Cím: A rezgésidő mérési pályázat eredménye
Füzet: 1964/május, 240. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Pályázatunkra négy dolgozat érkezett. Ez ugyan számra kevés, de köztük több igen értékes és gondos munkát találtunk. A sorrend a következő:
I. Mészáros Endre és Mészáros György (Budapest, Piarista Gimnázium III., ill. IV. oszt. tanuló). Dolgozatuk legnagyobb érdeme az, hogy az elméleti megfontolások és a kísérleti eredmények szerves egységet alkotnak. A tömegkorrekcióra más-más alapfeltevésből kiindulva, két különböző értéket vezetnek le. Ezek a levezetések, bár nem egészen kifogástalanok, mégis jól alátámasztják azt a tényt, hogy az m/3-as korekciót nem lehet gépiesen olyankor is használni, amikor a rugóra akasztott tömeg nagyon kicsi, vagy amikor a rugó önrezgését vizsgáljuk. A dolgozat 100 Ft jutalomban részesül!
II. Zichy László (Esztergom, Temesvári Pelbárt Gimnázium III. o. t.). Elméleti és kísérleti úton igazolja, hogy a rezgésidők T=2πM/k képlete helyett (ahol k a rugóállandó és M a rugóra akasztott test tömege) a pontosabb méréseknél a gyakorlatban előforduló esetekben a T=2πm+3M3k képlet alkalmazható, ahol m a rugó tömege. Sok mérést végzett, amelyhez azonban valamivel részletesebb kiértékelés illett volna. A dolgozat 100 Ft jutalomban részesül!
III. Erdélyi Katalin (Győr, Zrínyi Ilona Gimnázium III. o. t.). Dolgozata szép kiállításával tűnik ki. Erénye még a mérési eszközök és módszerek pontos leírása. Elemi megfontolásokkal próbálja levezetni az m/3-as korrekciót, melynek kísérleti alátámasztására azonban több mérés kellett volna. A dolgozat dicséretben részesül.
IV. Hutter Tibor (Celldömölk, Berzsenyi Dániel Gimnázium IV. o. tanuló). Az ügyes elméleti levezetés mellett mérési eredmény nincs, ezért nem értékelhető.