Cím: Egyszerű kísérleti berendezés egyenletesen gyorsuló mozgások vizsgálata
Szerző(k):  Bodó Zalánné 
Füzet: 1965/május, 225 - 227. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(Kísérleti pályázat)
 

Olyan egyszerűen elkészíthető eszközt ismertetünk, melynek segítségével több alapvető mechanikai kísérletet végezhetünk.
A berendezés vázlatos rajzát az ábrán láthatjuk.
 
 

Az r sugarú tengelyre felcsavart vékony fonál másik végére álló csiga közbeiktatásával m1 tömegű testet helyezünk. Így a függőleges tengely körül forgó rendszerre (tengely, keresztrudak, m2 tömegek) állandó forgatónyomaték hat. Ennek hatására a forgó rész egyenletesen gyorsuló forgómozgásba kezd (állandó β szöggyorsulással), az m1 tömeg pedig (állandó a gyorsulással) egyenesvonalú egyenletes mozgást végez. Ha a súrlódás és a közegellenállás elhanyagolhatóan kicsi, a mozgás jó közelítéssel valóban egyenletesen gyorsuló.
A pontos mozgásegyenlet az ábra jelölései szerint a következő alakban írható fel. A fonalat m1(g-a) nagyságú erő feszíti, ez az r karon M=rm1(g-a) forgatónyomatékot jelent.
Ha Mf-fel jelöljük a különböző súrlódásokból származó fékezőnyomatékot, θ-val a forgó rendszer tehetetlenségi nyomatékát, akkor
M-Mf=rm1(g-a)-Mf=θβ.(1)
Tekintve, hogy
β=ar,(2)
ebből az a gyorsulás
a=m1r2g-Mfrθ+m1r2lesz.(3)
Ha az m1 tömeg nyugalmi helyzetből indul és elmozdulása t idő alatt x, akkor
x=a2t2.(4)

Első kísérletünknél a különböző elmozdulásokhoz szükséges t időt mérjük meg.
A mérés kiértékelésénél ábrázoljuk az x-et t2 függvényében. Ha az x-et t függvényében ábrázolnánk, akkor parabolát kellene kapnunk. Tekintve, hogy nagy pontosságú méréseknél és sűrűn felvett mérési pontoknál is nehezen ismerhető fel, hogy a mérési pontok valóban parabola ágon feküsznek-e, ezért sokkal célszerűbb az x-et t2 függvényében ábrázolni.
Ebben az esetben ugyanis olyan egyenesen kell a mérési pontoknak feküdniük, amely az origóból indul ki.
Határozzuk meg az iránytangensből az a gyorsulás értékét!
Állapítsuk meg, hogy g értékéhez képest a-nak az elhanyagolása mekkora hibát okoz! Ha a hiba elegendő kicsi, akkor (1)-ben g mellett a elhanyagolható. Ha Mf-et is elhanyagoljuk, és θ-t az egyszerű θ=2m2R2 kifejezéssel számítjuk, akkor
am1r2g-Mfrθm1r22m2R2g.(5)
Ezekkel az értékekkel számítsuk ki a gyorsulás értékét, és a mért és számított értékeket hasonlítsuk össze.
Vizsgáljuk meg, hogy indokolt-e ennél a berendezésnél a tehetetlenségi nyomatékot ilyen egyszerűen számolnunk!
Mf értékének és θm2-től, ill. R-től való függésének vizsgálatára végezzük el a következő kísérletsorozatot:
Ha x értékét állandónak (pl. 1 m-nek választjuk) (4) és (5)-ből:
m1=2θxgr21t2+Mfrg.(6)

Ha tehát megmérjük a különböző m1-ekhez tartozó t-ket, és az eredményt ismét olyan függvény alakjában értékeljük ki, hogy a mérési pontok egyenesek legyenek, akkor ennek az egyenesnek az m1 tengellyel való metszetéből Mf/rg; iránytangenséből pedig 2θxgr2 kapható meg. Tekintve, hogy r, g és x ismertek, így M1 és θ meghatározható.
Következő mérési sorozatunk célja tehát egyrészt Mf meghatározása, másrészt annak vizsgálata, hogyan függ θ értéke az m2-től és az R-től. Végezzünk el több mérést különböző m2 és R értékekkel!
A számított és mért θ értékeket hasonlítsuk össze egymással!
Az I. éves fizikus laboratóriumban használt eszköz méreteit tájékozódásul közöljük, természetesen nem szükséges ezeket a méreteket pontosan betartani.
A függőleges és keresztrudak is fából vannak. (Miért?) A függőleges rúd átmérője kb. 1 cm, a vízszinteseké kb. 0,5 cm, hosszúságuk 22 cm, ill. 20 cm. A függőleges rúd képezi a tengelyt. (Erre esetleg lehet az állócsigával egy szintben egy szélesebb (kb. 2 cm átmérőjű) könnyű dobot szerelni a fonál felcsavarására.)
A tengely két végébe gramofontűket erősítettünk, ezeken igen könnyedén tud forogni berendezésünk. A tűk egy-egy vastagabb csavar befelé kúposra esztergált végében forogtak.
A keresztrudakra súlyos m2 tömegeket helyeztünk el, hosszúkás vékony vasrudakat, amelyekbe a keresztrúd átmérőjének megfelelő lyukat kell csak fúrnunk, hogy így felhúzhatók legyenek. Két kis csavarral, esetleg acél gombostűvel rögzítjük az m2 tömegeket. A vasrudak méretei nálunk: 2 cm átmérő, hosszúságuk 6 cm, ill. 12 cm. (Miért előnyös az m2 tömegek ilyen megválasztása?)
Saját összeállításban valószínűleg annak az állványnak az elkészítése okoz majd gondot, melyben az egész berendezés forog. Ezt vékony vasrúdból (átmérője 1 cm), esetleg fakeretből vagy egy nagyobb fémépítőszekrény alkatrészeiből állíthatjuk össze. Kis mélyedéseket fúrva kialakíthatjuk a gramofontűk csapágyait is.
 
 Bodó Zalánné
 

Reméljük, hogy olvasóink közül a leírt készüléket sokan elkészítik, mérési eredményeiket fényképpel, grafikonokkal illusztrálva beküldik. A legértékesebb munkákat díjazzuk. Határidő: 1965. okt. 1.