Cím: Vektorok szorzása
Szerző(k):  Dózsa Márton 
Füzet: 1966/november, 159 - 164. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A vektorok mibenléte és a velük végzett legegyszerűbb műveletek (összeadás, kivonás, összetevőkre bontás) ismeretesek a középiskolai tanulmányokból. Vektorokra azonban nemcsak ezek a műveletek értelmezhetők, hanem két vagy több vektor szorzása is. A következőkben bemutatott néhány egyszerű példa azt szeretné illusztrálni, mennyire megkönnyítik az ilyen műveletek a fizikai és geometriai összefüggések, törvények felírását és az azokkal való számolást.
Természetesen egy új műveletet értelmezhetünk teljesen önkényesen, de általában vannak bizonyos célszerűségi szempontok vagy megszorítások. (Például a negatív és tört kitevőjű hatványt úgy definiáljuk, hogy a hatványozás pozitív egész kitevőkre vonatkozó ismert azonosságai továbbra is érvényben maradjanak.) Mivel a vektorokat két adat (nagyság és irány) jellemzi, még a célszerűségi szempontok figyelembevételével is a szorzást többféleképpen értelmezzük.

 

Vektorok szorzása skaláris mennyiséggel
 

Legyen m tetszőleges valós szám. Az ma vektoron azt a vektort értjük melynek iránya a-éval egyező, illetőleg m<0 esetén vele ellentétes, nagysága pedig az a-énak |m|-szerese. Ez természetszerűleg adódik a szorzásnak mint ismételt összeadásnak az értelmezéséből.
Könnyen belátható, hogy a szorzás e fajtája asszociatív és disztributív a következő értelemben:
(mn)a=m(na);(m+n)a=ma+na,m(a+b)=m(b+a)=ma+mb.


 

Vektorok skaláris szorzata
 

a és b vektorok skaláris szorzatán az |a||b|cosφ skaláris mennyiséget értjük, melynél φ a két vektor által bezárt (180-nál kisebb) szög. Jele:
ab,abvagy(ab).
Nyilván érvényes a kommutativitás és disztributivitás:
ab=ba;a(b+c)=ab+ac.
Az asszociatív törvény nem érvényes, hiszen általában (ab)ca(bc). (Itt kétféle szorzás szerepel!) Ennek a szorzásnak az az érdekessége, hogy a szorzat akkor is lehet nulla, ha egyik tényező sem az, hanem egymásra merőlegesek. Két vektor merőleges voltát tehát így fejezhetjük ki: ab=0. (A nullvektort bármely vektorra merőlegesnek tekintjük.) Megjegyezhetjük még, hogy a2=aa=|a|2. Továbbá, hogy ha |b|=1 (egységvektor), akkor ab=|a|cosφ, ami nyilván az a vektornak a b irányába eső vetülete.
 

Vektorok vektoriális szorzata
 

Két vektor vektoriális szorzatán (a×bvagy[ab]) azt a vektort értjük, melynek nagysága |a||b|sinφ (φ a két vektor által bezárt, 180-nál kisebb szög), iránya pedig merőleges a két tényezővektorra, továbbá a, b és a×b sorrend szerint úgy állnak, mint a jobb kéz egymásra merőlegesen állított hüvelyk-, mutató- és középső ujja. (Jobbsodrású rendszer.)
A meghatározás mutatja, hogy tulajdonképpen irányított területről van szó, mert a vektori szorzat nagysága a két tényező által kifeszített paralelogramma területe (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Itt is igaz, hogy a szorzat lehet nulla, ha a két tényező nem is az; ha ti. a két vektor párhuzamos egymással. Ezért a párhuzamosságot így is kifejezhetjük: a×b=0. (A nullvektort bármely vektorral párhuzamosnak vesszük.) A felcserélési törvény nem érvényes, mert a sinus-függvény páratlan voltából kifolyólag
a×b=-b×a.
A csoportosítási törvény sem érvényes, de a disztributivitás igen:
(a+b)×c=a×c+b×c.
Ennek bizonyítása, ha a három vektor egy síkban van, egyszerű, de általános esetben sem nehéz, inkább hosszadalmas, s ezért mellőzzük.
 

Vegyes szorzat
 

Természetesen az előbbi szorzatfajtákat különféleképpen lehet kombinálni. Így nyerjük pl. az (a×b)c, ún. vegyes szorzatot, mely könnyen beláthatólag az (a, b és c vektorokból alkotott paralelepipedon előjeles köbtartalmával egyenlő, mivel |a×b| az alapterület és |c|cosϑ a magasság (2. ábra). Erre érvényes az alábbi azonosság:
(a×b)c=a(b×c),
így ezt röviden abc-vel jelöljük.
 
 
2. ábra
 

Gyakorlásul ellenőrizhetjük a következő összefüggések helyességét:
(a×a)c=0és(a×b)2=a2b2-(ab)2.

Alkalmazások
 

Az előbb ismertetett műveletek a geometriában (főként az analitikus geometriában) igen leegyszerűsítik az összefüggések felírását és nagyon szemléletesek. Pl. a cosinus-tétel így írható: (a±b)2=a2±2ab+b2.
 
 
3.,   4.   és  5. ábra
 

Egy P0 ponton átmenő és egy a vektorral párhuzamos egyenes egyenlete, ha r0 a P0 helyvektora és r a változó vektor: (r-r0)×a=0 vagy r-r0=ma (3. ábra). Két ponton átmenő egyenes egyenlete:
(r-r1)×P1P2=0vagyr-r1=mP1P2(4. ábra).
A kör egyenlete:
(r-a)2=R2(5. ábra).

Számunkra azonban fontosabbak a fizikai alkalmazások. A legfontosabbak közül is csak néhányat említünk.
 

Munka. Ismeretes a P erő által s elmozdulás alatt végzett munka meghatározása, mely vektori alakban így írható:
L=Ps=P|s|cosφ.
Valóban ez a szorzat az útnak és az út irányába eső erőkomponensnek a szorzata.
Természetesen görbe vonalú mozgás esetén a megtett utat egyenesnek tekinthető, igen kicsi Δs szakaszokra bontjuk és így képezzük az elemi munkát: ΔL=PΔs, s ezeket összegezzük az egész útra: L=ΣPΔs. Általában ez csak az integrálszámítás segítségével végezhető el. Egyszerűbb esetben azonban nélküle is célhoz lehet jutni. Vegyük például egy matematikai inga esetét, amikor keressük, mennyi munkát végez a nehézségi erő, míg az m tömeget vízszintes helyzetből a legmélyebb helyzetbe hozza.
 
 
6. ábra
 

Osszuk fel a negyedkörívet n darab Δs hosszúságú ívre (6. ábra). Legyen egy ilyen ívdarabhoz tartozó központi szög Δφ=ΔsR. A k-adik osztóponthoz tartozó szögelmozdulás φk=kΔφ. Így a k-adik Δs-hez tartozó elemi munka ΔL=mgΔscosφk. A teljes munka:
L=mgRk=1nΔφcosφk.
Ezt az összeget kell meghatározni. Mivel Δφ nagyon kicsi, azért sinΔφΔφ (relatíve is kis hibát követünk el), cosΔφ1, és így
ΔφcosφksinΔφcosφk+cosΔφsinφk--cosΔφsinφk=sin(k+1)Δφ-sinkΔφ.


Összegezve
k=1nΔφcosφk=k=1n[sin(k+1)Δφ-sinkΔφ].
A jobb oldal
sin2Δφ+...+sinnΔφ+sin(n+1)Δφ-sinΔφ-sin2Δφ-...--sinnΔφ=sin(n+1)Δφ-sinΔφsinπ2.


Ha Δφ elég kicsi, akkor tehát k-1nΔφcosφk=1, vagyis ha n elég nagy, akkor
L=mgR,
amint várható is volt az energiamegmaradás törvényéből.
A vektoriális szorzás sokszor azáltal is megkönnyíti a törvények felírását, hogy nem kell valamely vektor irányát külön megadni. Vegyük példaként a Biot ‐ Savart-törvényt, melynek ismert alakja (ld. KML 1966. 4. szám)
ΔH=14πIΔlsinφr2.

 
 
7. ábra
 

Ha figyelembe vesszük a térerősség irányát, láthatjuk (7. ábra), hogy a törvény ilyen alakban egyszerűbben írható
ΔH=I4πΔl×rr3.

Az ebben az alakban felírt törvény nemcsak a nagyságot, de az irányt is közvetlenül megadja.
Egy másik fontos alkalmazási terület a nyomatékok (momentumok) vektori alakban való értelmezése és használata.
 
 
8. ábra
 

Általában a tér P pontjában adott a vektornak a tér O pontjára vonatkozó nyomatékán az m=r×a vektoriális szorzatot értjük, ahol r=OP (8. ábra).
Az a vektor különféle fizikai mennyiség lehet. Így beszélünk a sebesség, gyorsulás, erő, impulzus nyomatékáról.
Legyen például a a sebesség: v, ekkor
m=r×v

v-nek az O pontra vonatkozó (9. ábra) nyomatéka.
 
 
9. ábra
 

A Δt idő alatt történt elmozdulás vektora közelítőleg (Δt)v,
r×(Δt)v=Δt(r×v)
pedig nagyságra a Δt idő alatt súrolt terület kétszeresét adja közelítőleg (háromszög területének kétszerese). Ezért
m=Δt(r×v)/Δt=r×v,
a sebesség momentumának nagysága a területi sebesség kétszerese.
Centrális mozgásoknál, vagyis ahol az erő s ezért a gyorsulás is a mozgás centruma felé mutat, s így az erre merőleges komponens nulla (bolygók mozgása), belátható, hogy a sebesség momentumának nagysága s így a területi sebesség is állandó. Ez pedig Kepler II. törvénye, mely szerint a rádiuszvektor által egyenlő időközökben súrolt területek nagysága egyenlő.
A legfontosabb eset, ha a az erővektort jelenti, mert ekkor |m|=|P||r|sinφ-ben |r|sinφ az erő karja és így m tulajdonképpen a forgatónyomatékot adja. Szükség van az irányra is, hiszen a forgatónyomatéknak iránya is van, amit a vektori alak ki is fejez.
A forgatónyomaték vektori alakjával való számolás egyszerűségét mutatja a KML 582. feladatára adható következő megoldás. Legyen r az alátámasztási ponttól a félgömb súlypontjához vont vektor. Ekkor a súlyerő forgatónyomatéka m=r×1/2G. Az a) esetben a fonál feszítőerejének forgatónyomatéka az alátámasztási pontra (10. ábra)
ma=ra×Pa.

Mivel m és ma ellentétes irányú, csak akkor lehetséges egyensúly, ha ma=m.
 
 
10. ábra

 
 
11. ábra
 

A b) esetben Pb vektor két pontban hat (11. ábra). Ekkor az összes forgatónyomaték
mb=r1×Pb+r2×Pb=(r1+r2)×Pb=ra×Pb.


Az egyensúly feltétele most is mb=m, vagyis
ra×Pa=ra×Pb=r×1/2G.
Ebből következik, hogy
Pa=Pb,
azaz a kétfajta feszítőerő egyenlő és egyirányú. Nagysága könnyen kiszámítható, hiszen |ra|=2R és sinφ=sinα3/8R|r|.
Így
2RPa=1/2G|r|sinφ=3/16GR,
amiből
Pa=Pb=332G.

Érdemes még megemlíteni a szögsebességnek mint vektornak segítségével a forgó mozgás kerületi sebességének értelmezését. Egy tengely körül forgó test kerületi sebessége, v felírható vektoriális szorzat alakjában, ha a szögsebességet vektornak tekintjük, éspedig oly módon, hogy annak abszolút értékét a rad/s-ban mért nagyság adja, iránya pedig a forgástengely olyan módon, hogy a vektor irányában nézve a forgás az óramutató járásával egyező legyen. Ha r a forgásponttól a testhez vont rádiuszvektor, akkor könnyen belátható, hogy v=ω×r (12. ábra).
 
 
12. ábra
 

Számítsuk ki ennek segítségével egy mozgó merev test kinetikus energiáját. Az M tömegű merev test végtelen sok pontból összetettnek fogható fel, melyeknek egymástól való távolsága a mozgás közben állandó. Mozgási energiája az egyes pontok kinetikus energiájának összege. Ha mi az i-edik pont tömege és vi a sebessége, akkor
Ekin=1/2imivi2.
Ismeretes azonban, hogy egy merev test mozgása mindig felfogható mint az egész testre azonos v0 sebességgel történő transzlációs mozgás és egy pont körül ω szögsebességgel történő forgás. Ha e ponttól mérjük a rádiuszvektorokat az egyes pontokhoz, akkor tehát vi=v0+ω×ri s így
Ekin=1/2imi(v0+ω×ri)2=1/2imiv02+imiv0(ω×ri)++1/2imi(ω×ri)2.


Az első tag a test transzlációs mozgási energiája:
Et=1/2Mv02.
A második tag így írható: v0(ω×imiri).
imiri azonban a tömegközéppont (súlypont) fogalmából kifolyólag helyettesíthető az Mr0 mennyiséggel, ahol r0 a tömegközéppont rádiuszvektora a vonatkozási ponttól.* Tehát
Ekin=1/2Mv02+v0(ω+Mr0)+1/2imi(ω×ri)2.
Ha a vonatkoztatási pont a tömegközéppont, mely mindig lehetséges, akkor r0=0, s így a középső tag kiesik, vagyis ez esetben Ekin=1/2Mv02+1/2imi(ω×ri)2.
Ha a test egyik pontja fix, vagyis csak forgómozgás van, akkor ezt választjuk vonatkoztatási pontnak, s így v0=0 miatt az első két tag eltűnik, függetlenül r0 értékétől, és marad
Ef=1/2imi(ω×ri)2=1/2ω2imiri2sin2φi.

 
 
13. ábra
 

Mivel imiri2sin2φi az ω forgástengelyre vonatkoztatott tehetetlenségi nyomaték (13. ábra), azért tiszta forgás esetén a mozgási energia
Ef=1/2Iω2.
Általánosan egy merev test kinetikus energiája tehát
Ekin=1/2Mv02+1/2Iω2,
amint közismert.
 Dózsa Márton
*(L. Bodó Zalán cikkét: KML XXII. k. 33. lapon)