Cím: Kiegészítés az 1965. és 1966. évi Arany Dániel matematikai tanulóversenyek jelentéseihez
Füzet: 1967/szeptember, 8 - 9. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arany Dániel

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A versenyek beszámolóiból a kitűzött feladatok szövegét nem szoktuk közölni hely kímélése végett azzal megokolva, hogy a feladatok megoldásával együtt hamarosan úgyis megjelenik. Hely hiányában az alábbi versenytételek megoldásainak közléséről le kell tennünk, ezért legalább a feladatok szövegét közöljük.
Az 1965. évi haladók versenye 1. fordulójának feladatai a következők voltak:
1. Bizonyítsuk be, hogy egy háromszög magasságpontja a háromszög két különböző oldala közül a kisebbhez van közelebb.
2. Határozzuk meg az a, b, c számokat úgy, hogy x3-ax2+bx-c=(x-a)(x-b)(x-c) azonosság legyen.
3. Egy tompaszögű háromszögnek a tompaszög csúcsából induló súlyvonala a szög egyik szárával derékszöget zár be. a) Milyen összefüggés áll fenn a három oldal mértékszáma között? b) Milyen összefüggés áll fenn a három súlyvonal mértékszáma között?
Az 1966. évi haladók versenye 1. fordulójának feladatai:
1. Milyen összefüggés áll fenn az x2+bx+c=0 egyenlet együtthatói között, ha az egyenlet egyik gyökének a négyzete egyenlő a másik gyök ellentettjével: x12=-x2.
2. A k1 kör AB átmérőjének A végpontja körül meghúzzuk a B ponton átmenő k2 kört. Az AB szakasz tetszés szerinti C pontjában AB-re állított merőlegesnek egyik metszéspontja k1-gyel a D, k2-vel az E pont; az E-ből k1-hez húzott egyik érintő érintési pontja F. Bizonyítandó, hogy BD=EF.
3. Határozzuk meg mindazokat a 2n jegyű négyzetszámokat, amelyeknek első n jegye egyenlő; az ezek után következő n-1 jegyük szintén egyenlő egymással; utolsó jegyük pedig 1-gyel nagyobb, mint az utolsó előtti.