Cím: Az 1261. feladat egy megoldása
Szerző(k):  Huhn Péter 
Füzet: 1965/május, 193 - 194. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1261. feladat 1 tetszés szerinti háromszögre fogalmazva az ABC háromszög megszerkesztését kívánta, ha adott a p=AB+BC és a q=AB+AC szakasz, továbbá a γ=ACB. Az alábbiakban egy olyan megoldást mutatunk be, amelyik csupán az I. gimnázium tananyagára támaszkodik, a hasonlóság fogalmát sem használja fel 2, viszont nem könnyű belátni, hogy valóban a kívánt tulajdonságú háromszöget kapunk. Ennek bizonyítását feladatul fogjuk kitűzni3.

 
 

Az áttekinthetőség kedvéért tegyük fel, hogy ha a két távolság különböző, a kisebbet jelöltük p-vel. Ez nem jelent megszorítást. Mérjük rá a CA oldal A-n túli és a CB oldal B-n túli meghosszabbítására az AB'=BA'=AB távolságot, jelöljük AA' és BB' metszéspontját I-vel. Ekkor A'C=p, B'C=q, és az ABB' és ABA' egyenlő szárú háromszögek szárai alkotta külső szögek az ABC háromszög BAC=α és ABC'=β szöge. Így
ABB'=AB'B=α2,BAA'=BA'A=β2,továbbáA'IB'=AIB=180-(α2+β2)=90+γ2.



Húzzunk másrészt párhuzamost A-ból BC-vel és B-ből AC-vel, metszéspontjuk legyen D. Ekkor ABD=α, BAD=β. Így AI és BI az ABD háromszög szögfelezői, tehát DI is felezi a D-nél levő γ nagyságú szöget, mert a harmadik szögfelező is átmegy I-n. Jelöljük AC és DI metszéspontját E-vel. Ekkor AED=EDB=γ/2=EDA, tehát az ADE háromszög egyenlő szárú, így
CE=CA-EA=CA-AD=CA-CB==(CA+AB)-(CB+AB)=q-p.

Meggondolásaink a következő szerkesztéshez vezettek:
Szerkesszünk egy A'B'C háromszöget, amelynek két oldala A'C=p, B'C=q, és a köztük levő szög γ.
Rajzoljuk meg azt az i körívet, amelyről az A'B' szakasz 180-γ/2 szögben látszik és amelyik az A'B' egyenes ugyanazon oldalán van, mint a C pont.
Mérjük rá CB'-re a CE=q-p távolságot.
Az E-n átmenő és a CB' iránnyal γ/2 szöget bezáró e egyenes metszi ki i-ből az I pontot.
Végül az A és B pont az A'I-nek B'C-vel és B'I-nek A'C-vel való metszéspontja.
Ha az elemzés gondolatmenetét meg akarjuk fordítani, nehéz hol elkezdeni. Az A-ból BC-vel és B-ből AC-vel párhuzamos egyenes e-n metszi-e egymást ? A keletkező háromszögnek AA', BB' szögfelezői-e, AB, AB' és A'B egyenlők-e ? Egyik sem látszik könnyű kérdésnek. A megoldást, a leírt szerkesztés helyességének igazolását feladatul tűzzük ki.
1Lásd 198. old.

2Hasonlóan a közölt III. megoldáshoz, 200. old.

3Lásd 1398. feladat, 222. old.