Cím: 1966. Jelentés a Kürschák József matematikai tanulóversenyről
Füzet: 1967/április, 145 - 146. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat az 1966. évi Kürschák József matematikai tanulóversenyt 1966. október 29-én rendezte meg. A versenyen az 1966-ban érettségizettek és a még nem érettségizett tanulók vehettek részt. Az egyidejűleg 15 városban megrendezett versenynek 647 résztvevője volt, s közülük 444-en adtak be dolgozatot. E számok megoszlása a következő volt: Budapesten 326 résztvevő 200 dolgozattal, Debrecenben 45 résztvevő 36 dolgozattal, Egerben 23 résztvevő 14 dolgozattal, Győrött 30 résztvevő 21 dolgozattal, Kaposvárott 30 résztvevő 22 dolgozattal, Kecskeméten 12 résztvevő 8 dolgozattal, Miskolcon 16 résztvevő 14 dolgozattal, Nyíregyházán 11 résztvevő 11 dolgozattal, Pécsett 33 résztvevő 18 dolgozattal, Sopronban 12 résztvevő 10 dolgozattal, Szegeden 35 résztvevő 20 dolgozattal, Székesfehérvárott 20 résztvevő 20 dolgozattal, Szolnokon 19 résztvevő 16 dolgozattal, Szombathelyen 18 résztvevő 18 dolgozattal, Veszprémben 17 résztvevő 16 dolgozattal.
A verseny feladatai a következők voltak:

 
1. Van-e olyan térbeli ötszög, amelynek oldalai egyenlők, és bármely két szomszédos oldala derékszöget alkot?
2. Bizonyítsuk be, hogy ha n természetes szám, akkor
(5+26)n
tizedestört-alakjában a tizedesvesszőt követő első n jegy egyenlő.
3. Van-e nem-negatív egész számokból álló olyan két végtelen A és B halmaz, hogy bármely nem-negatív egész szám pontosan egyféleképpen írható fel egy A-hoz tartozó és egy B-hez tartozó szám összegeként?
 
A Társulat Elnöksége által kiküldött versenybizottság tagjai Bakos Tibor, Gallai Tibor, Kárteszi Ferenc, Pálmay Lóránt, Reiman István, Surányi János, Varga Tamás és Hajós György előadó voltak. A versenybizottság feladatkitűző üléséről kimentette magát Surányi János. A bizottság 1966. november 30-án megtartott ülésén egyhangúan a következő jelentést fogadta el:
,,A versenyt a szokott nagy érdeklődés kísérte. A beadott dolgozatokban mindegyik feladatra szép számmal található jó megoldás. Csak hárman voltak viszont, akik mindhárom feladatot hibátlanul oldották meg.
A dolgozatok közül a bizottság a legjobbnak Hoffmann György dolgozatát találta, aki a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium negyedik osztályos tanulója és Kőváry Károly tanár tanítványa. Hoffmann mind a három feladatot ügyesen oldotta meg, és megoldásainak megfogalmazása is világos. Külön is említést érdemel az első feladatra beadott ötletes megoldása. A bizottság az első Kürschák József díjat, 1000 forintot Hoffmann Györgynek ítéli.
Második helyen említendő Elekes György dolgozata, aki a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium negyedik osztályos tanulója és Kőváry Károly tanítványa. Elekes is hibátlanul oldotta meg mind a három feladatot, és megoldásait világosan fogalmazta meg, viszont az első feladatra beadott megoldása kissé körülményes. A bizottság a második Kürschák József-díjat, 500 forintot Elekes Györgynek ítéli.
A többi versenyző közül első helyen érdemel dicséretet Lovász László, aki a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett, és Surányi László, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium negyedik osztályos tanulója. Lovász az első feladatot hibásan oldotta meg, viszont a másik két feladat ügyes megoldása mellett a harmadik feladatban szóba jövő minden halmazpárt is megadott. Surányi jól oldotta meg mind a három feladatot, azonban megoldásai több elírást tartalmaznak, és a második feladatra adott megoldása körülményes.
A bizottság második helyen részesíti dicséretben Babai Lászlót, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium harmadik osztályos tanulóját, valamint Laczkovich Miklóst és Pelikán Józsefet, akik a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségiztek. Mindhárman csak két feladatot oldottak meg. A dicséretet Babai esetében az indokolja, hogy az első két feladatra adott egyszerű megoldás mellett a harmadik feladat megoldásához is közel jutott, Laczkovich és Pelikán esetében pedig az, hogy az első feladatra mindketten említésre méltóan ötletes megoldást nyújtottak be.''