Cím: A Központi Tudományos Szakkör 1964-65. évi munkája
Füzet: 1965/szeptember, 46 - 47. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Fővárosi Tanács Oktatási Osztálya által indított számos központi tudományos szakkör között az elmúlt tanévben fizikából négy csoport működött, minden második hét egy-egy délutánján.
Sas Elemér csoportja a tudományegyetem természettudományi karán a demonstrációs laboratóriumban dolgozott. A résztvevők III. és IV. osztályos tanulók voltak. A tanulók maguk végeztek demonstrációs kísérleteket a mechanika alaptörvényei, a rugalmasságtan, a geometriai optika stb. köréből. Foglalkoztak a hőtan alapfogalmaival, a Brown-mozgással, a termodinamika II. főtételével. Bemutatásokat láttak az áramlástan, a hősugárzás, a kisülési jelenségek, az atomfizikai észlelési módszerek köréből. A csoport a most kezdődő tanévben is működni fog minden második pénteken 3-tól 7-ig, az ELTE-TTK demonstrációs laboratóriumában. (Bp. VIII. Múzeum körút 6.)
Wiedemann László csoportja a Fazekas-gimnáziumban működött. Először matematikai alapvetésként megismerkedtek a differenciál és integrálszámítás fizikai alkalmazások szempontjából elsősorban fontos fejezeteivel, valamint differenciálegyenletekkel. A tulajdonképpeni fizikai problémák köréből tárgyalták a belső súrlódást, a szabad úthosszt, az állapotegyenletet és a Clapeyron-egyenletet, a Van der Waals-egyenletet, a sugárnyomást, a Stefan-Boltzmann-törvényt, a váltóáram teljesítményét, a fényvisszaverődést és a fénytörést a Fermat-elv alapján. A szakkörvezető egyik törekvése volt, hogy a statisztikus és fenomenológiai módszert, mint a fizikai szemlélet és kutatás két fajtáját mutassa meg, ugyanazon probléma tárgyalásánál.
Boross János csoportja az első félévben az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen dolgozott. Elsősorban méréstechnikai feladatokkal (precíziós hossz, sűrűség, nyúlás mérése) foglalkoztak. Megismerték a mikroszkóp és távcső kezelésének módját, bemutatási kísérletek alkalmával találkoztak katódsugaras oszcilloszkóppal, az intézet speciális eszközeivel és feladataival (pl; kristálynövekedés). Versenyfeladatokat is megoldottak.
Vermes Miklós csoportja II. osztályos tanulókkal, a gimnáziumi II. osztályos tananyaggal párhuzamosan ment végig a fizika ide tartozó anyagán. (A mechanika alaptörvényei, erők sztatikája, a szilárdságtan alapjai, folyadékok sztatikája, felületi feszültség, az áramlástan alapjai.) Néhány mérőkísérletet is végeztek. A most kezdődő tanévben október 5.-től kezdve minden második kedden 4 órakor Budapest XXI. Táncsics M. u. 92., Jedlik gimnáziumban folytatják munkájukat a gimnáziumi III. osztályos tananyag beosztása szerint.