Cím: Kérdezz - felelek!
Szerző(k):  Fehér György ,  Poór István 
Füzet: 1966/december, 227 - 228. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kérdés: Miért lehet egy szöget a fából könnyen kihúzni, ha közben forgatjuk? (Fehér György)

 

Felelet. Mielőtt megadjuk a választ, beszéljünk pár szót a súrlódási erőről. Súrlódási erő akkor léphet fel, ha két test érintkezik egymással. Szorítkozzunk arra az esetre, amikor két szilárd test érintkezik. Élesen el kell különíteni két esetet. Az egyik, amikor a két test egymáshoz képest nyugalomban van. Pl. legyen egy téglatest nyugalomban az asztalon. A téglatestre hat lefelé a súlya, felfelé az asztal ellenereje. A két erő összege 0, tehát érthető a nyugalom. Hassunk a téglatestre egy vízszintes irányú kicsi F erővel. A test ekkor is nyugalomban marad. Mivel tudjuk ezt magyarázni? Fellép a testre egy, az előbbivel ellentétes irányú, de azonos nagyságú súrlódási erő. Növeljük az F erőt. Egy bizonyos Fso határig a test mindig nyugalomban marad. Fso hatására már elmozdul a test.
Kérdés, mitől függ ez az Fso határ? A kísérletek azt mutatják, hogy ez a maximális erő ilyen alakban írható: Fso=μFny, ahol Fny jelenti a felületre merőleges nyomóerőt, μ pedig az úgynevezett súrlódási együtthatót, amely csak a két felület minőségétől függ. Tehát két egymáshoz képest nyugalomban levő test között maximálisan Fso=μFny súrlódási erő léphet fel, amely mindig ellentétes irányú a felület síkjában ható erővel. Ha a testre a felület síkjával párhuzamosan nem hat erő, akkor a súrlódási erő nem lép fel, ha pedig hat F erő, akkor a súrlódási erő mindig hozzá igazodik, vele ellentétes irányú, azonos nagyságú, egészen addig, amíg FFso=μFny.
Ha tehát egy szöget ki akarunk húzni a fából, az azért nehéz, mert a húzási iránnyal ellentétesen fellép a nyugalmi, vagy más néven, a tapadási súrlódási erő.
Nézzük most a másik esetet, amikor a két test egymáshoz képest v állandó sebességgel mozog. Tegyünk egy téglatestet az asztalra és húzzuk egy dinamométer segítségével egyenes vonalon, egyenletes sebességgel. A dinamométer erőt jelez. Newton I. törvénye szerint ahhoz, hogy egy test egyenesvonalú egyenletes mozgást végezzen, nem szükséges erő. Így a dinamométer által mutatott erő nem a mozgás fenntartásához, hanem a súrlódási erő legyőzéséhez szükséges. Tehát ha két test egymáshoz képest mozog, fellép közöttük egy a sebességgel ellentétes irányú állandó F's csúszó súrlódási erő. A kísérletek szerint F's=μ'Fny, itt Fny a felületre merőleges nyomóerő, μ' pedig a csúszási súrlódási együttható, amely nem függ a felület nagyságától és a sebességtől, csak az egymással érintkező felületek minőségétől. μ' általában valamivel kisebb, mint μ. Mivel μ' nem függ a sebességtől, így törvényünk bármilyen mozgás esetén igaz.
 
 
1. ábra
 

Vegyük a következő példát. Egy vízszintes síkon fekvő nagy gerendát AB irányban szeretnénk kis erővel elmozdítani. Ezt nem tudjuk megtenni a súrlódási erő miatt. Ha azonban AC irányban tudjuk v1 sebességgel mozgatni (pl. ebben az irányban több ember hozzáférhet, vagy gépi erő áll rendelkezésünkre stb.), akkor azt tapasztaljuk, hogy mozgás közben már a kis erővel is tudjuk AB irányban v2v1 sebességgel mozgatni. Mi a magyarázat? Ha a test v1 és v2 sebességgel is mozog, akkor az eredő v sebesség megszerkeszthető (lásd 2. ábra). A súrlódási erő ezzel a v-vel ellentétes irányú. Tehát a v2 irányban való mozgatásnál F's -nek csak v2 irányú komponensét kell legyőzni, ez pedig v2v1 esetében jóval kisebb, mint F's.
 
 
2. ábra

 
 
3. ábra
 

Tárgyalunk még egy kísérletileg könnyen megvalósítható és igen meggyőző példát.
A és B pontban (3. ábra) úgy rögzítsünk egy rudat, hogy az tengelye körül foroghasson. Legyen a rúd először nyugalomban. Helyezzünk rá egy súlyt. Állítsuk be a rúd meredekségét úgy, hogy a súly nyugalomban maradjon, tehát Gsinα=FsμGcosα. Legyen α olyan kicsi, hogy még  Gsinαμ'Gcosα is teljesüljön, ahol μ' a csúszási súrlódási együttható. Tehát még ha lefelé irányuló sebességet is adok a testnek, akkor is meg fog állni, mert a Gsinα mozgató erő még a csúszási súrlódási erőt sem tudja legyőzni. Most kezdjük el forgatni a rudat, a test megindul lefelé. A magyarázat az előbbi példa után világos: a rúd és a test közötti sebesség most érintőleges, ezzel ellentétes a mozgási súrlódási erő, az elmozdulás pedig rúd irányú, tehát csak a súrlódási erő összetevőjét kell győzni. Természetesen a test sebessége csak egy bizonyos határig növekedhet, mert nagyobb sebességnél már a súrlódási erő rúd irányú összetevője is növekszik.
Reméljük, ezek után a válasz már magától adódik: amikor a függőlegesen álló szöget tengelye körül forgatjuk, a súrlódási erő vízszintes irányú. Mi kifelé, azaz függőleges irányban mozgatjuk, és ha igen kicsi ez a sebesség, akkor a súrlódási erőre majdnem merőleges az elmozdulás, azért kell kicsi erő.
Természetesen ezen a lényeges fizikai effektuson kívül több apró effektus is felléphet, amely függ a fa minőségétől (puha vagy kemény), a forgatás módszerétől, a szögfelület minőségétől (sima vagy recés) stb. Ezekre a tényezőkre nem térünk ki (bizonyos esetekben a cikkben tárgyalt effektus döntő lehet pl. puhafánál).
 
Oldjuk meg a következő feladatot:
Minimálisan mekkora sebességgel kell haladnia a ,,halál-katlanban'' haladó artistának (a halál-katlan egy függőleges henger, melynek belsejében vízszintes síkban halad motorral az artista), ha a henger sugara 10 m és a motor és a fal közötti súrlódási együttható 0,2? Milyen súrlódási együtthatóra van szükségünk? Mire kell vigyáznia a motoros artistának?
 
Poór István

 

Megoldóink figyelmébe! A 650. számú feladattal E jelzéssel új sorozatot indítunk. A jövőben minden számban közölni fogunk egy-két átlagosnál nehezebb, érdekes feladatot. A megoldást külön pontozzuk, függetlenül az A, B, C és a ,,Gyakorlatok'', pontversenyétől. Az E feladatok megoldásával pályázhatnak bármely korosztályhoz tartozó tanulók és elsőéves egyetemi hallgatók. A határidő és a többi alaki követelmény azonos a fizika pontverseny eddigi kiírásánál közöltekkel.