Cím: 1965. évi fizika OKTV feladatai
Füzet: 1965/október, 81 - 85. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az I. forduló feladatai:

 
1. 20cm3 térfogatú orvosi fecskendőbe 1 atmoszféra nyomású levegőt zárunk. A fecskendőbe előzőleg porózus anyagot helyezünk. Mekkora a porózus anyag térfogata, ha a dugattyút a 10cm3-es jelig benyomva a belső nyomás 2,2 atmoszférára emelkedik?
 
 
1. ábra
 

Megoldás. Boyle-Mariotte törvényét alkalmazzuk, mert a hőmérséklet állandó marad. (1. ábra). Ha a porózus anyag térfogata xcm3, akkor az első állapotban 1 atmoszférás nyomás mellett a levegő térfogata (20-x)cm3. A végállapotban a nyomás 2,2 atmoszféra, és az ugyanakkora tömegű levegőnek a térfogata (10-x)cm3. A nyomás és tétfogat szorzata állandó:
1(20-x)=2,2(10-x).
Ebből az egyenletből a porózus anyag térfogatára kapjuk:
x=1,67cm3.
Az eljárás elvben arra alkalmas, hogy porózus anyagok (szivacs, homok) anyagának valódi térfogatát meghatározzuk. Az eljárás pontossága nem nagy.
 

2. Valaki kerékpárja első kerekének tehetetlenségi nyomatékát úgy akarja meghatározni, hogy
a) a kereket tengelyén teljesen kiegyensúlyozza (a kerék a tengelyen minden helyzetben egyensúlyban marad),
b) a kerék küllőjére a forgásponttól l távolságra m tömegű, pontszerűnek tekinthető ólomnehezéket erősít,
c) a kereket lengésbe hozza és megméri a T lengésidőt.
Megkaphatja-e ezekből az adatokból a keresett tehetetlenségi nyomatékot? Mekkora ez, ha m=0,5kg, l=0,2m és T=1,2sec?

 
 
2. ábra
 

Megoldás. A kerék tömege eredetileg M, tehetetlenségi nyomatéka I. Ha ráerősítjük l távolságban az m tömeget, az együttes tömeg M+m, az együttes tehetetlenségi nyomaték I+ml2, és a súlypontnak a tengelytől mért távolsága d lesz (2. ábra). Az ilyen módon létrejött fizikai inga lengésideje:
T=2πI+ml2(M+m)gd.
Ki kell számítanunk a d súlyponttávolságot. Az erre szolgáló aránypár:
d:(l-d)=m:M,
innen:
d=mM+ml.
Behelyettesítve ezt a lengésidő képletébe, M+m kiesik és kapjuk:
T=2πI+ml2mgl.
Tehát a kerék tömegének ismerete nélkül kapjuk meg a tehetetlenségi nyomatékot; eredményünket rendezve:
I=mgl(T2π)2-ml2.
A megadott számadatokkal a kerék eredeti tehetetlenségi nyomatéka:
I=157700grcm2=0,01577kgm2.

3. 1cm sugarú gömböt 900V feszültségre töltünk fel. A gömböt 30cm hoszszú szigetelő nyélre helyezve 18000/perc fordulatszámmal megforgatjuk. Mekkora mágneses térerő észlelhető a forgástengely helyén? (A forgó kis gömböt a mágneses tér meghatározásához tekintsük pontszerű töltésnek.) A körvezető középpontjában a mágneses térerősség H=I2r(Am).
 

Megoldás. Először meg kell határoznunk, mennyi a kis gömbben levő töltés. A gömb kapacitása arányos rádiuszával; ha R rádiuszt cm-ben, C kapacitást faradban mérjük, akkor C=R/91011. Tehát az 1 cm-es gömb kapacitása C=1,1110-12farad=1,11pF. A gömb töltése Q=CU alapján Q=1,1110-12900=10-9coulomb=1nC.
 
 
3. ábra
 

A kör mentén körülvitt töltés köráramot jelent (3. ábra). A percenként 18 000-es fordulatszám 1 másodperc alatt 300 fordulat, tehát a körpálya valamely pontján az 1 nC 1 másodperc alatt 300-szor halad át és így a mozgatott töltés mágneses hatása olyan, mint az I=300110-9=310-7amper=0,3μA erősségű elektromos áramé.
A köráram középpontjában jelentkező mágneses térerősségre megadott képlet szerint H=310-7/20,3=510-7A/m. (Ha a mágneses térerősséget a 0,2πI/r képlettel számítjuk ki, akkor H=0,2π310-7/30=6,2810-9 oersted.)
 


A II. forduló feladatai
 

1. Felfüggesztett L hosszúságú rugóra olyan kisméretű testet akasztunk, amely a rugót eredeti hosszának c-szeresével nyújtja meg (l=cL). A rugót a testtel együtt vízszintes helyzetbe hozzuk (a rugó ekkor nyújtatlan állapotban van, hossza L), és innen elengedjük. Mekkora a rugó megnyúlása, amikor a test éppen a felfüggesztési pont alatt halad át?
 
 
4. ábra
 

Megoldás. Az eredetileg L hosszúságú rugó l megnyúlása arányos az L eredeti hosszal és a P nyújtó erővel: l=eLP; a feladat szövegében szereplő állandó c=eP. Az l megnyúlást okozó erő P=l/eL. Az induláskor L hosszúságú rugó hossza a felfüggesztési pont alatt való áthaladáskor L+l, ezalatt az m nagyságú tömegnél a nehézségi erő munkavégzése mg(L+l), (4. ábra).
Ha a felfüggesztési pont alatt v sebességgel halad át a tömeg, akkor mozgási energiája mv2/2. A megnyúlt rugóban rugalmas energia van elraktározva. A nyújtáshoz szükséges munkavégzés L úton történt 0-ról l/eL-re lineárisan növekvő erővel szemben, ezért középértékben az erő felét véve számításba a rugó nyújtásához szükséges munkavégzés:
12lleL=l22eL.
A mechanikai energiamegmaradás törvénye szerint a nehézségi erő munkája egyenlő a megszerzett mozgási energia és a rugalmas erővel szemben végzett munka összegével:
mg(L+l)=mv22+l22eL.
Ebben az egyenletben l és v az ismeretlenek.
Amikor a mozgó tömeg függőlegesen a felfüggesztési pont alatt van (és vízszintes irányban halad), akkor a rugó ereje szolgáltatja az mg súly ellenerejét és a centripetális erőt:
leL=mg+mv2ϱ.
Itt ϱ a pálya görbületi sugara. Tehát ebben az egyenletben három ismeretlen van: l, v és ϱ.
 
 
5. ábra
 

Ha egy tömeg görbe pályán mozog, akkor az centripetális erő mv2/ϱ. ϱ a görbületi sugár, azon kör rádiusza, amely az illető helyen legpontosabban simul a görbéhez (5. ábra). (A görbületi kör fogalma megtalálható például a Középiskolai Matematikai Lapok 1964. évi 3. számában a 129. oldalon kezdődő cikkben.) Feladatunkban a kérdezett pontban ismeretlen a görbületi sugár értéke, ezért a feladatot nem tudjuk megoldani. Az a gondolat, hogy a kérdéses pontban a görbületi sugár L+l volna, minden alapot nélkülöz. Nagyon is kérdéses, hogy a görbületi középpont egyáltalán benn van-e a felfüggesztési ponton átmenő függőlegesben, amikor a tömeg ezen áthalad, vagyis, hogy a tömeg vízszintesen halad-e át a felfüggesztési pont alatt. Adott numerikus értékek mellett, hosszadalmas számítási eljárásokkal a tömeg pályája bizonyos közelítéssel megállapítható.
 

2. A száloptikás orvosi tükör (endoszkóp) optikai modellje adott n1 törésmutatójú szál, amelyet oldalról n2 törésmutatójú anyag vesz körül. A szál vége síklap, amely n3, törésmutatójú közeggel érintkezik. (A törésmutatók levegőre vonatkoznak.) Hogyan kell n1 értékét megválasztanunk ahhoz, hogy a szálon keresztül a véglap alatti teljes félteret láthassuk, ha a) n2=n3=1, b) n2=1 és n3=4/3?
 
 
6. ábra
 

Megoldás. Vegyük figyelembe azt a határesetet, amikor a fénysugár az n3 törésmutatójú anyagból súrlódva érkezik a határfelületre és az n1-n2 határfelületet a teljes visszaverődés határszöge alatt érinti (6. ábra). α az n1 törésmutatójú közegbe belépő sugár irányát jelzi. Az n3-n1 határfelületen:
sin90sinα=n1n3;
a teljes visszaverődés határesetének feltétele az n1-n2 határfelületen:
1sin(90-α)=n1n2.
Mivel sin90=1 és sin(90-α)=cosα, ezért sinα=n3/n1 és cosα=n2/n1. α kiküszöbölése leggyorsabban a négyzetek összegezésével történik:
(n3n2)2+(n2n1)2=sin2α+cos2α=1.
Rendezéssel: n12=n22+n32, illetve n1=n22+n32. Ez n1 azon értékét adja meg, amely mellett a fénysugár mindkét határfelületet a teljes visszaverődés feltételével érinti. Ha n1 értéke nagyobb, a fénysugár behatolása a szálba és a szálban maradása még bizonyosabb. Tehát a válasz úgy szól, hogy n1 törésmutatónak nem szabad kisebbnek lennie, mint a másik két törésmutató négyzetösszegének négyzetgyöke. Az eredmény n2 és n3 tekintetében szimmetrikus, e két anyag felcserélhető. Száloptikáról lévén szó, meg kell említeni, hogy az n3-as közegből a szálba behatoló sugárnyaláb szálban maradása egyáltalán nem jelenti azt, hogy képalkotás is történik, vagyis, hogy a berendezés használható. Lényegében ugyanez a jelenség szerepel abban a közismert kísérletben, hogy egy üvegkocka oldaláról nem látható az üvegkocka alatt levő tárgy (az 1936. évi Eötvös verseny 3. feladata).
A feladatban kérdezett a) esetben n1=2, b) esetben n1=5/3.
 

3. 48 voltos generátor áramkörébe sorba kapcsolunk egy motort és egy kaloriméterbe helyezett 5 ohm ellenállású vezetőt. A generátor és az egyéb kapcsoló huzalok ellenállása elhanyagolható. Ha a motor forgásban van, a kaloriméterben 72 cal, ha pedig a motort akadályozzuk a forgásában, 1152cal hő keletkezik percenként. Mekkora forgás közben az indukált ellenelektromotoros erő és a motor kapocsfeszültsége?
 

Megoldás. Az áram hőhatásának Q=0,24I2Rt törvénye alapján azonnal kiderül, hogy ha a motor áll (Q=1152cal, R=5ohm, t=60sec), az áramerősség 4 amper, ha a motor forog (Q=72cal, R=5ohm, t=60sec), az áramerősség 1 amper.
 
 
7. ábra
 

Először tárgyaljuk a forgásában megakadályozott motor esetét (7. ábra, a felső számok). Ha az áramerősség 4 amper, akkor a kaloriméterben levő 5 ohmra 45=20 volt feszültségesés jut. Az áramforrás változatlan 48 voltos elektromotoros erejéből a motorra 48-20=28 volt jut. Minthogy a motoron is átfolyik 4 amper, a motor tekercselésének ohmos ellenállása 28:4=7 ohm értékű.
Most vizsgáljuk a forgásban levő motort (7. ábra, az alsó számok). 1 amperes áramerősség mellett a kaloriméterben levő 5 ohmra 15=5 volt jut. A motortekercselések 7 ohmjára most 17=7 voltnak kell jutnia. Marad az áramforrás 48 voltjából 48-5-7=36 volt. Ekkora a forgáskor indukció által keltett ellenelektromotoros erő. A motor kivezetéseire eső kapocsfeszültség 36+7=43 volt, vagy 48-5=43 volt. Az ellenelektromotoros erővel szemben végzett munka alakul mechanikai munkává, így motorunk mechanikai teljesítménye 361=36 watt, amely üresen járó motornál csapágysúrlódás, közegellenállás leküzdésére fordítódik. A motor által felvett teljesítmény 431=43 watt, így a hatásfok 36/43=0,84=84%.
Általánosságban és kaloriméter nélkül tárgyalva, ha a motor tekercselése R ohm ellenállású, U0 elektromotoros erejű feszültségforrásra van kapcsolva és állva Iá, forogva If az áramerősség, akkor a motor ohmos ellenállása U0/Iá lévén a forgáskor ellenindukált elektromotoros erő
U=U0-IfU0Iá=U0(1-IfIá).