Cím: A görbületi sugárról
Szerző(k):  Vermes Miklós 
Füzet: 1964/március, 129 - 133. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Néhány olyan kérdésről lesz szó, amely a görbületi kör és a görbületi sugár szerepét mutatja be, egyszersmind megismerkedünk ezekkel a fogalmakkal. Kiindulásul választjuk a homorú tükör képalkotását. Ismeretes, hogy az r rádiuszú homorú gömbtükör t távolságban levő tárgyakról k távolságban ad képet és a tengely közelében haladó sugarak esetében jó közelítésben érvényes ez a törvény:

1t+1k=2r=1f.(1)
f=r/2 neve fókusztávolság. A tengellyel párhuzamosan beeső sugarak a fókuszpontban találkoznak visszaverődés után, a fókuszpont tükörtől mért távolsága a fókusztávolság. t és k is a tükörtől számítandók.
Most az ellipszoid tükör viselkedését fogjuk tanulmányozni. Homorú tükrünk egy forgási ellipszoid, ennek metszetét tünteti fel az 1. ábra. Ellipszisünk fókuszai F1 és F2, fél nagytengelye AC=CB=a, fél kistengelye DC=CE=b, excentritása F1C=CF2=c. Ismeretes, hogy a2=b2+c2. Az X ponthoz tartozó vezérsugarak r1=F1X, r2=F2X. Az ellipszis definíciója szerint bármely pontban r1+r2=2a.
 
 
1. ábra
 

Ellipszis alakú tükrünk A csúcspont körüli részét használjuk, és az ellipszis nagytengelyén helyezzük el T-ben a fényforrást. A belőle kiinduló egyik fénysugár α szöget zár be a tengellyel és X-ben éri el a tükröt. A beesési merőleges szerepét most r1 és r2 vezérsugarak szögfelezője (XO) tölti be mint a tükör érintkezőjének merőlegese, és ez az egyenes mindegyik vezérsugárral ψ szöget alkot. Az ε beesési szöggel érkező fénysugár ugyanakkora szöggel verődik vissza, majd K-ban metszi a tengelyt, β szögben. A vezérsugarak szögfelezője γ szögben metszi a tengelyt.
AzOTX4-ből:ε+α=γ,aKOX4-ből:β=γ+ε,
összegezve: α+β=2γ.
Tehát γ szög α és β számtani középértéke. Az OF2X4 és F1OX4 elhelyezkedéséből látszik, hogy γ a vezérsugarak λ és μ szögének is számtani középértéke:
2γ=λ+μ,
ezért: α+β=λ+μ.
Ez minden közelítés nélkül pontosan igaz.
Ezután a szögek helyett távolságokat hozunk be, de ekkor olyan közelítéseket kell használnunk, amelyek csak a tengely közelében haladó fénysugarak esetében engedhetők meg. Először is a szögek helyébe a tangenseiket írjuk:
tg α+tg β=tg λ+tg μ,  
azután beírjuk ezek közelítő értékeit az 1. ábra alapján:
hAT+hAK=hAF1+hAF2.
h kiegyszerűsíthető, ami azt jelenti, hogy képalkotás van, vagyis minden T-ből kiinduló fénysugár ugyanazon K pontban találkozik (a közelítéseket figyelembe véve). Az AT=t távolságot tárgytávolságnak, az AK=k távolságot képtávolságnak nevezzük. Továbbá AF1=a-c, AF2=a+c, tehát
1t+1k=1a-c+1a+c=a+c+a-ca2-c2=2ab2.
Tehát a tárgytávolság és képtávolság reciprok értékeinek összege állandó. Ebben az állandóban
ϱ=b2a(2)
ugyanazt a szerepet tölti be, mint a gömbtükör (1) alatti törvényében a gömb r rádiusza. Ha ezzel a ϱ rádiusszal készítünk el egy gömbtükröt, és ellipszis tükrünk helyére tesszük, akkor a képalkotásban semmi különbséget sem találunk. ϱ-tól eltérő rádiuszú gömbök esetében T tárgy képe K-nál közelebb vagy távolabb keletkezne. Valamennyi létező kör közül ez a ϱ rádiuszú kör simul legjobban az ellipszishez az A csúcspontban, és képalkotás szempontjából az ellipszistükör ϱ rádiuszú gömbtükörrel pótolható. A (2) szerinti ϱ rádiusz neve az A ponthoz tartozó görbületi sugár, és a vele rajzolt kör (az 1. ábrán szaggatott vonal) a görbületi kör.
Az ellipszis függvényéből következik, hogy ϱ egyenlő a fókuszpontban emelt p=F2P ordinátával, az ellipszis úgynevezett paraméterével. Hasonló számítást végezhettünk volna el a hiperbolára vonatkozóan is. Számításunk tartalmazza a gömbtükör távolság törvényének levezetését is, mert kör esetében a=b=r és ϱ=r.
Eddigi gondolatmenetünk az ellipszis csúcspontjára vonatkozott, de meg kell vizsgálnunk az ellipszis egyéb pontjait is, vagyis meg kell keresnünk a görbületi sugár nagyságát az ellipszis tetszés szerinti pontjához tartozóan. Kissé hosszabb számítás vár ránk, de az eredmény érdekes lesz. 2. ábránk ellipszis alakú tükrének Y pontját vizsgáljuk és optikai tengelyünk az Y-ban rajzolt érintő merőlegese, az F1YF2 szög szögfelezője. Az YO optikai tengely mindegyik vezérsugárral ψ szöget alkot. A tengellyel párhuzamosan érkező fénysugár X-ben verődik vissza a tükörről, miközben XO szögfelező a beesési merőleges, amelynek két oldalán találjuk γ beesési és visszaverődési szögeket. Ugyanez a γ adja meg az XO szögfelezőnek a tengellyel alkotott XOY=γ szögét is. Azonnal látszik, hogy β=2γ
 
 
2. ábra
 

Az ellipszis YX íve F1 fókuszból γ1, F2 fókuszból γ2 szög alatt látszik. Az F1MY és OMX háromszögekből, mert M-nél csúcsszög van:
γ1+ψ=γ+F1XO,
hasonlóan az F2NX és ONY háromszögekből, az N-nél levő csúcsszög folytán:
γ2+F2XO=γ+ψ.
Az egyenleteket összeadva, és mivel XO az F1XF2 szög felezője:
γ1+γ2=2γ.
Érdekes, hogy γ1 és γ2 szögek számtani középértéke γ. Ez minden közelítés nélkül igaz. Ezzel β-ra vonatkozó összefüggésünk:
β=γ1+γ2.

Most vesszük figyelembe, hogy YX=h ív igen kicsiny és ennek értelmében közelítünk. HX merőleges r1-re, ezért HX=hcosψ. Radiánban kifejezve γ1=HX/r1=hcosψ/r1. Ugyanígy γ2=hcosψ/r2. Radiánban kifejezve β=h/YF. Ezeket felhasználva:
hYF=hcosψr1+hcosψr2.
h kiesése azt bizonyítja, hogy a közelítések érvényessége mellett a párhuzamosan beeső sugarak F fókuszban találkoznak. A fókusztávolság:

YF=f=r1r2(r1+r2)cosψ=r1r22acosψ.

Még egy lépés szükséges a vezérsugarak kifejezésére. Felírjuk F1YF2 háromszögre a cosinus tételt:
(2c)2=r12+r22-2r1r2cos2ψ=r12+r22-2r1r2(2cos2ψ-1)==r12+2r1r2+r22-4r1r2cos2ψ==(r1+r2)2-4r1r2cos2ψ=(2a)2-4r1r2cosψ,
innen a vezérsugarak szorzata:
r1r2=a2-c2cos2ψ=b2cos2ψ.
Ezt felhasználva a fókusztávolság b2/2acos3ψ, és a fókusztávolság kétszerese, a görbületi sugár:
ϱ=b2acos3ψ.(3)
Ez az igen érdekes képlet adja meg általánosságban a görbületi sugarat az ellipszis tetszés szerinti pontjában. Az ekkora rádiuszú kör (a 2. ábrán a szaggatott vonal) simul legjobban az ellipszishez, ilyen rádiuszú gömbtükörrel helyettesíthetjük az ellipszis tükröt. Érdekes, hogy az ellipszis keresztülhalad a görbületi körön, mert Y-tól A felé görbültebb, Y-tól D felé kevésbé görbült, mint a görbületi kör.
(3) képletünkben ψ, a vezérsugarak szögének fele a független változó. Az ellipszis A csúcsában ψ=0, cosψ=1 és ϱ=b2/a, megegyezésben (2)-vel, ekkor ϱ-nak minimuma van, itt az ellipszis a leggörbültebb. Az ellipszis D csúcsában cosψ=b/a, és ϱ=a2/b; most ϱ-nak maximuma van, itt az ellipszis a legkevésbé görbült. Különben ϱ felírható a paraméterrel is: ϱ=p/cos3ψ.
Nemcsak a fénytanban, hanem a mechanikában is nagy szerepe van a görbületi körnek. Ismeretes, hogy m tömegű test r rádiuszú körpályán ω szögsebességgel, v tényleges sebességgel végbemenő körmozgásához P=mω2r=mv2/r centripetális erő szükséges. De mi van nem körön végbemenő görbevonalú mozgás esetében ? A bolygómozgás példáján adunk erre választ.
Bolygónk ebben a pillanatban az F-ben álló igen nagy M tömegű Naptól RF=r távolságban halad v sebességgel; a sebesség merőlegese ψ szöget alkot r összekötő egyenessel (3. ábra). Ha a bolygó m tömege elhanyagolható a Nap tömege mellett, akkor a Nap nyugalomban levőnek tekinthető. Newton felfedezése szerint a bolygó és a Nap között fmM/r2 nagyságú kölcsönös vonzóerő működik az összekötő egyenes mentén (f a gravitációs állandó). Ennek hatására a bolygó valamilyen görbe pályán mozog, még nem tudjuk, milyenen.
 
 
3. ábra
 

Először használjuk fel a tömegvonzási erő azon tulajdonságát, hogy centrális erő, vagyis a tömegek összekötő egyenesében hat. Ebből következik függetlenül az erőtörvény és a pálya alakjától, hogy a területi sebesség állandó. A vezérsugár által 1 másodperc alatt leírt terület:
vrcosψ2=K.(4)

Ez a mennyiség állandó egy magára hagyott bolygó esetében. A törvény bizonyítása megtalálható a Középiskolai Matematikai Lapok XIX. Kötet, 1959. nov.-i számában a 154. oldalon. Az összekötő egyenes mentén működő erő következménye az is, hogy a pálya v-n és F-en átmenő síkban fekszik.
Csak most használjuk fel az erőtörvény négyzetes sajátosságát.  A bolygó a=fM/r2 teljes gyorsulása F felé irányul, és van az érintőre merőleges összetevője:
acosψ=fMcosψr2.
A gyorsulás ezen összetevőjét kell egyenlővé tenni a centripetális gyorsulással. Ennek kiszámítását úgy végezzük, hogy az ismeretlen alakú görbe pályát R pontban RO=ϱ sugarú görbületi körével helyettesítjük, tehát a centripetális gyorsulás v2/ϱ. Egyenlővé téve a teljes gyorsulás merőleges összetevőjével:
fMcosψr2=v2ϱ.
Innen a görbületi sugár: ϱ=v2r2fMcosψ.
Ide behelyettesítjük (4) alapján vr értékét:
ϱ=4K2fMcos3ψ.(5)
A számláló állandó és a nevezőben az irányt meghatározó szög cosinusának köbe szerepel! Óriási eredmény: ez az ellipszis görbületi sugara. Ezzel bebizonyítottuk, hogy a tömegvonzási törvény alapján létrejövő bolygópályák ellipszisek (kúpszeletek), amelyek egyik fókuszában a Nap áll.
Számításunk eredménye Kepler I. törvénye. Kepler II. törvényét a területi sebesség tétele tartalmazta. Hátra van még Kepler III. törvényének bizonyítása. (5) alatti eredményünkben 4K2/fM=p=b2/a az ellipszis paramétere. Ebből a területi sebesség:
K=b2fMa.
Minthogy az ellipszis területe πab, ha a bolygó keringési ideje T, akkor a területi sebesség: K=πabT.
Egyenlővé téve:
b2fMa=πabT,
innen a keringési idő négyzete:
T2=4π2fMa3.
Ez Kepler III. törvénye, amely szerint a keringési idő négyzete arányos a fél nagytengely köbével. Igen nevezetes, hogy a kistengely hossza nem szerepel, ettől független a keringési idő. A bolygómozgás egyéb kérdéseire is választ kaphatunk képleteinkből.
 
 Vermes Miklós