Cím: 1964. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Füzet: 1965/február, 81 - 83. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1964. évi Eötvös Loránd fizikai verseny

 

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat október 3-án rendezte ez évi fizikai versenyét Budapesten és 6 vidéki városban az idén érettségizettek számára. A versenyzők 5 óráig dolgozhattak és bármilyen segédeszközt használhattak. Az alábbiakban ismertetjük a verseny feladatait és azok megoldását.
 

1. 60-os és 20-os hajlásszögű lejtők egy élben találkoznak. Itt kicsiny, súrlódásmentes csigát helyezünk el. A csigán átvetett fonál végein m1 és m2 tömegű ládák függnek, amelyek csúszó súrlódási együtthatója 0,2. Milyen feltétel mellett maradnak a ládák nyugalomban?
 

Megoldás. Az m1 tömeg m1g súlyának lejtő menti összetevője m1gsinα2, lejtőre merőleges összetevője m1gcosα2. A keletkezhető legnagyobb súrlódási erő μm1gcosα2, ha μ-vel jelöljük a súrlódási együtthatót. Az m1 tömegű láda leengedéskor m1gsinα2-μm1gcosα2 erővel tartható egyensúlyban, viszont felhúzásához legalább m1gsinα2+μm1gcosα2 erőt kell kifejtenünk (1. ábra).
 
 

Hasonlóképp az m2 tömegű láda lecsúszik, hacsak nem tartjuk a fonalat legalább m2gsinα1-μm2gcosα1 erővel és felfelé mozog, ha a jobboldali fonalat legalább m2gsinα1+μm2gcosα1 erővel húzzuk felfelé, minden esetben a lejtő hosszával párhuzamosan. A fonállal összekötött ládák nem csúsznak balfelé, ha
m1gsinα2-μm1gcosα2m2gsinα1+μm2gcosα1,
és nem csúsznak jobbfelé, ha
m2gsinα1-μm2gcosα1m1gsinα2+μm1gcosα2.

Az m1/m2 hányadost mindegyikből kifejezve, g-vel egyszerűsítve adódik a nyugalom feltétele:
sinα1-μcosα1sinα2+μcosα2m1m2sinα1+μcosα1sinα2-μcosα2.(1)
Amennyiben a tömegviszony e két határ között van, a ládák nyugalomban maradnak.
Felhasználhatjuk a súrlódási határszög fogalmát. E súrlódási határszög az a szög,amelynek tangense egyenlő a súrlódási együtthatóval:
tgε=μ=sinεcosε.
Behelyettesítve (1)-be és bővítve cos ε-nal:
sinα1cosε-cosα1sinεsinα2cosε+cosα2sinεm1m2sinα1cosε+cosα1sinεsinα2cosε-cosα2sinε.(2)
Goniometriai átalakítással:
sin(α1-ε)sin(α2+ε)m1m2sin(α1+ε)sin(α2-ε).
Ez az egyenlőtlenség fejezi ki általában a nyugalom feltételét.
 
 
2. ábra
 

Ha mint feladatunkban is α1+α2=90, akkor sinα2 helyébe cosα1 és cosα2 helyébe sinα1 tehető, és ezzel (2) így írható fel:
sinα1cosε-cosα1sinεcosα1cosε+sinα1sinεm1m2sinα1cosε+cosα1sinεcosα1cosε-sinα1sinε,sin(α1-ε)cos(α1-ε)m1m2sin(α1+ε)cos(α1-ε),tg(α1-ε)m1m2tg(α1+ε).

Ez az egyenlőtlenség fejezi ki legjobban az egyensúly feltételét feladatunk esetében. A feladat szövege szerint α1=30. 2. ábránk az egyensúly két határa esetében érvényes tömegviszonyt ábrázolja e szögnél mint a μ súrlódási együttható függvényét. Ha a μ és m1/m2 tömegviszony által feltüntetett pont a felső görbe felett van, akkor a ládák balra mozognak, ha pedig az alsó görbe alatt, akkor jobbra. A két görbétől jobbra fekvő terület jelzi azon m1/m2 és μ értékpárokat, amelyek mellett nyugalom van. Ha α1=30 és μ=0,2, akkor a nyugalom feltétele:
0,338m1m20,879.

2. Kilenc négyzetből álló hálózat mindegyik éle R ohm ellenállású. A középső négyzetes mező helyébe tökéletesen vezető négyzetlapot teszünk. Mennyi az eredő ellenállás a négyzet két átellenes csúcsa között? (3. ábra)
 
 
3. ábra
 
 
4. ábra
 

Megoldás. A tökéletesen vezető négyzetlaphoz csatlakozó ellenállások egyetlen D pontban egyesíthetők (4. ábra első és második rajza). A vezetékhálózatot ferde átlójánál fogva kettévágjuk. Észrevesszük, hogy szimmetriaokokból a D betűvel jelölt pontok közös potenciálon vannak (4. ábra harmadik és negyedik rajza); ezeket a pontokat egybeejtjük. A 4. ábra negyedik rajzán látható hálózat AD részén először is C, B között R ohm és C, D között R/2 ohm sorba van kapcsolva, ami 3R/2 ohmot ad, azután ez a D, B közötti R ellenállással párhuzamosan van kapcsolva, így a BD rész teljes ellenállása:
3R2R3R2+R=35R.
Ehhez kapcsoljuk sorba az A, B közötti R ohmot, ami 3R/5+R=8R/5 ohmot ad. DG között ugyanennyi az ellenállás, viszont az ábrán látható hálózattal párhuzamosan van kapcsolva az átló alatt egy ugyanilyen alakzat, tehát az eredő ellenállás:
85R=1,6R.

3. Egy gyűjtőlencsét szemünkhöz közel helyezünk el úgy, hogy egy hengeres formájú parafadugó homlokfelületét a tisztán látás távolságában élesen látjuk. A dugó és lencse kölcsönös távolságát rögzítve elhelyezhetjük-e szemünket úgy, hogy a dugó palástfelületét is lássuk? A henger hossztengelye és a szem tengelye mindig a lencse tengelyében legyen.
 (Pócza Jenő)
 
 
5. ábra
 

Megoldás. A feladat szövegéből következik, hogy a dugó homlokfelületének virtuális képét nézzük (5. ábra). A homlokfelület A pontjának képét AP tengellyel párhuzamos fénysugárral (amelynek folytatása PF fókuszon átmenő sugár) és AO középponton átmenő sugárral szerkesztjük meg. A virtuális kép A'-ben keletkezik. Keressük most a hengerpalást alkotójának B pontjához tartozó képpontot. Az egyik szerkesztő sugár most is AP, a másik BO, és a kép helye a B' pont. Látható, hogy a henger AB alkotójának virtuális képe A'B' egyenes, amelynek folytatása átmegy a lencse F fókuszán. A lencsét úgy hagyják el a sugarak, mintha a dugó és lencse helyett az A'B' alkotójú (világító) csonka kúp volna jelen, lencse nélkül. Rögtön nyilvánvaló: akkor látunk rá e csonka kúp palástjára, ha szemünket a gyújtóponton kívül helyezzük el. Tehát a feladat megoldása: szemünket a fókuszponton kívül kell elhelyezni. Természetesen szükséges feltétel még, hogy a lencse átmérője nagyobb legyen, mint a dugó alapkörének átmérője.
 

A verseny eredménye. I. díjat nyert Corradi Gábor (a győri benedekrendi gimnáziumban Grabner Oszvald tanítványa), II. díjat nyert Doskar Balázs (a budapesti Piarista Gimnáziumban Havas József, Szoboszlay András és Varga László tanítványa), III. díjat nyert Lakó Ferenc (a budapesti II. Rákóczi Ferenc gimnáziumban Kozma Péter tanítványa). Dicséretet kapott Petrányi Gyula (a debreceni gyakorló gimnáziumban Dr. Nagy László és Dr. Nagy Lászlóné tanítványa). A versenyen kívül részt vevő középiskolai tanulók közül dicséretet kaptak Pelikán József (a budapesti Fazekas gimnázium III. osztályában Wiedemann László és Szalay Béla tanítványa) és Antos György (a budapesti II. Rákóczi Ferenc gimnázium IV. osztályában Petyerity Géza tanítványa).