Cím: A dinamikai példák megoldásáról
Szerző(k):  Major János 
Füzet: 1965/február, 84 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A dinamikai példák megoldásáról

 

A mechanikai feladatok között sűrűn fordulnak elő a dinamikai (statikai és kinetikai) példák. Ezeket ‐ a Középiskolai Matematikai Lapok-hoz beérkező dolgozatok tanúsága szerint sokszor nem a legcélszerűbb módon szokták megoldani. Sokan a megoldásnak azt a módját választják, hogy egy erre az esetre alkalmazható ötletes gondolatmenetet felhasználva viszonylag kevés ,,írással'' röviden oldják meg a feladatot. A módszer hátránya, hogy csak az egyszerűbb feladatokra alkalmazható. Az általunk ajánlott módszerrel tetszőlegesen nehéz feladat megoldható néhány alapösszefüggés gépies alkalmazásával, és az esetleg felmerülő nehézségek csak matematikai természetűek lehetnek. A módszert példákon fogjuk bemutatni. Az első csoportba tartoznak a statikai feladatok: merev testek megadott rendszerében keressük a testek között ható erőket. Természetesen a rendszer paraméteresen is megadható, és a paraméter bizonyos értékeit keressük (ilyen lesz az első példa).
 

1. példa. Súrlódásmentes talajon vízszintes helyzetű hengert rögzítünk. Milyen maximális α szöget zárhat be az elég hosszú, nyugalomban levő deszka, ha a henger és a deszka közötti súrlódási együttható μ (l. az 1. ábrát)? Számítsuk ki a reakcióerőket is!
 
 

Megoldás. Legyen a deszka hossza l, súlya hosszegységenként γ, a henger sugara r. A deszka nyugalomban van, tehát a rá ható erők eredője nulla. Két helyen hat a deszkára reakcióerő: az A és a B pontban. Az A pontban súrlódás nélkül érintkezik a talaj és a deszka vége, vagyis a köztük levő kölcsönhatás csak a talajra merőleges lehet. A deszkára itt a P1 erő hat. A B pontban nem ismerjük a kölcsönhatás irányát, ezért két egymásra merőleges P2 és P3 komponensét tekintjük ismeretlennek. A deszkára hat még a súlypontjában az lγ nagyságú súlyerő.
Azt, hogy ezen erők eredője nulla, csak vektoregyenlettel lehetne felírni, ehelyett inkább azt írjuk fel, hogy az erők vízszintes és függőleges komponenseinek eredője külön‐külön nulla:
P1+P2-lγ=0;P3=0.

Ez két egyenlet, de három ismeretlen van: P1, P2 és P3. A hiányzó egyenlet felírásánál azt használjuk fel, hogy a deszkára ható erők forgatónyomatékainak összege bármely pontra nulla. A legegyszerűbb esetet keressük meg: az egyenletet a B pontra írjuk fel, ugyanis erre a pontra a P2 és P3 erők nyomatéka nulla (AB¯=rctgα2 és BC¯=rctgα2-l/2, az erők karja AB¯cosα és BCcosα):
lγ(rctgα2-l2)cosα-P1rcosαctgα2=0.
Az α paraméter, egyelőre ismertnek tekintjük. Tehát megkaptuk a háromismeretlenes egyenletrendszert, melynek megoldása:
P1=lγ(1-l2rctga2);P2=l2γ2rctgα2;P3=0.
A súrlódás részletesebb megvizsgálásához számítsuk ki a P2 erőnek az érintkező felületre merőleges és azokkal párhuzamos PN és PS komponensét: PN=P2cosα és PS=P2sinα. Ha PS=μPN, vagyis μ=PS/PN=tgα0, akkor éppen maximális szögben hajlik a deszka, hiszen ha α>α0, akkor PS>μPN, ami lehetetlen ‐ a deszka lejjebb csúszik, viszont ha a aa0, akkor PSμPN ‐ a deszka nyugalomban marad.
A megoldás során kihasználtuk azt, hogy a C pont, a deszka súlypontja az A és a B pont között van, vagyis a deszka nem túl hosszú. Ha ez nem teljesül, akkor a maximális szöget akkor kapjuk, ha a C pont egybeesik a B ponttal, ugyanis ha a B másik oldalára kerül, akkor a deszka átbillen. Ha B és C egybeesik, akkor P1=0, P2=lγ, P3=0 és tgα2=2r/l teljesül a maximális szögre.
A megoldás menete tehát a következő: Az ábrán felrajzoljuk azokat az erőket, amelyek a testekre hatnak (tehát nem az ellenerejüket). Ezután felírjuk mindegyik testre, hogy a rájuk ható vízszintes és függőleges erők eredője nulla. Felírjuk minden egyes testre ‐ tetszőleges pontra ‐ a forgatónyomatékok egyensúlyát. Így annyi egyenletet kapunk, ahány ismeretlen van. (Ha kevesebbet kapnánk, akkor ez azt jelenti, hogy a feladat statikailag határozatlan.) A kapott egyenletrendszert megoldva nyerjük a keresett erőket, és ezzel a feladatot lényegében megoldottuk.
Kövessük végig egy másik példa megoldásán ezt a módszert!
 
 
2. ábra
 

 

2. példa. A 2. ábrán látható elrendezésben a G súlyú deszka súrlódásmentesen van megtámasztva két helyen, a felső végén a lecsúszás ellen kötéllel van rögzítve, és az alsó részére támaszkodó Q súlyú és r sugarú hengerre csavart fonál függőlegesen halad felfelé. A henger és a deszka közötti súrlódási együttható elég nagy ahhoz, hogy csúszás ne következzen be. Számítsuk ki a kötélerőket és a két támasznál levő reakcióerőt!
 

Megoldás. Rajzoljuk fel a deszkára ható erőket: a kötél húzza P1 erővel, az első és a második támasz P2 és P3 erővel nyomja a felületre merőlegesen (súrlódás nincs), a súlyerő függőlegesen hat a súlypontban. A henger hatásának irányát nem ismerjük, ezért a P4 és P6 komponenseit rajzoljuk fel. A hengerre ható erők: a deszka hatása éppen ellentétes a hengernek a deszkára gyakorolt hatásával (-P4 és -P5), a súlyerő függőlegesen hat és a P6 erő kötélirányú.
Írjuk fel a deszkára ható erők vízszintes és függőleges komponenseinek összeget:
P1cosα+P2sinα-P3sinα+P4=0-P1sinα+P2cosα-P3cosα+G+P5=0.
Hasonlóképpen a hengerre is felírjuk az erők egyensúlyát:
-P5+Q-P6=0;-P4=0.
Továbbá felírjuk azt, hogy a deszkára ható erők forgatónyomatékainak összege az A pontra nulla:
-aP2+bP3-cGcosα=0.
Szintén az A pontra felírjuk a hengerre ható erők nyomatékainak összégét:
Qrsinα-P6r(1+sinα)=0.

Így már megoldható az egyenletrendszer. A megoldás a következő:
P1=sinα1+sinα[G(1+sinα)+Q];P2=cosα1+sinαG(1+sinα)(b-c)+bQa-b;P3=cosα1+sinαG(1+sinα)(a-c)+aQa-b;P4=0;P5=Q11+sinα;P6=sinα1+sinα.



A deszka és a henger közötti kölcsönhatás P4=0 miatt függőleges irányú és P5 nagyságú. Ezzel a feladatot megoldottuk ‐ a látszólag bonyolult példa megoldása során semmilyen nehézség nem lépett fel.
A dinamikai feladatok másik csoportjába a kinetikai példák tartoznak. Ezeknél néhány merev test vagy tömegpont, a köztük levő kényszerek (kötél, lejtő stb.) és a rájuk ható erők (gravitációs, súrlódási erők stb.) adottak. Feladat a magára hagyott rendszer mozgásának leírása (általában elég a magára hagyott rendszer gyorsulását kiszámítani).
 

3. példa. M tömegű, 2l hosszúságú hasáb közepén m tömegű golyó nyugszik. A nulla időpillanattól kezdve t ideig a hasábra állandó P húzóerő hat. Ekkor az erőhatás megszűnik. Az alaplap és a hasáb közötti súrlódás elhanyagolható. A golyó és a hasáb közötti csúszó súrlódás biztosítja, hogy a golyó meg ne csússzék, hanem gördüljön. Mekkora T idő múlva esik le a hasábról? (Mikor éri el a golyó a hasáb szélét?) A golyó gördülő ellenállása elhanyagolható.
(Az 1963. évi középiskolai fizikai tanulmányi verseny II. fordulójának 3. feladata. Megoldással együtt megjelent a Középiskolai Matematikai Lapok 1963. évi 7. számában a 86. oldalon.)
 

Megoldás. Azt mindjárt látjuk, hogy a példa lényegileg megoldottnak tekinthető, ha az egyes gyorsulásokat és a golyó szöggyorsulását kiszámítjuk. Ennek érdekében írjuk fel mindkét testre a mozgásegyenletet! A hasáb gyorsulása legyen A, a golyóé a ‐ külső koordinátarendszerből nézve. A golyó szöggyorsulása legyen β, valamint a golyó és a hasáb közötti kölcsönhatás legyen K nagyságú erő. A hasábra ható erők éppen a gyorsítóerőt adják. Hat rá a P erő és a golyó -K hatása: MA=P-K.
 
 

A golyóra csak a K erő hat: ma=K.
Most felírjuk a golyó forgásának egyenletét: a rá ható forgatónyomatékok összege egyenlő a tehetetlenségi nyomaték és a szöggyorsulás szorzatával: Θβ=Kr, ahol Θ=25mr2 a golyó tehetetlenségi nyomatéka és r a golyó sugara. Ez eddig három egyenlet, és az ismeretlenek száma négy. A negyedik egyenletet a kényszerfeltétel adja meg (tehát az, hogy a golyó nem csúszhat a hasábon). Amíg a golyó x utat tesz meg és α szöggel elfordul, addig a hasáb X utat tesz meg, vagyis ar+x=X. Azonban α=12βt2, x=12at2 és X=12At2, tehát a negyedik egyenlet: βr+a=A.
 

Az egyenletrendszer megoldása:
a=PM(72+mM);A=72PM(72+mM);β=52PM(72+mM).

Ezen adatok ismeretében a kérdésre már könnyen válaszolhatunk.
A megoldás menete tehát a következő: Minden gyorsuló mozgást végző testre felírjuk az ma=ΣP mozgásegyenletet és minden forgó mozgást végző testre a Θβ=ΣM mozgásegyenletet. (M itt forgatónyomatékot jelöl!): Az egyenletrendszer többi egyenletét a kényszerfeltételek megadásával kapjuk meg.
Kissé bonyolultabb a helyzet akkor, ha a súrlódást nem hanyagolhatjuk el. Ha csúszó súrlódás van, akkor azt tudjuk, hogy a mozgás sebességével ellentétes irányú súrlódási erő μN, ahol μ a súrlódási együttható és N a felületeket összenyomó erő. Ilyen feladatok esetén figyelembe kell venni a kezdeti feltételeket is, ugyanis a gyorsulás függ a sebesség irányától. (Például valamely lassuló mozgásnál a súrlódási erő a gyorsulás számértékét növeli, a megállás után, amikor a test már visszafelé mozog, a súrlódási erő irányt változtat és a gyorsulás számértékét csökkenti.) Ha tapadó súrlódás van, akkor a súrlódási erőnek nem ismerjük a nagyságát, csak azt tudjuk róla, hogy kisebb, mint μN. Ekkor azonban fel tudunk írni egy kényszeregyenletet a felületek tapadására (a 3. példában ez előfordult). Ha olyan példát kapunk, amelyben súrlódás is szerepel, rendszerint azzal a feltevéssel oldjuk meg, hogy kezdetben a rendszer nyugalomban volt. Ekkor először, hogy a súrlódási erők irányát megtudjuk, meghatározzuk a sebességek irányát (a sebesség irányával mindig ellentétes irányú a súrlódási erő). Ez úgy történik, hogy a súrlódás elhanyagolásával felírjuk a mozgásegyenleteket és a kényszeregyenleteket, és megoldjuk azokat. Ha a súrlódás már nem elhanyagolható, akkor legfeljebb csökken a mozgás gyorsulása, illetve sebessége, de az irányukon ez nem változtathat. Miután ismerjük a súrlódási erő irányát (és nagyságát is), felírjuk a végleges egyenletrendszert. Ha ennek megoldása az előző gyorsulással ellentétes irányú gyorsulást ad meg, akkor a helyes megoldás az, hogy a nagy súrlódás miatt a test nem indul meg. (Ha a súrlódási együtthatót növeljük, a lejtőn lecsúszó test nem indul el fölfelé, legfeljebb megáll.)
Nézzük meg egy olyan példa megoldását, amelyben csúszó súrlódás szerepel!
 
 
4. ábra
 

4. példa. A 4. ábrán látható összeállításban a súrlódási együttható μ=0,1, m1=10kg, m2=15kg, α=30, β=45, a kötél ideális, igen jól csúszik a csigán. Számítsuk ki a K kötélerőt és a gyorsulást!
 

Megoldás. Vegyük fel a gyorsulás irányát a nyíl szerint. A mozgásegyenletek a súrlódás figyelmen kívül hagyásával:
m1a=K-m1gsinα,m2a=-K+m2gsinβ.
Az egyenletrendszer így megoldható, ugyanis a kényszerfeltételt akkor vettük figyelembe, amikor észrevettük, hogy mindkét test gyorsulása a. A megoldás: a=gm2sinβ-m1sinαm1+m29,812,12-15msec2>0, vagyis a pozitív irányt helyesen választottuk meg. Ezután már felírhatjuk a mozgásegyenleteket a súrlódás figyelembevételével:
m1a=K-m1gsinα-μm1gcosα,m2a=-K+m2gsinβ-μm2gcosβ.
A megoldás: a=12,7 cm/sec-2, vagyis pozitív érték. Ha a súrlódási együttható pl. 0,5 lenne, akkor a gyorsulásra már negatív értéket kapnánk, a két test nem mozdulna meg.
A következő feladatban tapadási súrlódás szerepel.
 

5. példa. α hajlásszögű lejtőn m tömegű és r sugarú homogén korong gurul le. A súrlódási együttható μ. Mennyi lesz a korong gyorsulása?
 

 
 

Megoldás. A korongra az mgsinα és az S súrlódási erő hat. Az mgcosα és a lejtő kényszerereje éppen kiegyenlítik egymást. A mozgásegyenletek:
ma=mgsinα-S,Θβ=Sr.

A kényszerfeltétel a tapadás: βr=a.
Az egyenletrendszer megoldása:
a=23gsinα;S=13mgsinα;β=23gsinαr.

Ez azonban csak akkor igaz, ha Sμmgcosα. Az S>μmgcosα már nem állhat fenn, ekkor S=μmgcosα, és a korong csúszni fog. A mozgásegyenletek:
ma=mgsinα-μmgcosα,Θβ=μmgrcosα.
A kényszerfeltételt nem írjuk fel, mert megszűnt a tapadás. Az eredmény:
a=g(sinα-μcosα);β=2μgcosαr.

 Major János
 

(A szerző köszönetet mond Gaál István tud. kutatónak, aki az itt ismertetett eljárás lényeges gondolatait az Ifjúsági Fizikai Kör ülésein több előadásban kifejtette.)