Cím: A belső súrlódás
Szerző(k):  Vermes Miklós 
Füzet: 1965/szeptember, 33 - 37. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek, Viszkozitás (belső súrlódás)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyünk magunk elé három üveget, amelyekben glicerin, víz és aceton van. Rázzuk meg mindegyiket: a glicerin alig mozdul meg, a víz néhány másodpercig mozog, az aceton viszont sokáig hullámzik. Most a folyadékok azon tulajdonságát figyeltük meg, amelyet belső súrlódásnak, idegen szóval viszkozitásnak neveznek. Mozgást gátló erő a szilárd testek felületei között működő súrlódási erő, valamint a folyadékban, gázban mozgó testre ható közegellenállási erő is. Ezekhez hasonló a folyadékok, gázok mozgásakor fellépő belső súrlódás.
Tehát áramló folyadék belsejében, az egyes folyadékrészek között mutatkozik ez a belső súrlódásnak nevezett, mozgást gátló erő. Keressük a törvényét.

 
 
1. ábra
 

Az első megállapítás, hogy két folyadékréteg között csak akkor lép fel belső súrlódási erő, ha közöttük sebességkülönbség van (1. ábra). Egy csőben folyadék áramlik balról jobbra. Az F  cm2 területű, egymástól x cm távolságban levő rétegek sebessége v2, ill. v1  cm/sec. Ha v2 és v1 egyenlő, akkor közöttük épp úgy nem mutatkozik súrlódási erő, mint az egyenletesen mozgó vonat padlója és a rajta fekvő tégla között. A belső súrlódási erő (P) nyilván annál nagyobb, minél nagyobb sebességkülönbség lép fel minél kisebb távolságon:
P=-ηFv2-v1x=-ηFΔvΔx.(1)
A negatív előjelet azért használjuk, mert a súrlódási erő a hajtó erőhöz képest ellentétes irányú. A súrlódási erő természetesen arányos az F felülettel. v2-v1 sebességkülönbségnek az egységnyi távolságra jutó részét, vagyis a (v2-v1)/x=Δv/Δx törtet sebességesésnek nevezik. η arányossági szorzó az anyagi minőségtől függ, neve belső súrlódási együttható (az ún. viszkozitás). Ez az együttható nagy a glicerin és kicsiny az aceton esetében.
Tehát ha egy csőben folyadék áramlik, akkor a cső rádiusza mentén kifelé haladva a sebesség változását észleljük, sebességesést tapasztalunk. Ezt látjuk a folyóknál is, hiszen a középen, a sodorvonalban a legnagyobb a sebesség. Közvetlenül a partnál, a cső fala mentén a sebesség nulla. Keressük a sebességesés, valamint a sebesség értékeit, ha a cső rádiusza mentén haladunk a középtől a fal felé (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Egy l hosszúságú csőben állandó sebességgel áramlik a folyadék. Ez azt jelenti, hogy minden egyes molekula a tengellyel párhuzamos egyenes mentén halad és sebessége elején-végén állandóan ugyanannyi. A fentiek szerint a tengelytől különböző távolságban levő molekulák sebessége eltérő. A cső eleje és vége között állandó p nyomáskülönbségét hozunk létre, és ez okozza az áramlást. Leírt berendezésünkben állandó erő mellett a sebesség állandó. Ez csak úgy lehetséges, hogy az állandó erőt egy másik állandó erő, éppen a belső súrlódási erő egyensúlyozza ki. Felírjuk a hajtóerő és a belső súrlódási erő egyenlőségét.
Tekintsük a cső tengelyét körülvevő, x rádiuszú hengeres részt. Ennek alapterülete πx2, így p nyomás esetében a hajtóerő πx2p. Ezt az x rádiuszú henger palástja mentén fellépő belső súrlódási erő egyensúlyozza ki. A súrlódó felület 2πxl, a sebességesés a tengelytől x távolságban valamilyen Δv/Δx érték, tehát (1) alapján:
πx2p=-η2πxlΔvΔx.
Innen:
ΔvΔx=-p2ηlx.(2)
Tehát a sebességesés egyenesen arányos az x távolsággal. Ennek végeredményben az az oka, hogy x-szel arányos a palást területe, a súrlódó felület nagysága. A sebességesés a középen nulla, abszolút értékét tekintve a fal mentén a legnagyobb. A 2. ábrán a cső rajza melletti első diagramm a sebességesést tünteti fel x függvényeként.
De hogyan alakul magának a sebességnek a rádiusztól való függése? Belátjuk: ha Δv/Δx sebességesés x-szel arányos, akkor v-nek x2-től kell függenie. Hiszen y=kx2 érintője az x-tengellyel olyan α szöget alkot, amelynek tangense 2kx, tehát x-szel arányos. Ennek alapján a sebességnek az x-től való függése:
v=p4ηl(r2-x2).(3)

Vizsgáljuk meg a szélső értékeket. Ha x=0, kapjuk a cső tengelyében észlelhető maximális sebességet:
vm=pr24η2,(4)
a falnál pedig, ahol x=r, v=0. Valóban, itt áll a folyadék. Megvizsgálhatjuk, hogy a (3) sebességből a (2) sebességesés következik. A 2. ábra jobb oldali rajza a sebességek eloszlását ábrázolja.
Kísérletileg az egyes részecskék sebességének megfigyelése nem könnyű. Ezért v, illetve vm helyett az 1 másodperc alatt átáramlott folyadékmennyiséget, V-t használjuk. A 2. ábrában a jobboldali rajz paraboláját tengelye körül megforgatva kapjuk azt a forgási paraboloidot, amelyen belül levő folyadék áramlik át 1 másodperc alatt a cső valamely keresztmetszetén. A forgási paraboloid köbtartalmát az alapterület és a magasság szorzatának a fele adja meg: πr2vm/2, így az 1 másodperc alatt átfolyó folyadékmennyiség:
V=π8r4pηl.(5)

Ez az a híres törvény, amelyet Poiseuille 1840-ben állapított meg. Eszerint egy vékony csövön 1 másodperc alatt átfolyó folyadékmennyiség egyenesen arányos a nyomáskülönbséggel és a cső rádiuszának negyedik hatványával, de fordítva arányos a cső hosszával. Az anyagra jellemző η belső súrlódási együttható (1) szerint megadja, hogy hány din erő szükséges két, 11  cm2 nagyságú, 1 cm távolságban levő felület egymáshoz képest 1  cm/sec sebességgel történő mozgatásához. η egységének neve: 1 poise (poáz). Annak a folyadéknak a belső súrlódása 1 poise, amelynél az ilyen mozgatáshoz 1 din erő szükséges. Képleteink poise, cm, cm3/sec, din/cm2 egységek használata mellett érvényesek.
 
 
3. ábra
 

A belső súrlódási együttható mérésére igen sokféle kísérleti eszköz ismeretes. Az (5) alatti Poiseuille-törvény alapján is meghatározható η, ha a többi mennyiséget lemérjük. Kis ügyességgel házilag is végezhetünk ilyen kísérleteket. Nagyon sokszor a kérdéses folyadék viszkozitását a vízéhez viszonyított relatív értékkel adják meg. Ekkor használható például az Ostwald-féle viszkoziméter (3. ábra). Órával megmérjük, mennyi idő alatt folyik át a készülék hajszálcsövén egyrészt a kérdéses folyadék, másrészt a víz. A működő nyomás a kérdéses, γ fajsúlyú folyadék esetében hγ, a γv fajsúlyú víz esetében hγv; a felső, K térfogatú tartálykából a kérdéses folyadék t, a víz tv idő alatt folyik le (viszkozitása ηv). Felírva Poiseuille törvényét a kérdéses folyadékra és vízre:
Kt=πr4hγ8ηl,Ktv=πr4hγv8ηvl.
Osztással kapjuk a vízre vonatkoztatott relatív viszkozitást:
ηηv=γγvttv.
Tájékozódásul jó tudni, hogy a víz viszkozitása 20-on 0,01 poise.
Lássunk néhány adatot; kettő kivételével valamennyi 20C-ra vonatkozik (I. táblázat). Néhány megjegyzést kell tennünk. A Poiseuille-törvény csak akkor alkalmazható, ha a folyadék részecskéi a tengellyel párhuzamos egyeneseken haladnak (az áramlás lamináris). Nagyobb sebességnél kavargás jön létre, de ezzel most nem foglalkozunk. Azonkívül nagyobb sebességnél elsősorban nem a belső súrlódás, hanem örvényképződés, tehetetlenségi erők akadályozzák a mozgást, amit arról is észreveszünk, hogy ilyenkor az akadályozó erő nem a sebesség első, hanem második hatványával arányos. A belső súrlódási együttható nem függ a folyadék fajsúlyától (sűrűségétől), vele nem tévesztendő össze. Sókat feloldva általában kissé emelkedik a víz viszkozitása. Igen érdekes eredményre jutunk azonban, ha víz-metilalkohol, víz-etilalkohol stb. keverékek viszkozitását tanulmányozzuk, mint az összetétel függvényét! Táblázatunkban a kolofónium (hegedűgyanta) nem szilárd anyagnak, hanem túlhűtött folyadéknak számít. Gázok belső súrlódása is mérhető megfelelő módszerekkel és eszközökkel.
 

 
 
Lássunk néhány példát. 10 cm hosszú, 1 mm átmérőjű csövön saját súlyától származó nyomás által hajtva 1 másodperc alatt 0,29  cm3 víz, 0,87  cm3 etiléter, 0,00026  cm3 ricinusolaj folyik át. A lispei olajvezeték hossza 210 km, átmérője 20 cm, a mozgató nyomás 80 atmoszféra; ennek alapján 1 másodperc alatt 30 liter, 1 óra alatt 108  m3 olaj folyik át, és a cső tengelyében a sebesség kb. 2  m/sec. Egy 0,06 mm átmérőjű hajszáléren, annak 1 cm hosszú darabján 1 másodperc alatt 1  mm3 vér átpréseléséhez Poiseuille képlete szerint 1,1 atmoszféra nyomáskülönbség szükséges. A vérsejtsüllyedés néven ismeretes orvosi vizsgálati módszernél a kicsapott vörös vértesteknek a vérszérumban való süllyedési sebességét mérik. Ha a vérszérum fehérjetartalma a rendestől eltérő, akkor kisebb a viszkozitása, és a vörös vértestek ugyanazon idő alatt mélyebbre süllyednek.
 
 
4. ábra
 

Az olajozás lényegét mutatja egy tájékoztató jellegű példánk (4. ábra). Az 1  cm2 területű fémlemezt 1 kp erő szorítja az alatta levő fémlemezhez. Ha a száraz súrlódás együtthatóját 0,1-nek vesszük, akkor mozgatáskor 0,1 kp súrlódási erőt kell leküzdenünk. Helyezzünk a fémfelületek közé 0,5 poise viszkozitású ásványolajat, és mozogjon a fémlemez 10  m/sec sebességgel. Ekkor az olajrétegben a sebességesés kb. 1000:0,02=50000, és a leküzdendő belső súrlódási erő (1) szerint 25000  din=0,025 kp, tehát sokkal kevesebb mint előbb.
II. táblázatunk a belső súrlódási együtthatónak a hőmérséklettől való függésére mutat néhány példát. Folyadékok viszkozitása melegen sokkal kisebb, amint az a víz esetében jól megfigyelhető. Higany esetében a csökkenés nem olyan rohamos. Táblázatunk harmadik oszlopa a megolvadt kén átmenetileg nyúlóssá válását mutatja. A levegő és a gázok viszkozitása melegítéskor kissé növekszik. Ennek oka, hogy melegen valamivel nagyobb a molekulák repülési sebessége, ezért a lassabban és gyorsabban mozgó gázrétegek molekulái mélyebben repülnek be a másik rétegbe és nagyobb mértékben akadályozzák annak mozgását.
 

II. táblázatvízhiganyfolyékonylevegőkén 00,01790,01680,00018    200,01790,0159    400,00660,0148    600,0047    800,00361000,00280,01230,000231200,01170,121500,01080,0881800,01035610,000263000,0092240,000294400,880,00034
 

A felsorolt példák is mutatják, hogy a belső súrlódás ismerete számos területen szükséges, amilyen például a gépek olajozása, a távvezetékek, vízvezetékek tervezése, a szűrés, a vér áramlásának megértése stb.