Cím: 1963. évi szeptemberi számban hirdetett ellenállásmérési pályázat eredménye
Füzet: 1964/március, 143 - 144. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A pályázatra 5 dolgozat érkezett. A bírálók véleménye szerint a dolgozatok sorrendje értékük szerint a következő:

 

ZichyLászló (Esztergom, Temesvári Pelbárt Gimn. III. o. t.). Helyesen értelmezi a kitűzött feladatot, mely a kis túlterhelés hatására bekövetkező ellenállásváltozás vizsgálata volt. Lehetőségeihez mérten pontosan dolgozik, minden ellenállással több mérési sorozatot végez. Különösen tanulságos az a grafikonja, mely az összes ellenállások százalékos változását mutatja a teljesítmény százalékának függvényében. Könyvjutalmat kap !
 
Groniewszky Erik, Lakó Ferenc,Perneczky Axel és Szántó György (Bp., II. Rákóczi F. Gimn. IV. o. t). Érdemük, hogy levezetik az ellenállásnak a feszültségtől való függését. Mérési eredményeiket nem közlik, csak a kapott grafikonokat. Érdemük, hogy megadják az abszolút és a relatív hibát, de számítás nélkül. Talán ez a munkaközösség rendelkezett a legjobb anyagi és szellemi felkészültséggel, de lehetőségeiket nem használták ki teljes mértékben. Könyvjutalmat kapnak !
 
Takács László (Orosháza, Táncsics M. Gimn. IV. o. t.). Szerény eszközök ellenére is a legtöbb mérést ő végezte. Rendes munka. A mérendő ellenállást olajfürdőben melegítette. Könyvjutalmat kap !
 
Gintl Endre és Vándorffy István (Bp., Vörösmarty M. Gimn. IV. o. t.). Szép, gondos munkát végeztek. Az ellenállásokról részletes ismertetést adnak. Sajnos kevés mérést végeztek ahhoz, hogy az általános következtetést megalapozzák.
 
Kilián Árpád és Kovács Miklós (Bp., József A. Gimn. IV. o. t.). Érdekes módszert javasolnak a túlterhelés következtében beálló ellenállásváltozás meghatározására, méréseikben azonban mégis csak a külső hőmérséklet hatását vizsgálták. Kevés mérést végeztek, a kiértékelés módja sem a legszerencsésebb. A grafikus ábrázolás hiányzik.