Cím: A Poison-féle számról
Szerző(k):  Dózsa Márton 
Füzet: 1966/május, 225 - 226. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha vastagabb gumicsövet megnyújtunk, szemmel látható a nyújtásnál mindig fellépő harántösszehúzódás, vagyis a keresztmetszet csökkenése.
S. D. Poisson (1781‐1840) francia fizikus vette észre, hogy az átmérő (illetve sokszög alakú keresztmetszeteknél az oldalak) relatív megrövidülésének és a hossz relatív megnövekedésének viszonya az illető anyagra jellemző szám. Ezt nevezzük felfedezőjéről Poisson-féle számnak vagy állandónak. Szokták még harántszámnak is mondani.

 
 

Legyen d a megnyújtott próbatest átmérője a nyújtás előtt és d' utána, akkor d'-d=Δd jelöléssel a relatív keresztirányú méretváltozás
εd=-Δdd=d-d'd.
Nyújtás esetén ez természetesen pozitív.
A relatív hosszirányú méretváltozás:
εl=l'-ll=Δll,
ami nyújtásnál szintén pozitív.
A mérések szerint
εdεl=μ,ahol

μ arányossági tényező, mely az anyagra jellemző állandó, az említett Poisson-féle szám. Értéke a mérések tanúsága szerint a legfontosabb fémeknél 0,3 és 0,4 közé esik, s semmilyen anyagnál sem lehet nagyobb 0,5-nél.
Természetesen εl kapcsolatban áll a használatos rugalmassági modulusszal (E), hiszen
Δll=PEq=εσ, ahol ε a nyújtási rugalmassági együttható és σ a rugalmas feszültség. Így
εd=μεσ.

Az előbbi meggondolás akkor is érvényes, ha nyújtó erő helyett egyoldalú összenyomó erő hat. Ekkor a test hosszirányban megrövidül (Δl<0), kereszt-irányban kiterjed (Δd>0). Az εd/εl=μ kapcsolat tehát változatlanul érvényes összenyomás esetén is.
A μ számszerű értékének ismeretében kiszámíthatjuk egy test térfogatváltozását. Vegyünk egy l élhosszúságú kockát, alkalmazva rá az előbb talált összefüggéseket, megállapíthatjuk a relatív térfogatváltozást.
V'=V+ΔV=l'd'2.
De
l'=l(1+εl)ésd'=l(1-εd),
s így
ΔV=l(1+εl)[l(1-εd)]2-l3.
Ebből, mivel
εd1ΔVV=(1-2μ)εl,


vagy másként
ΔVV=1-2μEPq=1-2μEp.

Mivel a tapasztalat szerint μ értéke mindig kisebb 0,5-nél, azért a relatív térfogatváltozás mindig pozitív, vagyis nyújtáskor a térfogat megnő, összenyomáskor pedig kisebb lesz.
A relatív térfogatváltozás előbbi összefüggése kapcsolatba hozható az anyagok ún. összenyomhatósági vagy kompresszibilitási együtthatójával, mely szintén megmérhető. Rugalmas testek ugyanis minden oldalú egyenletes nyomásnál a nyomással arányosan változtatják térfogatukat a
-ΔVV=ϰp
összefüggés szerint. ϰ az anyagi minőségre jellemző állandó, az összenyomhatósági együttható (pl. vasnál ϰ=0,610-6cm3/kp), p a nyomás, amelyet most befelé hatva vettünk pozitívnak. ϰ kapcsolatba hozható μ-vel és E-vel.
Ha egy kocka két szemközti lapjára p nyomás hat, akkor, mint láttuk
ΔVV=-1-2μEp.
Ha a másik két lappárra is hat a nyomás, akkor
ΔVV=-3(1-2μ)pE,
vagyis
ϰ=31-2μE.

Ez az összefüggés közvetlenül mutatja, hogy a μ=0,5 esetben egyenletes, minden oldalú nyomás esetén sem jöhet létre térfogatváltozás. Ez a határeset közelítőleg a folyadékoknál valósul meg, amikor inkompresszibilis folyadékokról beszélünk.
 
 Dózsa Márton