Cím: Kérdezz - felelek!
Szerző(k):  Dózsa Márton ,  Poór István 
Füzet: 1966/április, 177 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Kérdés: A nyáron felvételiztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A következő feladatot kaptam. Egy 2kg-os deszkalapon egy 1kg-os deszkalap fekszik. Legfeljebb mekkora P erővel gyorsíthatom a 2kg-os tömegű deszkát, hogy az 1kg-os ne mozduljon el rajta, ha a nyugalmi súrlódási együttható a két test között, továbbá a súrlódási együttható a deszka és az asztal között 0,2 ?
A feladatot nem tudtam megoldani. Majdnem mindenkinek rossz lett a megoldása, kivéve egy fiút, aki ,,tehetetlenségi erők''-ről beszélt, melyek ,,mozgó koordinátarendszerekben'' fellépnek. Szükségesek-e e fogalmak, vagy a feladat megoldható a középiskolai tananyaggal is ?
 (Horváth Lajos)

 

Felelet. Nagy örömmel válaszolok a kérdésre, mivel több év óta felvételiztetek, és sok olyan választ kapok, amelyből kiderül, hogy Newton II. törvénye csupán ,,P=ma'', három betű, amely nagyon keveset mond a diákoknak. A továbbiakban szeretnék rámutatni arra, hogy bizonyos feladatok megoldására a törvényt hogyan célszerű alkalmazni.
Feladatmegoldás szempontjából az a=P/m alakot tudják könnyebben alkalmazni. Ez kimondja, hogy egy anyagi pont gyorsulása egyenlő a rá ható összes erők eredőjének és az anyagi pont tömegének a hányadosával. Arra a kérdésemre, hogy miért van nyugalomban az asztalon levő hamutartó, amikor rá mg nagyságú erő hat, sok érdekes választ kaptam már. Például: a súlyerő nem számít a gyorsító erők közé, a súrlódási erő nem engedi a hamutartót mozogni stb. Mégis az ilyen kérdéseket sok diák meg tudja magyarázni, mondván, hogy a testre ható erők eredőjét kell venni, márpedig a hamutartóra súlyán kívül hat még az asztal által kifejtett ugyanolyan nagyságú, de ellentétes irányú erő is, és így a két erő eredője 0.
Nehezen megy a törvénynek olyan alkalmazása, amikor az a feltétel, hogy egy m tömegű testnek a gyorsulással kell mozognia, és ebből kell az erőt meghatározni. A II. törvény szerint ahhoz, hogy egy m tömegű test a gyorsulással mozogjon, P=ma erőnek kell hatnia.
Vegyük a következő feladatot.
Az asztalon van egy 1kg-os test, amely súrlódás nélkül mozoghat. Mekkora erővel kell húznom, hogy 5m/sec2 vízszintes irányú gyorsulással mozogjon ?
A törvény szerint P=ma=1kg5m/sec2=5 Newton vízszintes irányú erővel kell a testre hatni és ezt az erőt valamilyen testnek ki is kell fejtenie. Ha egy olyan cérnaszálat kötök a testre, amely már 2 Newton erő hatására elszakad, akkor ezzel a cérnaszállal csak a=P/m=2m/sec2 maximális gyorsulással tudom mozgatni a testet. Nagyobb erő esetén elszakad a cérna.
Térjünk most vissza az eredetileg kitűzött feladathoz. A 2 kg-os m2 tömeget a gyorsulással akarom gyorsítani. Ahhoz, hogy az 1 kg-os m1 tömegű test ne mozogjon rajta, kell, hogy az is a gyorsulással mozogjon. Ehhez pedig P1=m1a erőre van szükség. Milyen erő fogja fedezni ezt a gyorsítási erőt ? Az m1 tömegre ható m1g súlya és az m2 deszka által gyakorolt ellenerő eredője 0. Hat azonban m1 és m2 között súrlódási erő is. E nyugalmi súrlódási erő maximális nagysága Ps=μPny, ahol μ a nyugalmi súrlódási együttható, Pny pedig a felületre merőleges nyomóerő. Tehát feladatunkban maximálisan (g értékét kerekítve) Ps0,21kg10m/sec2=2N erő léphet fel a két test között. Ha a maximális erő, amely m1-re hathat, 2N , akkor a maximális gyorsulás, amellyel mozoghat, a=P/m=2N/1kg=2m/sec2.
Tehát m2-t is maximálisan 2m/sec2 gyorsulással mozgathatom. A kérdéses P erővel szemben fellép azonban az (m1+m2)gμ1 súrlódási erő is, így
P-(m1+m2)gμ1=(m1+m2)a,
amiből
P=(m1+m2)(a+gμ1),P=3kg(2+0,210)m/sec2=12N.



Elemezzük még a következő feladatot.
 
 

Az ábrán látható kiskocsi vízszintes irányban a gyorsulással mozog. Milyen irányban áll a kiskocsin levő m tömegű testet tartó fonal ?
Ahhoz, hogy a kiskocsin levő m tömegű test a kiskocsival együtt vízszintes irányban a gyorsulással mozogjon, kell, hogy ugyanilyen irányú P=ma erő legyen az m tömegre ható erők eredője. Az m tömegre csak a súlya, mg és a fonál F feszítőereje hat. Kell tehát, hogy ma e két erő eredője legyen. Az erők vektoriális összeadásából nyerjük, hogy F=(mg)2+(ma)2. Az erőnek a függőlegessel bezárt α szögére igaz: tgα=ma/mg, azaz tgα=a/g.
Az F erőt a fonál szolgáltatja, így a fonálnak is ebben az irányban kell állnia. Látható, hogy ha a=0, tehát a kiskocsi áll vagy egyenesvonalú egyenletes mozgást végez, akkor a fonál függőlegesen lóg, mivel α=0.
E két feladatban tehát nincs szükség ,,tehetetlenségi erők'' vagy ,,mozgó koordinátarendszerek'' bevezetésére. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy ezek segítségével sok esetben könnyebbé válik a feladat megoldása, de minden feladat megoldható nélkülük is.
1. 30-os lejtőn 2m/sec2 gyorsulással felfelé gyorsul egy kiskocsi. Mekkora és milyen irányú erővel kell tartani a kiskocsin levő 1 kg-os tömeget, hogy a kiskocsival együtt mozogjon, ha a tömeg és a kocsi között nincs súrlódás ?
2. Mekkora erő feszíti azt a kötelet, mellyel 10 kg tömegű vödröt 3m/sec2 gyorsulással függőlegesen felfelé gyorsítunk, ha a kötél tömegét elhanyagoljuk ?
Poór István
 

2. Kérdés. Feladatokban gyakran számítjuk vezetők mágneses terét. Mit kell tudnunk Biot és Savart erre vonatkozó törvényéről ?
 (Kislaki Zoltán)
 

Felelet. Oersted dán fizikus észlelte először 1820-ban, hogy vékony platinadróton átfutó áram kitéríti a mágnestűt. Még ugyanebben az évben Ampére állapította meg azt a törvényszerűséget, amely kapcsolatba hozza a mágnestű kitérését az áram irányával. Az áram erőssége és a mágneses térerősség közötti összefüggésre ugyanebben az időben talált rá a két francia fizikus, Biot és Savart. Törvényüket a ma használatos formában Laplace írta fel először.
 
 
1. ábra
 

A Biot‐Savart törvény elsősorban igen vékony vezetőkre vonatkozik, amelyekben állandó (I) erősségű (stacionárius) áram folyik. Azt mondja ki, hogy ha a vezetőnek egy igen kicsi (egyenesdarabnak tekinthető) Δl szakaszát tekintjük, akkor az I áram által keltett mágneses térerősség nagysága a P pontban
ΔH=14πIΔlsinφr2,
ahol r az elemi vezetőhossz távolsága a P-től, φ pedig a szög, amelyet az áram iránya r-rel zár be. A tér irányát az ismert jobbkéz-szabály adja meg és a tér-erősség értékét A/m-ben kapjuk, ha az áramerősséget amperben, a távolságot méterben adjuk meg.
Első látásra feltűnik a hasonlóság a Newton-féle gravitációs törvénnyel, vagy a Coulomb-féle törvényekkel. Jellegzetesen távolhatási törvény, mint ezek, szemben az elektromágneses térre vonatkozó Maxwell-féle törvényekkel, vagy a gravitáció esetén az általános relativitáselmélettel. De amint az utóbbi tartalmazza a Newton-féle törvényt, vagy a Maxwell-elmélet a Coulomb-törvényt, ugyanúgy a Maxwell-féle térelméletből bizonyos feltételek mellett kiadódik a Biot‐Savart törvény is.
Jelentősége annyiban nagy, hogy segítségével bármilyen alakú vékony vezetőben folyó áram mágneses térerőssége meghatározható. Az egyes áramelemek által keltett térerősségeket kell vektorilag összegezni a paralelogramma-tétel szerint. Természetesen ez csak igen egyszerű vezetők esetén lehetséges így. Integrálszámítás segítségével azonban elvileg minden vezetőre elvégezhető a számítás.
Nézzünk néhány egyszerű példát, ahol a számítás nem ütközik nehézségbe.
 

1. Kör alakú vezetőben folyó állandó erősségű áram mágneses tere a kör középpontjában.
 
 
2. ábra
 

Az elemi hosszúságú áramdarab mágneses térerőssége:
ΔH=12πIΔlR2,
mivel φ=90. A tér nyilván merőleges a rajz síkjára és befelé mutat. Mivel a kör mentén minden Δl hosszra ugyanaz a térerősség nagyság és irány szerint, azért az eredő
H=I4πR2Δl.
De
Δl=2Rπ,s ígyH=I2R.
Ha nem egy menet fut, hanem N egymás mellett oly szorosan, hogy vékony csövet képeznek, akkor
H=IN2R.

2. Hasonlóképpen elvégezhető a számítás a körvezető síkjára merőleges, a középpontra állított egyenes mentén x távolságra.
 
 
3. ábra
 

 
 
4. ábra
 

A kör kerületének Δl1 szakaszára fennáll:
ΔH1=I4πΔl1r2=IΔl14π(R2+x2),
mert φ=90. A tér iránya pedig merőleges r-re és a rajzban felfelé mutat. Vegyük most az ugyanazon átmérő másik végén fekvő Δl2 szakaszt. A térerősség nagysága megegyezik az előbbiével, de iránya lefelé mutat, vagyis a két vektor x-re merőleges komponensei kiegyenlítik egymást, míg az x irányába esők összeadódnak.
A két elemi áramszakasz által keltett térerősség tehát
ΔH'=2ΔH1cosα=I2πΔl1R2+x2cosα.
De cosα=sin(90-α)=RR2+x2,
s így
ΔH'=IR2πΔl1(R2+x2)3/2.
Ha most a Δl1-eket összegezzük a félkörre és a vesszős jelölést elhagyjuk, nyerjük:
H=12IR2(R2+x2)3/2.

Ezt a képletet kell használni a szolenoid mágneses terének kiszámításához, amely azonban csak az integrálszámítás alkalmazásával végezhető el.
3. Felsőbb analízis nélkül eredményt lehet elérni az 570. feladat esetén is. A számítás menete a következő.
Először csak a félgömbre tekercselt N menet esetében végezzük el. Tekintsük a menetek síkjára merőleges főkör-metszetet, amely R sugarú félkör. Osszuk fel az R-et n számú (kicsiny) Δx hosszúságú egyenlő részre. A ν-edik szakaszhoz tartozzék a ΔS hosszúságú egyenesnek vehető körív.
 
 
5. ábra
 

Mivel a negyedkörön egységnyi távolságra
NRπ/2=2NRπ
menet esik, a ΔSν-n 2NRπΔSν menet található. De nyilván
ΔSνΔxsinαν=RϱνΔx
(ekkor relative kis hibát követünk el, ha n elég nagy) s így a Δx=Rn vastagságú gömbrétegben a menetek száma 2Nπxϱν. Ezért az ezek által keltett térerősség a középpontban közelítőleg
ΔHνI2ϱν2[ϱν2+(νΔx2]3/22NπΔxϱν=INR3πϱνΔx,
mert
ϱν2=R2-(νΔx)2.
Tehát
HINR3πν=1nϱνΔx.
Minthogy azonban ϱνΔx a ϱν magasságú Δx alapú téglalap területe, azért az összegezés ν szerint a Δx alaphosszú téglalapok összterületét adja, amely ha N elég nagy és a nála kisebb n is elég nagy, jól megközelíti a negyedkörlap területét, tehát
HIN4R.

Ez az eredmény egyezik azzal, amelyet az analízis módszere nyújt. Sőt, számításunk menete pontosan fedi az analízis módszerét. Ha az egész gömböt tekercseljük körül, akkor a középpontban nyilván kétszer akkora lesz a térerősség nagysága.
 Dózsa Márton