Cím: Egy egyenlőtlenség geometriai igazolása
Szerző(k):  Fried Ervin 
Füzet: 1965/április, 146 - 150. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Az 1964. évi Arany Dániel matematikai verseny egyik feladatában* azt kellett bizonyítani, hogy ha a, b, c pozitív számok, akkor a3+b3+c3a2b+b2c+c2a.
A bizonyításban nehézséget okozott az, hogy a jobb oldalon álló kifejezés nem szimmetrikus; emiatt nem lehet feltenni, hogy abc. Azt még feltehettük, hogy a a legnagyobb, de ezzel már meghatároztuk, hogy ,,melyik a b és melyik a c'', mégpedig b a jobb oldalon az a2-tel és c négyzete a-val egy tagban szerepel. Amennyiben az egyenlőtlenséget a fenti feltétellel igazoljuk, akkor acb esetén azt kapjuk, hogy a3+b3+c3a2c+c2b+b2a.
Ha azonban azt tűzzük ki célul, hogy a fenti két egyenlőtlenség mindegyikét igazoljuk, akkor már feltehető, hogy abc. Valóban, hiszen ha b-t és c-t felcseréljük, ezáltal a két egyenlőtlenség jobb oldala cserélődik fel, és ez, ha mindkét egyenlőtlenséget igazoljuk, nem okoz problémát.
Nézzük meg, hogyan lehet a két egyenlőtlenséget egyszerre igazolni. Tegyük fel, hogy abc és írjuk a két igazolandó egyenlőtlenséget a következő alakba:

aa2+bb2+cc2ac2+ba2+cb2;(i)aa2+bb2+cc2ab2+bc2+ca2.

Ha az A=a2, B=b2 és C=c2 jelölést használjuk, akkor a feladatot következőképpen fogalmazhatjuk meg. Igazolni kell két a aA+bB+cCaA'+bB'+cC' alakú egyenlőtlenség teljesülését, ahol A', B', C' az A, B, C számokat jelenti valamilyen sorrendben, és abc.
Itt többféle általánosítási lehetőség is kínálkozik.
a) Az igazolandó két egyenlőtlenség helyett több egyenlőtlenséget is igazolhatunk egyszerre úgy, hogy az egyenlőtlenség jobb oldalára A', B' és C' helyébe az A, B és C számokat az összes lehetséges sorrendben beírjuk (ezt 6-féleképpen tehetjük meg).
b) Az egyenlőtlenséget (illetve egyenlőtlenségeket) nem három-, hanem többtagú összegre igazoljuk.
c) Eltekintünk attól, hogy A, B, C az a, b, c számoktól függnek.
Az első két általánosítás egyszerre is elvégezhető, és mint látni fogjuk, az egyenlőtlenség így is igazolható; sőt bizonyos fokig a harmadik általánosítási lehetőséggel is élhetünk. (Ez a feltétel teljesen nyilván nem is hagyható el.) Annyit fogunk csak feltenni, hogy a szereplő ,,nagy betűk'' ugyanolyan nagyság szerinti sorrendben vannak, mint a megfelelő ,,kis betűk''. A következőket fogjuk kimutatni:
Legyenek x1x2...xn és y1y2...yn pozitív számok, amelyekre yi=yi+1 akkor és csakis akkor teljesül, ha xi=xi+1(i=1,2,...,n-1). Jelöljük u1,u2,...,un-nel az y1,y2,...,yn számok egy tetszés szerinti sorrendben való felírását. Ekkor:
x1y1+x2y2+...+xnynx1u1+x2u2+...+xnun,(ii)
és egyenlőség csak az u1=y1,u2=y2,...,un=yn esetben áll.*
Az alábbiakban erre az egyenlőtlenségre geometriai bizonyítást adunk.
 
 

2. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel először, hogy az xi-k különbözők (i=1,2,...,n).
Tekintsünk a sík valamely O pontjából kiinduló két egymásra merőleges félegyenest. Vegyük fel az egyiken az O-tól xi távolságra levő Ai, a másikon az O-tól yj távolságra levő Bj pontokat (i,j=1,2,...,n). E pontokból kiindulva húzzunk a másik félegyenessel (azzal, amelyiken nincs rajta a pont) párhuzamos félegyenest (1. ábra).
Tekintsük most in esetén az Ai és Ai+1 pontokon, i=n esetén az An és O pontokon át húzott párhuzamos egyenespárt; valamint jn esetén a Bj és Bj+1 pontokon, j=n esetén a Bn és O pontokon át húzott párhuzamos egyenespárt. Mivel az xi-k és yi-k egymás közt különbözők, ezért az Ai pontok nem esnek egymásra, és nyilván O-tól is különböznek, és hasonlóan a Bf pontok is egymástól és O-tól különbözők, így a két egyenespár minden i, j számpár esetére egy-egy téglalapot határoz meg; jelöljük ezt Ti,j-vel.
Tekintsük most az x1u1+x2u2+...+xnun összeget. Legyen ui=yj, ekkor az összeg egyik tagja xiyj. Ez a szorzat megegyezik azon téglalap területével, melynek három csúcsa: Ai, O és Bj. Ezen téglalapot a párhuzamos egyenesek azon Tp,q téglalapokra bontják fel, melyekre pi és qj. Így xiyj e kis téglalapok területének összegével és az egész x1u1+x2y2+...+xnun összeg is bizonyos Tp,q téglalapok területének összegével egyenlő. Az összegben egyes Tp,q téglalapok többször is fellépnek. (Például Tn,n biztosan szerepel minden tag esetén, így n-szer lép fel.)
Azt, hogy hányszor lép fel egy-egy Tp,q téglalap, következőképpen határozhatjuk meg. Gondolatban vágjunk ki n téglalapot, melyek szomszédos oldalainak hossza rendre x1 és u1, x2 és u2,...,xn és un, és e téglalapokat helyezzük rá az 1. ábrára úgy, hogy a xi és ui oldalhosszúságú téglalap három csúcsa Ai be, O-ba és BJ be essék (ha ui=yj). Mármost valamely Tp,q téglalap nyilván pontosan annyiszor lép fel, ahány kivágott téglalap lefedi. Jelöljük a Tp,q téglalapot lefedő kivágott téglalapok számát np,q-val.
Az a téglalap, amelynek három csúcsa Ai-be, O-ba és Bj-be esik, akkor fedi le a Tp,q téglalapot, ha ip és jq egyszerre teljesül. Ha most rp és sq, akkor rpi és sqj folytán minden a Tp,q-t lefedő kivágott téglalap lefedi Tr,s-t is, tehát
harpéssq,akkornr,snp,q.(iii)

Visszatérve a Tp,q-t lefedő kivágott téglalapokra, azt kell meghatározni, hány olyan (Ai, O és Bj-he eső csúcsú) kivágott téglalap van, amelyre ip és jq egyszerre teljesül. Ilyen kivágott téglalap legfeljebb annyi van, ahány p-nél nem nagyobb i és hozzá q-nál nem nagyobb j található (ii) jobb oldalán. A feltételnek pontosan p számú i, és pontosan q számú j érték felel meg. Így a Tp,q téglalapot lefedő kivágott téglalapok száma legfeljebb annyi, mint amekkora a p és q számok közül a kisebbik, vagy a közös értékük, ha a kettő egyenlő. Ezt a számot min(p,q)-val szokás jelölni, így
np,qmin(p,q).(iv)

3. Térjünk rá most annak a megállapítására, hogy mikor lesz az x1u1+x2u2+...xnun összeg a lehető legnagyobb. Ez biztosan teljesül akkor, ha a (iv) alatti egyenlőtlenségben minden Tp,q téglalapra egyenlőség szerepel. Speciálisan szükséges, hogy ni,i=i legyen. Ekkor n1,1=1 alapján T1,1-et biztosan lefedi kivágott téglalap. Ilyen kivágott téglalap pedig csak egy van, mégpedig az, melynek két csúcsa ‐ az ábrára való ráhelyezés után ‐ A1 be és B1-be esik. (O-t tovább nem említjük a kivágott téglalapok helyzetének leírásában.) Ezen kivágott téglalap pedig éppen az x1y1 szorzatnak felel meg. Tehát u1=y1 kell, hogy legyen.
Ezt figyelembe véve hasonlóképpen megállapítható, hogy u2=y2 és így tovább. Általában, ha már tudjuk, hogy u1=y1,u2=y2,...,ui-1=yi-1, akkor következőképpen mutathatjuk ki, hogy ui=yi. A Ti,i-t lefedő i számú kivágott téglalap közül i-1 már Ti-1,i-1-et is lefedi. Ezen kivágott téglalapok csúcsai rendre az A1 és B1, A2 és B2,...,Ai-1 és Bi-1 pontokba esnek. Ezért a Ti,i-t lefedő i-ik kivágott téglalap Ap és Bq csúcsára az teljesül, hogy p is és q is legalább i. Másrészt, mivel e kivágott téglalap a Ti,i téglalapot lefedi, ezért mind p, mind q legfeljebb i lehet, amiből p=q=i következik. Ez pedig éppen azt jelenti, hogy ui=yi. (Ez a bizonyítás speciális esetként tartalmazza u2=y2,u3=y3,...,un=yn bizonyítását, i helyére rendre 2-t, 3-at, ...,n-et téve.) Ezzel kimutattuk tehát a kívánt egyenlőtlenséget, és azt is, hogy egyenlőség csak akkor teljesül, ha minden i-re ui=yi.
Mint láttuk, az ui=yi esetben, ha p=q, akkor (iv)-ben az egyenlőség teljesül. Kimutatjuk, hogy minden p,q párra egyenlőség áll fenn. Ugyanis min(p,q)-t r-rel jelölve (iii) szerint np,qnr,r amiről viszont már tudjuk, hogy r-rel egyenlő; azaz np,qr=min(p,q). Ebből, és az (iv) egyenlőtlenségből pedig már adódik az npq,=min(p,q) egyenlőség.
4. Most egy hasonló típusú, de ellenkező irányú egyenlőtlenséget fogunk vizsgálni.
A fenti módszerrel azt is megállapíthatjuk, hogy az y1,y2,...,yn számok milyen u1,u2,...,un sorrendje esetén lesz az x1u1+x2u2+...+xnun összeg a lehető legkisebb. Az előzőkben azt vizsgáltuk meg, hogy az egyes Tp,q téglalapokat legfeljebb hány kivágott téglalap fedi le. Itt azt kell megnézni, hogy legalább mennyi.
Ha az Ai és Bj csúcsú kivágott téglalap nem fedi le a Tp,q téglalapot, akkor vagy i>p, vagy j>q. Mivel i és j egyike sem nagyobb n-nél, ezért az első eset n-p, a második eset n-q kivágott téglalapra teljesül. Ezen kivágott téglalapokon kívül a többi biztosan lefedi a Tp,q téglalapot. Mivel összesen n darab kivágott téglalap van, ezért a Tp,q téglalapot legalább n-(n-p)-(n-q)=p+q-n kivágott téglalap fedi le. Persze, ha p+qn, akkor ez a megállapítás semmitmondó, ez esetben azt tudjuk, hogy a Tp,q téglalapot legalább 0 darab kivágott téglalap fedi le. Így:
np,qp+q-n,hap+q>n,ésnp,q0,hap+qn.(v)


Amennyiben valamely x1u1+x2u2+...+xnun összeg esetén (v)-ben mindig egyenlőség áll, akkor ez az összeg a lehető legkisebb lesz. Ehhez többek között szükséges az, hogy a Ti,n-i téglalapot semmilyen i-re se fedje le egy kivágott téglalap sem, a Ti+1,n-i téglalapot pedig pontosan egy fedje. Tegyük fel, hogy ez utóbbi téglalapot lefedő egyetlen kivágott téglalap csúcsai Ap és Bq. Ez azt jelenti, hogy pi+1 és qn-i. Ha mármost pi, vagy qn-i-1 volna, akkor e kivágott téglalap lefedné a Ti,n-i vagy a Ti+1,n-i-1 téglalapot, melyeket a kívánt esetben egyetlen kivágott téglalap sem fedhet le. Így ez esetben a Ti+1,n-i téglalapot lefedő kivágott téglalap csúcsai Ai+1 és Bn-i. Ez pedig azt jelenti, hogy az összeg megfelelő tagja xi+1yn-1 (azaz ui+1=yn-i vagyis az y-ok éppen fordított sorrendben szerepelnek, mint az előző esetben). Ekkor lesz tehát a fenti összeg a lehető legkisebb, minden más esetben ennél nagyobb.
Itt is kimutatjuk, hogy np,q-ra az (v) alatti egyenlőtlenségben az egyenlőség áll fenn. Ha p+qn, akkor qn-p, és az (iii) alatti egyenlőtlenséget felhasználva: np,qnp,n-p0; ebből np,q0 miatt np,q=0 következik. ‐ Ha pedig p+q>n, akkor Tp,q-t azok az Ai+1 és Bn-i csúcsú kivágott téglalapok fedik le, melyekre i+1p és n-iq, azaz amelyekre n-qip-1. Az ilyen téglalapok száma pedig (p-1)-(n-q-1)=p+q-n, amint állítottuk.
Végeredményül tehát a következőket kaptuk:
Legyenek x1>x2>...>xn, valamint y1>y2>...>yn pozitív számok, és  u1,u2,...,un az y1,y2...,yn számok valamely sorrendje. Legyen ezenfelül M=x1y1+x2y2+...+xnyn és m=x1yn+x2yn-1+...+xny1. Ekkor:
mx1u1+x2u2+...+xnunM,
és egyenlőség a bal, illetve jobb oldalon csak akkor lehet, ha u1=yn,u2=yn-1,...,un=y1, illetve ha u1=y1,u2=y2,...,un=yn.
5. Térjünk rá most az általános esetre, amikor xi-k és yi-k közt egyenlők is lehetnek. Fent két helyen használtuk ki, hogy sem az xi-k, sem az yj-k között nem voltak egyenlők. Először akkor, amikor megállapítottuk, hogy az Ai és Ai+1, valamint a Bj és Bj+1 pontokon át húzott egyenesek egy téglalapot határoznak meg. Másodszor, amikor megállapítottuk, hogy csak egyetlen olyan eset van, amikor minden Tp,q téglalapot pontosan annyi kivágott téglalap fed le, amennyi egyáltalában lefedheti (illetve amennyinek feltétlenül le kell fednie). Az első esetben fellépő problémán könnyen lehet segíteni. Nevezetesen csak azon Ai és Bj pontok esetében készítjük el a Ti,j téglalapokat, amikor ez lehetséges, azaz ha xixi+1 és yjyj+1. Ezután a bizonyítás szó szerint úgy megy, mint a tárgyalt esetben, egészen addig, amíg a második probléma nem lép fel. Annak a bizonyítása, hogy x1u1+x2u2+...+xnun nem lehet nagyobb, mint x1y1+x2y2+...+xnyn, illetve nem lehet kisebb, mint x1yn+x2yn-1+...+xny1, ugyancsak nem okoz problémát. Hiszen a megfelelő helyen megállapítottuk, hogy a tárgyalt esetekben minden Tp,q téglalap pontosan annyiszor van lefedve, ahányszor egyáltalában lefedhető (illetve amennyiszer feltétlenül le kell fedni).
Tegyük fel, hogy yiyi+1 pontosan akkor teljesül, ha xi=xi+1 és legyen xjxj+1=xj+2=...=xkxk+1 Ha x1u1+x2u2+...+xnun=M, akkor a szereplő összegnek megfelelő kivágott téglalapok minden Tp,q-t pontosan annyiszor fednek le, amennyiszer az egyáltalában lehetséges. Vagyis Tj,j-t j darab és Tk,k-t k darab (k>j). Így Tk,k-t k-j olyan kivágott téglalap fedi le, mely Tj,j-t nem fedi. De ez a k darab téglalap nem fedheti le Tj,k+1-t és Tk+1,j-t sem, hiszen ezeket legfeljebb j darab kivágott téglalap fedheti le, márpedig a Tj,j-t lefedő j számú téglalap ezeket is lefedi. Így a szereplő k-j számú téglalap megfelelő oldalainak hossza xk, illetve yk. Ezen k-j számú téglalap rendre az xj+1uj+1,xj+2uj+2,...,xkuk szorzatnak felel meg. Mivel az uj+1,uj+2,...,uk számok mindegyike ‐ mint láttuk ‐ megegyezik yk-val, ezért uj+1=yj+1,...,uk=yk. Így, ha az xi-k és yj-k között egyenlők is lehetnek, de yi=yi+1 pontosan xi=xi+1 esetén teljesül, akkor is érvényes, hogy x1u1+x2u2+...+xnun=M csak akkor lehet, ha minden i esetén ui=yi. Ugyanígy belátható a hasonló állítás m-re nézve, ha az yi=yi+1 pontosan xn-i=xn-i+1 esetén teljesül.
Amennyiben csak azt kötjük ki, hogy x1x2...xn és y1y2...yn pozitív számok, az
mx1u1+x2u2+...+xnunM
egyenlőtlenség ugyanúgy igazolható, mint itt történt. Egyenlőség azonban más esetekben is felléphet.
A fenti módon azt is meg lehet állapítani, hogy mikor lehet egyenlőség. Kimutatható, hogy egyenlőség csak akkor lehet (és akkor nyilván fenn is áll az egyenlőség), ha minden xiui rendre megegyezik valamelyik xjyj-vel (illetve xjyn-j+1 -gyel), mégpedig úgy, hogy más és más xiui -hez más és más xjyj(xjyn-j+1) található, amellyel megegyezik.
*Fried Ervin: Az 1964. évi Arany Dániel tanulóversenyek II. fordulóján kitűzött feladatok megoldása (kezdők versenye) X. M. L. XXX (1965) 1‐2. o.

*Ezen egyenlőtlenség bizonyítása megtalálható: Hajós Gy. ‐ Neukomm Gy. ‐ Surányi J.: Matematikai versenytételek II. 2. kiadás, Tankönyvkiadó, Budapest, 1965. 44. o.