Cím: Egy trigonometriai szélsőérték feladat elemi megoldása és általánosítása
Szerző(k):  Pogáts Ferenc 
Füzet: 1965/május, 194 - 198. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1964. évi Országos Középiskolai Matematikai Verseny II. fordulóján kitűzött feladatok között szerepelt a következő: Ha α, β, γ egy háromszög szögei, akkor cosα+cosβ+cosγ<2. Több versenyző megmutatta, hogy a bal oldal 3/2-nél sem lehet nagyobb, és ekkora is csak a szabályos háromszög esetében lesz. 1
Kézenfekvő a szögek szinuszainak az összegére is felső korlátot keresni. Az alábbiakban mindkét összeget alkalmas távolságösszeggel fogjuk szemléltetni és megmutatjuk, hogy mindkét összeg a szabályos háromszög esetén a legnagyobb, azaz

cosα+cosβ+cosγ32,(1)sinα+sinβ+sinγ332.(2)


Mindkét egyenlőtlenséget azzal bizonyítjuk, hogy egy háromszöget, ha nem szabályos, szabályossal helyettesítünk olyan lépésekben, melyek a kérdéses összeget növelik.
Vizsgáljuk (2) bal oldalának geometriai jelentését. Legyen a feladatbeli háromszög köré írható kör átmérője egységnyi, ekkor az ABC háromszög oldalai AB=sinγ, BC=sinα, AC=sinβ, és azt akarjuk vizsgálni, hogy ezen egység-átmérőjű körbe írható háromszögek közül melyiknek a kerülete a legnagyobb.
 
 
1. ábra
 

Rögzítsük a háromszög köré írt kör ACB ívét, és mozgassuk a C csúcsot ezen a köríven (1. ábra). Vajon a C pont mely helyzetére lesz az ABC háromszög kerülete, vagy ami ugyanazt jelenti, az AC+CB összeg a legnagyobb ?
Bebizonyítjuk, hogy az AC+CB összeg akkora legnagyobb, ha C az AB körív felezőpontja, és növekszik, ha C közeledik a felezőponthoz. E segédtételünkkel lehetővé lesz mind (2), mind (1) igazolása.
Mérjük fel valamennyi AC húr meghosszabbítására a CB'=CB szakaszt. Az így kapott B' pontokból az AB szakasz φ/2 szögben látszik, ahol φ az AB látószöge a szóban forgó ívről. Valóban, a BCB' egyenlő szárú háromszög alapon levő szöge fele a C-nél levő külső szögnek, ami φ. Tehát a B' pontok az AB húrhoz tartozó φ/2 látószögű köríven vannak. Ez a körív hosszabb a félkörnél, mert φ/2<90, így A-tól legtávolabbi pontját az A-ból induló AA' átmérő metszi ki. E körív középpontja az eredeti AB körív F felezőpontja, mert erre AF=FB, és AFB=φ. Megállapíthatjuk tehát, hogy az utóbbi körív AC+CB=AC+CB'=AB' húrja akkor a legnagyobb, ha CF, és annál nagyobb, minél közelebb van az F ponthoz az AC(CB) húr C végpontja. Ez utóbbi azért igaz, mert ha FD<FC, akkor DAF<FAC, és így ‐ F merőleges vetületét AQ-n Q'-vel, AB'-n B''-vel jelölve ‐ FQ'<FB'', mert az AQ'F és AB''F derékszögű háromszögek átfogói egyenlők. Ezért igaz az is, hogy ha 0<QA'^<B'A'^ ‐ a rövidebb ívekről van szó a mondott végpontok között ‐, akkor AB'<AQ<AA'.
Most már választ adhatunk első kérdésünkre. Megmutatjuk, hogy (2) bal oldala a szabályos háromszög esetén a legnagyobb, azaz egy körbe írható háromszögek közül a szabályos háromszög kerülete a legnagyobb.
Legyen az ABC háromszögnek 60-tól különböző szöge. Ekkor szögei közt biztosan van olyan, amelyik nagyobb, és olyan, amelyik kisebb, mint 60. Válasszuk a betűzést úgy, hogy a háromszög legnagyobb szöge a B csúcsnál, a legkisebb szöge az A csúcsnál legyen (4. ábra). Így C-nél hegyesszög van. Tükrözzük az ABC háromszöget az AB oldal felező merőlegesére. Az ABC' tükörkép egybevágó ABC-vel, tehát kerületük egyenlő.
Tekintsük azt az A kezdőpontú félegyenest, mely az AB félegyenessel 60-os szöget zár be, és AB-nek ugyanazon oldalán van, mint C. Messe ez a félegyenes a háromszög köré írt kört D-ben. Mivel BAC<60, és BAC'>60, azért az AD félegyenes a CAC' szögtartomány belsejében halad. Ugyanez a szögtartomány tartalmazza a kör ACB ívének F felezőpontját is. Eszerint D közelebb van F-hez, mint akár C, akár C', így segédtételünk szerint az ABD háromszög kerülete nagyobb az ABC háromszög kerületénél.
Ha most a kör BAD ívének G felezőpontját tekintjük, akkor ‐ hasonlóan ‐ a BGD háromszög kerülete nagyobb a BAD háromszög kerületénél vagy egyenlő vele, a BGD háromszög pedig szabályos. (Egyenlő akkor, ha G egybeesik A-val, ACB=60.)
Ezzel igazoltuk, hogy a körbe írt szabályos háromszög kerülete bármely más, ugyanezen körbe írt háromszög kerületénél nagyobb; így (2) bal oldala akkor maximális, ha α=β=γ=60, azaz
sinα+sinβ+sinγ33/2,
és egyenlőség csak α=β=γ-ra teljesül.
 
 
2. ábra

 
 
3. ábra
 

Most adjunk (1) bal oldalának is geometriai jelentést. (A körülírt kör átmérője most is egységnyi legyen.) Tükrözzük a háromszög B és C csúcsát az O középpontra, tükörképeik legyenek B' és C' (2. és 3. ábra). A kerületi szögekre vonatkozó tétel miatt
B'A=cosγ,illetveγ>90eseténB'A=cos(π-γ),ésC'A=cosβ,C'B=cosα.


(1) bal oldalát elég hegyesszögű háromszögre vizsgálni. Ha ugyanis az ABC háromszög nem hegyesszögű (γ90), a háromszög-egyenlőtlenség miatt (3. ábra)
cosβ+cosγ=cosβ-cos(π-γ)=AC'-AB'B'C',
ahol az egyenlőség csak γ=90-ra teljesül. Ezért segédtételünk miatt
cosα+cosβ+cosγcosα+B'C'BF+FB'=2<32.

Mellékesen tehát azt is beláttuk, hogy (1) bal oldala ‐ nem hegyesszögű háromszögekre szorítkozva ‐, maximálisan 2 lehet, és ezt a határt csak α=β=45 esetén éri el.
 
 
4. ábra
 
 
5. ábra
 

Ha háromszögünk hegyesszögű, akkor tartalmazza a körülírt kör O középpontját, s ekkor az (1) bal oldala a BB' egységátmérőjű félkörbe írt három szakaszból (húrból) álló törött vonal hosszával egyenlő (2. ábra). Így arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy az AB félkörbe írt AP+PR+RB húrösszeg (5. ábra) mikor a legnagyobb.
A félkör AP, PR, RB ívei között legyen olyan, melyhez 30-tól különböző kerületi szög tartozik. Ekkor van köztük olyan, amelyikhez 30-nál nagyobb, és olyan is, amelyikhez kisebb kerületi szög tartozik, feltehetjük, hogy az AP ívhez tartozik a legkisebb, és a következő PR-hez a legnagyobb kerületi szög. (Különben véve P-nek és R-nek O-ra való tükörképét, P'-t és R'-t, az APRBP'R' centrálszimmetrikus hatszög csúcsaiból vett alkalmas egymásra következő 4 megfelel feltételünknek.) Rajzoljuk meg azt az R kezdőpontú félegyenest, mely RA-val 30-os szöget alkot, és RA ugyanazon oldalán van, mint P, messe ez az APR ívet C-ben. Mivel ARP<30 és PAR>30, ha az AR felező merőlegesére P-t tükrözzük, az RC félegyenes a PRP' szögtartományban halad, és ugyanez a szögtartomány tartalmazza az APR körív felezőpontját. Az előzőek szerint, mivel C e felezőponthoz közelebb van, mint P vagy P'
AC+CR>AP+PR.
Ha most tekintjük a CRB körív D felezőpontját, akkor
CD+DBCR+RB,
és egyenlőség csak akkor áll, ha RB ívhez 30-os kerületi szög tartozik. Így
AC+CD+DB>AP+PR+RB
és
AC=CD=DB.

Ezzel beláttuk, hogy a félkörbe írt három, sugárnyi hosszú húr összege nagyobb bármely más e félkörbe írt megfelelő húr összegénél, tehát egy AB félkörbe írt AP+PR+RB húrösszeg ‐ ha a pontok sorrendje A, P, R, B ‐ akkor a legnagyobb, ha AP=PR=RB. Így (1) bal oldala akkora legnagyobb, ha α=β=γ=60, azaz
cosα+cosβ+cosγ3/2,
és egyenlőség csak α=β=γ esetén áll.
A továbbiakban (1) és (2) egy-egy általánosítását adjuk.
Ha α, β, γ egy háromszög szögei, akkor bármely pozitív egész n-re
sinα1n+sinβ1n+sinγ1n3321n,(3)
továbbá, ha α, β, γ egyike sem tompaszög, akkor
cosα1n+cosβ1n+cosγ1n+3121n.(4)

A bizonyítást csak az n=2k esetre végezzük el k-ra vonatkozó teljes indukcióval.
A k=0-ra (egy szám ,,első gyökén'' magát a számot értve) bizonyítottuk az állítást. Tegyük fel, hogy (3) és (4) fennáll n=2k-ra, ahol k>0; bebizonyítjuk, hogy akkor fennáll n=2k+1-re is. Tekintsük a következő összegeket:
sinα12k+1+sinβ12k+1+sinγ12k+1,(5)cosα12k+1+cosβ12k+1+cosγ12k+1.(6)



Felhasználjuk, hogy nem negatív számok mértani közepe nem nagyobb számtani közepüknél. Ha u, v, w0, akkor
(u+v+w)2=(u+v+w)+2(uv+uw+vw)(u+v+w)++2(u+v2+u+w2+v+w2)=3(u+v+w).


Eszerint (5) és (6) négyzetére
(sinα12k+1+sinβ12k+1+sinγ12k+1)23(sinα12k+sinβ12k+sinγ12k)932,
illetve
(cosα12k+1+cosβ12k+1+cosγ12k+1)23(cosα12k+cosβ12k+cosγ12k)91212k
igaz az indukciós feltevés miatt, amiből négyzetgyökvonással adódik az állítás.
Pogáts Ferenc

1Surányi János: Az 1964. évi Országos Középiskolai Matematikai Tanulmányi Verseny II. fordulóján kitűzött feladatok megoldása, K. M. L. 29 (1964) 106. o.