Cím: Az 1967. évi fizika OKTV feladatai és eredménye
Füzet: 1967/október, 81 - 87. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az I. forduló feladatai

 

1. Vasútvonal mellett álló pályaőrhöz vonat közeledik v sebességgel. Sípjelet ad le T ideig. Mennyi ideig hallja a pályaőr a sípjelet ? A hang sebessége c=330m/s; v=108km/óra=30m/s, T=3s; a sípjel végéig a vonat nem éri el a pályaőrt.
 (Párkányi László)
 
 
1. ábra
 

Megoldás. A vonat és a hang mozgását ábrázoljuk grafikusan (1. ábra). A vonat s útját mint t idő függvényét az OAB egyenes tünteti fel; ez az egyenes a t-tengellyel v tangensű szöget zár be. A sípolás A-ban kezdődik és a hanghullám útját AD egyenes tünteti fel; tgDAH=c. A sípjel vége B pontból indul. A sípjel vonaton mért időtartama AH=T. Az origótól OC távolságban levő pályaőr a sípjelet DE=t időtartamig hallja. A derékszögű háromszögeket felhasználó számolás:
t=DE=FB-FG=AH-FG=T-AFctgFGA==T-BH/tgDAH=T-AHtgBAH/tgDAH==T-Tv/c=T(1-v/c).

Számadatainkkal, mivel v/c=1/11, ezért t=10T/11=2,727s.
A számítás tartalmazza a Doppler-jelenség egyik esetének levezetését, mert a pályaőr ugyanannyi rezgést kap t idő alatt, amennyit a síp T idő alatt bocsátott ki, tehát az észlelt hangmagasság T/t arányában megnagyobbodik.
 

2. 100 ohmos, 2 wattos fogyasztót változtatható feszültséggel akarunk működtetni. Felhasználható tetszés szerinti kapcsolásban egy háromkivezetéses tolóellenállás, amely 1000ohmos és 15wattal terhelhető, valamint egy elhanyagolható belső ellenállású, 48voltot adó feszültségforrás. Milyen határok között változtathatjuk a fogyasztóra jutó feszültséget ?
 (Nagy László)
 

Megoldás. A fogyasztót legfeljebb I=N/R2/100=0,141 amperrel terhelhetjük; a tolóellenálláson legfeljebb I0=15/1000=0,1225 amper mehet át károsodás nélkül. A fogyasztóra eszerint legfeljebb 1000,141=14,1 volt juthat.
A tolóellenállás csúszó érintkezőjének állását egy bizonyos x törtszám jellemzi, amely megadja, hogy az ellenállás hányadrésze van az egyik végső kivezetés és a csúszó érintkező között, 0<x<1. A tolóellenállás egyik részének 1000x, másik részének 1000(1-x) az ellenállása. Minden elektromos mennyiséget x függvényeként számolunk.
 
 
2. ábra
 

I. Előtétellenállás (2. ábra I. oszlopa). A tolóellenállás 1000x ohmja és a fogyasztó 100 ohmja sorba van kapcsolva. A közös áramerősség:
I=48100+1000x.
A fogyasztóra jutó feszültség: U=100I. A beállítást a tolóellenállás teherbírása korlátozza, a csúszó érintkező x=0,292 és x=1 között állhat, miközben a feszültség 12,25 V és 4,36 V között változik.
 

II. Feszültségosztó (2. ábra II. oszlopa). A tolóellenállás 1000x ohmja és a 100 ohmos fogyasztó párhuzamosan vannak kapcsolva és eredő ellenállásukkal van sorba kötve a tolóellenállás felső részének 1000(1-x) ohmja. Ezek alapján a feszültségosztó felső részén átmenő áramerősség:
I0=0,0481+10x1+10x-10x2,
a fogyasztó áramerőssége:
I=0,48x1+10x-10x2.
A fogyasztóra jutó feszültség most is U=100I. A beállítást ismét a tolóellenállás teherbírása korlátozza, a csúszó érintkező x=0 és x=0,696 között állhat, miközben a feszültség 0 V és 10,8 V között változik.
III. Vegyes kapcsolás (2. ábra III. oszlopa). A tolóellenállás két szélét összekötve kapcsoljuk a feszültségforrás egyik végére, és a fogyasztót a csúszó érintkező és a feszültségforrás másik vége közé kapcsoljuk. Minden adat az x=0,5-es beállításhoz képest szimmetrikus. A tolóellenállás két része párhuzamosan van kapcsolva, és ezzel van sorba kötve a fogyasztó. A tolóellenállás egyik részének áramerőssége:
I0=0,48(1-x)1+10x(1-x),
a fogyasztó áramerőssége:
I=0,481+10x(1-x).
A fogyasztóra jutó feszültség természetesen most is U=100I. Ez esetben a beállítást a fogyasztó teherbírása korlátozza, a csúszóellenállás x=0,4 és x=0,6 között állhat, miközben a fogyasztóra jutó feszültség szélső értékei 13,75 V (ha x=0,5) és 14,1 V (ha x=0,4 vagy x=0,6).
A 2. ábra jobb oldali szélső oszlopa a felhasználható feszültségek áttekintését adja meg. 0-tól 4,36 V-ig csak a II. kapcsolással, 4,36 V-tól 10,8 V-ig akár I., akár II. kapcsolással juthatunk el; 10,8 V-tól 12,25 V-ig csak az I. kapcsolás használható. 12,25 V és 13,75 V közötti értéket nem tudunk beállítani, azután 13,75 V és 14,1 V közötti területet a III. kapcsolással érhetünk el.
 

3. Vízszintes tengely körül forgatható R rádiuszú, I tehetetlenségi nyomatékú korongot rugó tart egyensúlyi helyzetben úgy, hogy a rugó forgatónyomatéka arányos a szögelfordulással. A korong kerületére fonalat tekerünk, a fonál végére m tömeget akasztunk (3. ábra). Milyen mozgást végez a rendszer, ha kis mértékben kimozdítjuk egyensúlyi helyzetéből ? A súrlódástól és közegellenállástól eltekintünk.
 (Wiedemann László)
 

 
 
3. ábra
 

Megoldás. A forgatónyomaték arányos a szögelfordulással: kα. A teljes tehetetlenségi nyomaték I+mR2, mert m tömeg úgy mozog, mintha a korong kerületén lenne. A forgómozgás alaptörvénye szerint β szöggyorsulás:
β=-kαI+mR2.
Ha R-rel bővítünk, β szöggyorsulásból βR=a, a kerületi pont gyorsulása lesz. Ugyanekkor αR=s a kerületi pont útját jelenti (α mindvégig radiánban mérendő). Ezért:
a=-ksI+mR2.
A gyorsulás arányos az úttal és visszafelé mutat, tehát rezgőmozgás keletkezik. Egybevetve a rezgő mozgás a=-ω2s törvényével,
ω2=kI+mR2,
így a lengésidő:
T=2πI+mR2k.
Homogén, M tömegű henger esetében I=MR2/2. A keletkező rezgés gyorsulása abszolút értékben ne legyen nagyobb, mint g nehézségi gyorsulás, különben a fonál nem marad feszes és m tömeg ugrál. A megengedhető legnagyobb amplitúdó:
α=g(I+mR2)kR.
 


A II. forduló feladatai
 

1. Két egyenlő sugarú kis henger egymással szemben gyorsan forog, párhuzamos tengelyeik ugyanabban a vízszintes síkban vannak. A tengelyek távolsága 2L. Helyezzünk a két hengerre a tengelyekre merőlegesen homogén tömegeloszlású lécet úgy, hogy a léc súlypontja a két henger merőleges távolságát merőlegesen felező síktól x távolságban legyen. Milyen mozgást végez a magára hagyott léc?
 (Párkányi László)
 
 
4. ábra
 

Megoldás. A léc G=mg súlyából a tengelyekre jutó összetevők (4. ábra):
G1=GL+x2L,G2=GL-x2L.
Mivel a hengerek gyorsan forognak, feltétlenül van sebességkülönbség a léc és a hengerek felülete között, ezért μG1 és μG2 súrlódási erők lépnek fel úgy, hogy a léc közepe felé mutatnak (μ a súrlódási együttható). Mivel μG1 nagyobb, mint μG2, ezért μG1-μG2=μ(G1-G2)=μmgx/L erő viszi vissza a lécet szimmetrikus helyzetébe. Ez az erő arányos a nyugalmi helyzettől mért távolsággal, ezért rezgőmozgás keletkezik. A mozgató erő:
P=-μmgLx,
egybevetve a rezgőmozgás P=-mω2s erőtörvényével (s az út): ω=μg/L és a rezgésidő:
T=2πLμg.

Eredményünk bizonytalanná válna, ha olyan nagy amplitúdóval kezdenénk a mozgást, hogy a léc sebessége a közép felé haladva elérné a hengerek kerületi sebességét, ugyanis ekkor, megszűnvén a sebességkülönbség, nem lehetünk abban biztosak, hogy a keletkező súrlódási erők μG1, illetve μG2.
 

2. n=1,5 törésmutatójú üvegből elkészítjük az 5. ábrán keresztmetszetben látható vastag üveglencsét, melynek belső rádiusza R, külső rádiusza 2R, tengelymenti vastagsága R/3. A külső F gömbfelületet fémbevonattal tükrözővé, az S síkfelületet koromréteggel fényelnyelővé tesszük. A tengelyen C középponttól 3R/2 távolságban T pontszerű fényforrást helyezünk el. Erről a tárgyról milyen képet ad az optikai rendszer ?
 (Bodó Zalán)
 
 
5. ábra
 

 
 
6. ábra
 

Megoldás. Foglalkozzunk először a belső gömbfelülettel (6. ábra). T-ből P-be levegőben érkező fénysugár P-ben ér az üvegfelülethez; beesési merőlegese CP rádiusz, beesési szöge α, törési szöge β. A megtört sugár úgy halad az üvegben, mintha K-ból jönne. A TCP háromszögből sinus-tétellel: a/A=sinα/sinω, azután KCP háromszögből b/B=sinβ/sinω és egyenleteink osztásával, mivel sinα/sinβ=n a törésmutató:
ab=nAB.
Képalkotás csak akkor lehetséges, ha a legkülönbözőbb irányokban induló fénysugarak esetében a/b állandó marad. Ehhez az szükséges, hogy bárhol legyen is P pont, az A/B hányados állandó legyen. Tehát az R rádiuszú kör T és K pontok számára Apollonius-kör.
T és K helyének, vagyis a, b távolságoknak meghatározására vigyük P pontot először I.-be, azután II.-be:

ab=na-RR-b,ab=na+RR+b.
Egyenletrendszerünk megoldása:
a=nR,b=Rn.
(Egyébként ezek szerint A/B=n, a/b=n2.)
Ha tehát T pontot úgy helyezzük el, hogy a=nR legyen, akkor a gömbfelület bármely pontja felé haladó fénysugár úgy törik meg az üvegben, mintha K-ból indult volna ki, amelyre nézve b=R/n. K pont T-nek a képe. Ez minden közelítés nélkül, bármilyen nagy nyílásszögű sugárnyalábra érvényes. Minden gömb alakú törőfelület esetén létezik ilyen két pont, nevük Abbe-féle aplanatikus pontpár. De ha T-vel vagy K-val kilépünk a tengelyből, fellépnek a lencsehibák. Méginkább akkor, ha más, a leképezési távolságtörvénynek eleget tevő T, K pontpárt választunk.
Feladatunk számadatai mellett T és K az 5. ábrán aplanatikus pontpár, mert TC=3R/2 és KC=2R/3 (n=3/2). Ha K mint középpont körül akármilyen rádiusszal (például 2R-rel) rajzolunk egy második gömbfelületet, akkor, az üvegben haladó fénysugár merőlegesen esik a külső gömbfelületre, önmagába verődik vissza és visszatér T-be. Ez akármilyen nagy nyílásszögnél igaz. Ha T-be véges méretű tárgyat helyezünk, akkor ennek reális, fordított, eredeti nagyságú képe keletkezik K-ban, de ez a kép csak akkor lesz a lencsehibáktól tűrhetően mentes, ha a tengely mentén haladó, kis nyílásszögű nyalábot használunk.
 

3. Egyenes l hosszúságú vízszintes vezető a közepén átmenő függőleges tengely körül súrlódásmentesen foroghat. A vezető két vége higanykádba merül, ahol a bemerülő vezetékdarabokra együttesen k1v2, a v sebesség négyzetével arányos közegellenállási erő hat. Függőlegesen homogén mágneses tér van jelen. A higanykádon és a tengelyen áramot vezetünk át, amelyet változtatható ellenállással állandóan I amper erősségen tartunk. Minden ohmos ellenállás és a levegő közegellenállása elhanyagolható. Mekkora egyenletes szögsebességgel forog a vezető? Mekkora ekkor a feszültségkülönbség a tengely és a higanykád között? Adatok: l=20cm, k1=6,2510-3kg/m, I=4amper, a mágneses tér indukciója B=510-2Vs/m2.
 (Nagy László)
 

Megoldás. A vezető olyan nagy szögsebességre gyorsul fel, hogy a mágneses erő forgatónyomatéka egyenlő lesz a közegellenállási erő forgatónyomatékával.
 
 

Haladjon az áram a tengelytől a forgó vezető két vége felé I/2 és I/2 áramerősséggel. A 7. ábra felülnézetet tüntet fel. Ha a mágneses tér felülről lefelé hat, akkor a vezető az óramutató járásával ellentétesen forog felülről nézve. k1v2 közegellenállási erő forgatónyomatéka k1v2l/2. Ha figyelembe vesszük, hogy v valóságos sebesség kifejezhető ω szögsebességgel v=ωl/2 szerint, akkor a közegellenállási erő forgatónyomatéka:
k1ω2l38.

A mágneses tér a vezető egyik, l/2 hosszúságú felére
BI2l2
erőt fejt ki. Átlagos erőkarnak l/2 fél dróthossz fele, vagyis l/4 veendő, így a fél drótra ható mágneses forgatónyomaték:
BI2l2l4.
Az egész drótra ható mágneses forgatónyomaték:
2BI2l2l4=BIl28.
A forgatónyomatékokat egyenlővé téve:
k1ω2l38=BIl28.
Innen a keresett szögsebesség:
ω=BIk1l.

Számadataink szerint I=4A, B=0,05Vs/m2, l=0,2m, k1=0,00625kg/m és a szögsebesség ω=12,65s-1 A fordulatszám n=2,013s-1.
A tengely és a higanykád között mért feszültségkülönbség csak az indukált feszültség lehet, mivel egyetlen alkatrésznek sincs ohmos ellenállása. v sebességgel mozgatott L hosszúságú vezetőben az indukált feszültség:
U=BvL.
A sebesség átlagosan az l/4 távolságban levő sebesség, vagyis ωl/4. A dróthossz l/2. A forgó drót két fele párhuzamosan van kapcsolva, tehát feszültségük nem összegeződik. Az indukált feszültség:
U=Bωl28.
B=0,05Vs/m2, l=0,2m és ω előbbi értékének felhasználásával U=3,1610-8 volt. A kísérlet az ún. unipoláris indukció egy példája, ahol az indukált feszültség nagyság és előjel szerint állandó.
 


Az 1967. évi fizikai tanulmányi verseny eredménye:
 

  I. díj: Marossy Ferenc (Budapest, Fazekas M. g. III. o. t.)
 II. díj: Szalay Sándor (Debrecen, Kossuth g. IV. o. t.)
III. díj: Babai László (Budapest, Fazekas M. g. III. o. t.)
 


A további helyezettek: 4. Takács László (Sopron, Széchenyi g. III. o. t.), 5. Palla László (Budapest, Piarista g. IV. o. t.), 6. Grósz Tamás (Budapest, Ságvári E. g. III. o. t.), 7. Bor Zsolt (Szeged, Ságvári E. g. IV. o. t.), 8. Jánosy János (Budapest, Táncsics g. IV. o. t.), 9. Járai Antal (Debrecen, Vegyipari Technikum III. o. t.), 10. Augusztinovicz Fülöp (Sopron, Széchenyi g. IV. o. t.).