányítása olyan, hogy a fluxus csökkenésének ellene szegül. Ez az indukált feszültség hozzájárul az eredeti feszültséghez, de az ellentétes menetirányok folytán különböző előjellel. Ohm törvénye szerint:
U+Ui=RI10,U-Ui=RI20.


Ezeket összegezve 2U=R(I10+I20), tehát egyenletet kaptunk az áramok összegére:
I10+I20=2UR.(6)
Az (5)-ből és (6)-ból álló egyenletrendszert megoldjuk I10 és I20ra:
I10=32UR,I20=12UR.
Ez a feladat megoldása. Az indukált feszültségre azt kapjuk, hogy Ui=U/2. Az áramok függését az időtől az 5. ábra felső rajza tünteti fel.
 

A verseny eredménye. A bíráló bizottság az első díjat nem adta ki. A második és harmadik díjat összevonva, egyenlő arányban megosztva hárman kapták meg: Kádas Sándor (a budapesti tudományegyetem fizikus hallgatója, tavaly a budapesti József Attila gimnáziumban Honfi Lászlóné tanítványa), Szalay Sándor (a debreceni tudományegyetem fizikus hallgatója, tavaly a debreceni egyetemi gyakorló gimnáziumban Trón Lászlóné tanítványa), Szűcs Pál (a budapesti tudományegyetem fizikus hallgatója, tavaly a budapesti Fazekas Mihály gimnáziumban Kőváry Károly tanítványa). A versenyen részt vevő gimnáziumi tanulók közül kitüntető jutalmat kapott Diósi Lajos, a budapesti Apáczai Csere János gimnázium IV. osztályában Csernák Emil tanítványa.