Cím: A Brown-mozgás
Szerző(k):  Vesztergombi György 
Füzet: 1965/november, 161 - 167. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Bevezetés
 

Képzeljük magunkat az angol botanikus, Robert Brown (1827) helyébe, aki mikroszkópjába tekintve állítólag először figyelt fel az oldatban lebegő apró festékszemcsék ide-oda cikázó mozgására. Mint az élővilágot tanulmányozó tudóstól nem állhatott tőle távol az a gondolat, hogy valami kis mikroszkopikus élőlényektől származik ez az örökös mozgás, aminek persze rögtön ellentmondott a részecskék minden életmegnyilvánulást nélkülöző anyagból való eredete.
Ma már az ilyen és ehhez hasonló elképzeléseken csak nevetünk, de azért most is felmerülhet a kétely: hogyan lehet az, hogy ezek a részecskék a tapasztalat szerint mindig fellépő súrlódás ellenére örökös mozgásban vannak. Honnan veszik ehhez az energiát? Talán valami belső energiaforrás pótolja a veszteségeket? Ez a feltevés még az előzőnél is rosszabb, mert ezzel az energiamegmaradással kerülnénk szembe, ugyanis minden Brown-részecskét az örökmozgó egy-egy mintapéldányának tekinthetnénk.
Az ellentmondás eltűnik, ha elfogadjuk az anyag molekulár-kinetikus elméletét. Eszerint minden anyag igen apró, kb. 10-8 cm átmérőjű, mikroszkópon nem látható, állandóan rendszertelen mozgásban levő molekulákból áll. Ezek között per definitionem nem lép fel súrlódás, hisz a makroszkópikus testek súrlódásakor hő formájában elvont energia éppen ezen molekulák kinetikus energiájának növelésére fordítódik. Nézzük meg, hogyan magyarázható a molekulár-kinetikus elmélet alapján a Brown-részecskék mozgása.
Ha folyadékba vagy gázba makroszkopikus test merül, a rendszertelen mozgásban levő molekulák ütköznek a test felületén és eközben erőt fejtenek ki a szilárd testre. A molekulák ütközése a test felületén minden oldalról teljesen rendszertelenül történik. Ha a test lineáris méretei elég nagyok, úgyhogy már rövid idő alatt is sok molekula ütközik a test felületén, akkor a molekulák ütközése folytán a különböző irányokból nyert lökések kompenzálják egymást, vagyis a test nyugalomban marad.
Ha ellenben a közegben elég kis méretű részecskék lebegnek (maximális lineáris méret kb. 10-4 cm), pl. tust cseppentünk a vízbe, akkor a különböző irányú lökések már nem fognak közepelődni, a részecske rendkívül szaporán fogja sebességének irányát és abszolút értékét változtatni (másodpercenként kb. 1012-szer): Emiatt a részecske tényleges mozgását nyomon követni; és a mozgás irányváltozásainak helyét rögzíteni lehetetlen. Szemünkkel csak a pálya kivonatát tudjuk megfigyelni, és ami így látszólag egyenes szakasz, a valóságban szubmikroszkópikus cikcakkok milliárdjaiból tevődik össze. Ez azonban, mint azt később látni fogjuk, nem változtat a jelenség lényegén.
Ezek alapján a Brown-mozgás roppant meggyőző érvet szolgáltat az atomelmélet mellett, de bizonyító erejűvé akkor válik, ha a kvalitatív meggondolások mellett kvantitatív összefüggésekre is vezet. Az ezzel kapcsolatos számításokat elősször Einsteinnek és Smoluchowskinak sikerült 1906-ban elvégeznie. A következőkben lényegében az ő gondolatmenetüket követve megmutatjuk, hogy a Brown-mozgás alapján meghatározható az Avogadro-szám (a molnyi mennyiségben levő molekulák száma), amivel azt is illusztrálhatjuk, hogy azért a véletlennek is vannak törvényei.
 

2. A ,,bolyongás'' probléma
 

Nyilvánvaló, hogy ezen a fokon a számítást teljes általánosságban képtelenség nemcsak elvégezni, de még követni is. Ezért a jelenség lényeges momentumait kiragadva próbáljunk egy szemléletes modellt szerkeszteni.
A Brown-részecskék mozgását az jellemzi, hogy a részecske az n-edik és az (n+1)-edik ütközés között egyenes vonalú egyenletes mozgással sn utat tesz meg. A továbbiakban tegyük fel, hogy
a) csak egy egyenes mentén történik ez az elmozdulás egyenlő valószínűséggel jobbra vagy balra, vagyis korlátozódjunk egydimenziós mozgásra;
b) a két ütközés között megtett sn utak hossza legyen azonos, egyelőre tekintsük ezt hosszegységnek;
c) a két ütközés között eltelt idő is legyen azonos (tü);
d) t=0 időpillanatban legyen a Brown-részecske az origóban.
Ezek után kérdezhetjük, hogy körülbelül milyen messzire lesz N ütközés után, azaz t=Ntü időpillanatban a részecske az origótól; vagy másképp: mi annak a valószínűsége, hogy t-kor pont m egységnyi távolságra lesz az origótól. Ezt a problémát a valószínűségszámításban a ,,bolyongás'' problémájának szokás nevezni.
Már többször említettük a titokzatos ,,valószínűség'' szót, de eddig tartózkodtunk annak mélyrehatóbb elemzésétől. Ez a fogalom a modern matematikába teljes egzaktsággal bevezethető, sőt a valószínűségi jelenségekkel foglalkozó vizsgálatok a matematika egyik legrohamosabban fejlődő fejezetét alkotják. De a valószínűségnek nemcsak ilyen elméleti jelentősége van, hanem centrális szerepet tölt be jóformán az egész fizikában. Ugyanis a fizikus számára egy adott esemény bekövetkezésének valószínűsége ugyanolyan reálisan létező fizikai mennyiség, mint például egy rúd hossza, csak éppen kissé nehezebben hozzáférhető jellemzője a fizikai objektumoknak (bár éppen a véletlen ingadozások és egyéb pontatlanságok miatt sokszor a precíz hosszúságmérés sem jelent sokkal egyszerűbb feladatot, és a hiba, azaz a statisztikus ingadozás mértékének megadása nélkül nem is igazi mérés a mérés).
A valószínűség fogalma a mindennapi élet tapasztalatain alapul. Hiszen minden cselekedetünket a valószínűség szélső eseteinek alapulvételével végezzük. Akkor megyünk át az utcán, amikor igen valószínűnek látszik, hogy nem gázol el bennünket valamilyen jármű, de mint a közlekedési balesetek bizonyítják, nem 100%-ig biztos, hogy baj nélkül juthatunk át a túloldalra.
 

1. lépés2. lépés3. lépésVéghelyzet:  m1.+++-32.++--13.+-+-14.+---15.-++-16.-+--17.--+-18.----3
 

A Brown-részecskék mozgásának az egydimenziós bolyongási problémára való specializálásával elértük azt, hogy az adott esetre vonatkozóan kielégítő definíciót adjunk az egyes események bekövetkezésének valószínűségére vonatkozóan. Vizsgáljuk a részecske első N lépését; pl. N=3 esetén a következő lehetséges ,,pályák'' adódnak: ( + a jobbra; - a balra való lépést jelenti.) Nyilvánvaló, hogy ha egyik lépéskombináció sincs valami módon kitüntetve, akkor nagyon ésszerű az a feltevés, hogy bármelyik kombináció bekövetkezésének valószínűsége azonos. Mivel a nyolc lehetséges eset közül az egyik biztos bekövetkezik, ezért az egyes esetek valószínűségének összege 1. Ha egy lépéskombináció valószínűsége p, akkor az összeg Mp=1, vagyis p=1/M (ahol M a lehetséges esetek száma). Általános esetben M=2N, tehát annak a valószínűsége, hogy az első N lépés egy adott lépéskombináció ‐ amit a továbbiakban elemi eseménynek fogunk nevezni ‐ szerint történjék:
pN=1/2N.
Mint az elnevezésből is gyanítható, az elemi eseményeken kívül lehetségesek összetett események is. Például az az esemény, hogy 3 lépés megtétele után a részecske a +1 koordinátájú pontban legyen, a következő három elemi esemény bármelyikének megvalósulása esetén következhet be:
++-+-+-++


Ezért ennek valószínűsége: pN=3,m=1=p++-+p+-++p-++=3pN=3=3/23. Ebből általános szabályként azt szűrhetjük le, hogy egy elemi eseményekből összetett esemény bekövetkezésének valószínűsége egyenlő az adott eseményre vezető ún. kedvező esetek száma osztva a lehetséges esetek számával (mert p=1/M).
Ezzel a definícióval felvértezve most már hozzáfoghatunk annak a kiszámításához, hogy mennyi annak a valószínűsége, hogy N lépés után a részecske éppen az m koordinátájú pontban tartózkodjék. Nyilvánvaló, hogy a lépések sorrendje a végállapot szempontjából teljesen közömbös. Ugyanis ha az N/2 lépés közül k történt jobbra, akkor a részecske koordinátája:
m=k(+1)+(N-k)(-1)lesz, ebbőlk=(N+m)/2.
(N+m)/2 nyilvánvalóan egész szám, mert páratlan N esetén a véghelyzet, azaz m is csak páratlan lehet, ugyanis minden egyes lépés után akár előre, akár hátra történt, megváltozik a helyzet párossága. Vagyis ilyenkor m=2l esetén a valószínűség után érdeklődni értelmetlen, illetve a triviális felelet: PN,m=2l=0. Páros N esetén hasonló okból m is csak páros lehet.
A kedvező esetek száma tehát megegyezik azon elemi események számával, amelyekben k=(N+m)/2 jobbra, ill. (N-m)/2 balra lépés történt. Ez pedig megegyezik azzal a kombinatorikai feladattal, hogy hányféleképpen választható N elem közül k úgy, hogy a kiválasztott elemek sorrendjétől eltekintünk, vagyis a közönséges kombinatorikai kombinációk számával, amely a matematikában szokásos jelöléssel:
CN,k=N(N-1)...(N-k+1)12...k=N!k!(N-k)!=(Nk).

Ide k=(N+m)/2-t behelyettesítve megkapjuk a kedvező események számát, amely a lehetséges események számával osztva megadja a keresett valószínűséget:
pN,m=N!(N+m2)!(N-m2)!12N.

Tegyük fel, hogy az origóba tett részecskével a kísérletet nagyon sokszor (K-szor) megismételjük, akkor eredményül a (-N;+N) intervallumban elég sokszor megkapunk minden (megfelelő párosságú) m értéket. Tegyük fel, hogy mi‐t ki-szer kaptuk meg. Képezzük ezen megfigyelt értékek számtani közepét:
m¯=k1m1+k2m2+k3m3+...K,
ahol K, a mérések száma egyenlő az összes ki-k összegével. Mivel a ki/K értékek az mi bekövetkezésének valószínűsége, pi körül ingadoznak (ugyanis nyilván minden mi érték körülbelül a valószínűségének megfelelő arányban fordul elő a kísérletek között), ezért m¯, a mért számtani közép az m=pimi ún. várható érték körül fog ingadozni.
Határozzuk meg a bolyongási probléma várható értékét:
m=mN!(N+m2)!(N-m2)!12Nm.
A számítás egyszerűsítése végett vezessük be az előző k értéket, ekkor
m=2k-N,m=k=0NCN,k12N(2k-N)=k=0NCN,k12N2k-k=0NCN,kN2N.


A szummákból kiemelve a konstans faktorokat, az első szummában elegendő k=1-től összegezni, mert k=0 esetén a megfelelő tag 0:
m=12N-1k=0NCN,kk-N2Nk=0NCN,k.
Az első szummába behelyettesítve CN,k értékét, egyszerűsítve k-val, éppen CN-1,k-1-t kapjuk:
k=1NCN,kk=k=1NN(N1)...(N-k+1)12...kk==k=1NN(N-1)...[N-1-(k-1)+1]1k...(k-1)=Nk=1NCN-1,k-1.


A binomiális együtthatók összege éppen egyenlő (1+1)-nek a kérdéses hatványával, a binomiális tétel szerint:
k=0NCN,k=2N,
így a várható értékre kapjuk:
m=12N-1Nk=1NCN-1,k-1-N2Nk=0NCN,k==12N-1N2N-1-N2N=0.


E hosszadalmas számítás elég triviális eredményre vezetett, tudniillik azt mondja, kogy a részecske állandóan az origó körül fog ugrándozni. Persze ez nem jellemzi eléggé a mozgást, mert így az origótól való eltérés átlagos nagyságáról nem kaptunk semmiféle tájékoztatást. Ennek oka abban keresendő, hogy az elmozdulásokat előjelesen átlagoltuk. Ezen a hibán segíthetnénk úgy, hogy az eltávolodás abszolut értékének a várható értékét határoznánk meg. Matematikailag azonban sokkal könnyebben járható út, ha az elmozdulás négyzetének várható értékét határozzuk meg, ami szintén elhárítja a fenti nehézséget.
Definíció szerint: m2=ipimi2.

Az előzőhöz hasonló, csak pár lépéssel hosszabb számolás alapján adódik:
m2=N.
Vagyis a részecske lényegében az origótól kb. m2=N távolságra helyezkedik el a ,,legnagyobb valószínűséggel''. Visszatérve közönséges hosszegységekre, ha egy lépés hossza l; akkor az origótól való eltávolodás négyzetének várható értéke:
x2=m2l2=m2l2=Nl2.
Az N ütközés alatt eltelt idő: t=Ntü, ebből N=t/tü, és bevezetve D=12l2tü jelölést: x2=2Dt.
Ezt a formulát az a körülmény teszi rendkívül használhatóvá, hogy D értékére Einstein (itt nem közölhető) elméleti úton a következő kifejezést adta:
D=RLT3πd0η,
ahol L az Avogadro-szám; R=8,31107 erg/mol fok, az univerzális gázállandó; d0 a gömbalakúnak feltételezett Brown-részecske átmérője; η a közeg belső súrlódási együtthatója; T az abszolut hőmérséklet.
Eddigi meggondolásaink csak az egydimenziós esetre vonatkoztak. Most térjünk át a háromdimenziós térben mozgó részecskére. Tudjuk, hogy minden háromdimenziós elmozdulás összetehető három kiválasztott tengely irányában történt elmozdulásból. Ha olyan kísérleti körülményeket választunk, hogy a térben nincs kitüntetett irány, akkor az egyes irányokba való elmozdulások azonos törvényszerűségeket követnek, vagyis mindhárom irányra nézve az elmozdulások négyzetének várható értéke:
x2=y2=z2=2Dt.
Mivel az origóból való tényleges elmozdulás négyzete:
r2=x2+y2+z2,
ezért az eltávolodás négyzetének várható értéke:
r2=x2+y2+z2=6Dt,
vagyis lényegében ez is az egydimenziós mozgással azonos törvényszerűséget mutat. Ha a megfigyeléseket mikroszkóp alatt végezzük, akkor persze az egyik dimenzió kiesik, mert a z-irányú elmozdulást nem tudjuk meghatározni, így z2=0, tehát:
r2=4Dt,
vagyis a részecske a ,,legnagyobb valószínűséggel'' az r=2Dt sugarú kör közelében helyezkedik el. A mikroszkóp éppen ennek az r-nek a megfigyelését teszi lehetővé. Nem kell mást csinálni, csak az origóba tenni egy részecskét t=0 időpillanatban és t=τ idő múlva megnézni, hogy milyen messzire ment. Mivel azonban r valószínűségi változó, ezért négyzetének várható értékét csak nagyon sok mérés átlagolása után kaphatjuk meg.
 
 

Mivel az túlságosan kényelmetlen lenne, hogy minden egyes méréshez a részecskét vigyük az origóba, ezért ,,Mohamed megy a hegyhez'' alapon, minden τ idő eltelte után képzeletben az origót visszük a részecske tartózkodási helyére, és a következő mérést innen kiindulva végezzük. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy elég egyetlen részecskét nyomon követni, és mondjuk másodpercenként egy felvételt csinálni a tartózkodási helyéről. Ezen felvételeket összesítve a két kép közti elmozdulás megadja r egy mért értékét. (A rajzon a tényleges pályát a folytonos vonal mutatja.) Az így kapott ri értékek négyzetét átlagolva megkapjuk r2-t, ill. egy ahhoz igen közel eső értéket.

Ebből az előző képlet alapján:
D=r24τ,
amiből az Einstein-képletben szereplő egyéb konstansok ismeretében meghatározhatjuk az Avogadro-számot:
L=Rr24T3πd0ητ.

A méréseket Perrin, francia fizikus elvégezte és tényleg jó egyezést talált a más úton levezetett kb. L=61023-mal.
 

3. A Brown-mozgás általánosítása
 

Képzeljük el, hogy a Brown-féle részecske méreteit egyre csökkentjük. Mivel a fenti meggondolásokban a részecske speciális tulajdonságait sehol sem használtuk fel, ezért azok érvényesek lesznek még akkor is, ha a szétdarabolásban egészen a molekulákig jutunk el. Vagyis a gáz vagy a folyadék molekulái is Brown-mozgást végeznek! Itt aztán igazán teljesül az a feltétel, hogy egy adott időpillanatban a különböző oldalról való ütközések nem kompenzálják egymást. Persze ez a mozgás még a legjobb mikroszkóppal is megfigyelhetetlen egyrészt a molekulák roppant kis méretei, másrészt az igen nagy sebességek miatt. Ugyanis a molekulák átlagos sebessége több mint 100 m/sec.
Másik általánosítási lehetőségként a következő mód kínálkozik. Eddig egyetlen kiszemelt Brown-részecske, ill. molekula mozgására vonatkozó törvényszerűségeket tanulmányoztunk. Most tekintsünk nagyon sok részecskét.
Vegyünk két gázzal töltött edényt, amelyeket kezdetben az x-tengelyre merőlegesen az x=0-nál egy fal választ el. t=0-kor távolítsuk el a falat.
 
 

Ekkor az 1-es gáz molekulái, mint azt előbb említettük, Brown-mozgást végeznek, és eközben behatolnak a 2-es gázba, ill. a 2-es molekulái az 1-esbe. Ez a közismert jelenség a diffúzió. Vagyis megállapíthatjuk, hogy a diffúzió is a Brown-mozgás egy általánosítása: a molekulák elemi Brown-mozgásának eredője. Matematikai interpretációja is könnyen adódik, ha átfogalmazzuk a Brown-mozgás alapkérdését. Eddig azt kérdeztük, hogy egy kiszemelt részecske milyen valószínűséggel jut el egy kijelölt tartományba, most pedig azt, hogy adott helyről induló molekulák hányadrésze jut el t idő alatt a vizsgált tartományba. Magasabb matematikával igazolható, hogy a molekulák Brown-mozgásának paramétereként adódó D nem más, mint a közönséges diffúziós együttható.
 
Vesztergombi György