Cím: Páyázati eredmény (Gyorsuló mozgás vizsgálata)
Füzet: 1966/január, 48. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Pályázat a gyorsuló mozgás megvizsgálására szolgáló eszközről

 

A KML 1965. évi 5. számában megjelent cikk ismertet egy egyszerű eszközt, amely alkalmas a gyorsuló és forgó mozgás tanulmányozására. Függőleges tengely körül forgó, lehetőleg kis tömegű szerkezeten tömegeket lehet elhelyezni, és a készüléket fonálon átvetett súly forgatja. A cikkhez pályázat tartozott, amely a készülék megépítésére és a vele történt kísérletek leírására szólította fel az olvasókat.
 

Herendi István és Kovács Árpád, a szombathelyi Latinka Sándor Gépipari Technikum IV. osztályának tanulói elég pontosan a cikk útbaigazításai szerint készítették el eszközüket. Ebben segítségükre volt a műhelymunkában szerzett tapasztalatuk. Elvégezték a cikkben ajánlott valamennyi méréssorozatot, tanulmányozták az üres készülék kezdeti tehetetlenségi nyomatékát, valamint a különböző kísérleti körülmények között mutatkozó fékező forgatónyomatékot. Alapos munkájukról részletesen beszámoló dolgozatuk kiállítása igen szép; sok grafikon és néhány fénykép magyarázza a szöveget.
 

Pap Miklós, a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium IV. osztályának tanulója egy már meglevő, nagyméretű eszközt használt kísérleteihez. Az igen praktikus készüléken ügyes indítóberendezés volt és a közegellenállás csökkentésére a súlyok áramvonalasak voltak. Pap Miklós kísérleteivel a gyorsuló forgást, a tehetetlenségi nyomatékot, a fékező forgatónyomatékokat a cikk tanácsai alapján tanulmányozta. Észleléseit táblázatokban és grafikonokban közli, és szép fényképeket mellékel az eszközről.
 

A szerkesztőség mindkét dolgozatot jutalomban részesíti. A jutalmat ‐ lapunk régebbi évfolyamait ‐ a szerzőknek postán megküldtük.