Cím: Kombinatorika a geometriában, geometria a kombinatorikában, 2., befejező közlemény
Szerző(k):  Kárteszi Ferenc 
Füzet: 1964/október, 49 - 53. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

(2., befejező közlemény)

 

6. Egyelőre tegyük félre eddigi témánkat ‐ később visszatérünk rá ‐ s fogjunk hozzá a következő, kombinatorikai kérdéskör tárgyalásához.
Tekintsük az N=n2+n+1 oldalú szabályos sokszög, Σ csúcspontjainak a halmazát. Ennek elemei kettenként egyenes szakaszokat feszítenek ki; a szakaszok száma nyilvánvalóan N(N-1)/2. E szakaszok hosszúsága csak (N-1)/2-féle ‐ az egy csúcsból kiágazó ilyen szakaszok kettenként szimmetrikusan helyezkednek el, vagyis kettenként egyenlők; és minden egyes hosszúsághoz N különböző szakasz tartozik ‐ a szakaszok bármelyikét a K középpont körül, ω=2π/N szöggel egymás után N-szer elfordítjuk, ily módon az N számú, egyenlő hosszú szakaszt mindegyik helyzetben megkapjuk. Ragadjunk ki a Σ csúcsai közül l számút, vagyis az N-elemű ponthalmaz egy l-elemű részhalmazát. Ez az 1 pont kettesével L=l(l-1)/2 szakaszt feszít ki. Hogyha l>n+1, az L számú szakasz közt előfordul két egyenlő hosszúságú, hiszen a Σ által létesített szakaszok hosszúságai csak (N-1)/2-félék, és l>n+1 esetén L>(N-1)/2. Ha azonban l=n+1, akkor előfordulhat, hogy a szóban forgó, l-elemű részhalmaz kifeszítette L számú húr mindegyike más‐más hosszúságú.
 
 
3. ábra
 

A 3. ábra példát mutat erre nézve, mégpedig az 52+5+1=31 oldalú Σ esetét. A kiválasztott 5+1=6 elemű részhalmaz: a {0, 1, 3, 8, 12, 18} ponthalmaz. Elnevezhetnénk a Σ ponthalmaz teljesen szabálytalan maximális részhalmazának. Egy ily módon definiált részhalmazt ‐ a rövidség kedvéért ‐ egy a Σ-hoz tartozó Π-halmaznak mondunk a következőkben. Az n nem minden értéke esetében van a Σ halmaznak Π‐részhalmaza. Ha pl. n=6, akkor bármiképpen választunk is ki a 43‐oldalú szabályos sokszög ‐ a Σ sokszög ‐ csúcsai közül 7-et, e 7 pont kifeszítette szakaszok közt mindig van (legalább) két egyező hosszúságú, vagyis a kiválasztott részhalmaz a ,,teljesen szabálytalan'' követelménynek nem tesz eleget. (Erről az olvasó meggyőződhet, pl a 817. gyakorlat megoldásában alkalmazott módszerrel; az út hosszadalmas, kívánatos volna minél egyszerűbb megoldást keresni.) A Π elemei által mint csúcsai által kifeszített (n+1)-oldalú konvex sokszöget a Σ sokszög egy Πsokszögének mondjuk.
A kutatások során igyekeztek megállapítani, hogy az n mely értékei esetében van Σ-nak Π-részsokszöge, s mely értékek esetében nincs. Ez az általános kérdés azzal az elemi módszerrel, amellyel a mi feladat‐megoldóink az n=3 esetet tisztázták (817. gyakorlat), reménytelennek látszik. Valójában súlyos eszközöket használtak fel, mégsem oldották meg az egész problémát. Azt 1938-ban sikerült bebizonyítani, hogy minden n=pα szám esetében (ahol p prímszám és α=1,2,3,...) van a Σ-nak Π-részsokszöge.
A következőkben a Σ‐halmaz bizonyos Π-részhalmazainak halmazával foglalkozunk.
 

7. Járjuk körül a szabályos N-szöget, a Σ-t, és mint az óraszámlapot, számozzuk meg a szögpontokat 0, 1, 2, ..., (N-1)-gyel. Így kiragadva a
k0<k1<k2<...<kn
számokat ‐ ahol is legyen 0k0 és knN-1 ‐, a Σ-nak egy részsokszögét, vagyis mint ponthalmaznak egy {k0,k1,...,kn-1} részhalmazát jelöltük ki. Legyen ez most a Σ-nak egy Π-részhalmaza, mégpedig ama Π sokszöggel megadva, melynek 0 és 1 szomszédos csúcsai és a 01¯ oldallal szomszédos két oldal közül a rövidebbik álljon a forgásirány felé. Ilyen a 3. ábra kiemelt hatszöge (ahol is n=5).
Most forgassuk el a K középpont körül a Π0 sokszöget a kijelölt irányban rendre ω, 2ω, ..., (N-1)ω szöggel ‐ ahol ω=2π/N ‐, akkor a kezdő sokszöggel együtt a
Π0,Π1,Π2,...,ΠN-1
sokszögsorozatot kapjuk. Mondhatjuk, hogy ezek a sokszögek, mint elemek, egy újabb, N-elemű halmazt alkotnak; nevezzük ezt a halmazt Ω-nak. A következőkben a Σ, Ω halmazok további kapcsolatait fogjuk kideríteni
 

I. TÉTEL: Az Ω halmaznak egy és csakis egy eleme tartalmazza a Σ két adott elemét.
 

BIZONYÍTÁS. Legyen a Σ két adott csúcsához írt szám a k és k+l. E két pont K pontból lω szögben látszik. A Π0 csúcsaiból alkotott pontpárok K pontbeli látószögei közt az ω, 2ω, ..., qω szögek (q=(N-1)/2) mindegyike fellép, mégpedig mindegyik pontosan egyszer, ami a Π‐sokszög definiciójából következik. Tekintsük most Π0-nak azt a csúcspontpárját, amelynek a látószöge éppen lω. Ezt a pontpárt az előírt irányú,
0,ω,2ω,...,(N-1)ω
szögű forgások közül egyik, de csak az egyik ‐ mondjuk a jω szögű ‐ átviszi a k, k+l kijelölt pontpárba. Ennélfogva az Ω-nak egy és csak egy eleme, a Πj sokszög, tartalmazza mint csúcsokat a két adott pontot.
Az így talált Πj-t a k és k+l pontok összekötő sokszögének mondhatnánk.
 

II. TÉTEL: Az Ω bármely két elemének egy és csak egy közös csúcsa van, ami nyilvánvalóan a Σ-nak egy eleme.
 

BIZONYÍTÁS. Legyen a mondott két elem a Πk és Πk+l sokszög. A K középpont körül a kijelölt irányba lω szöggel elfordítva a Πk-t, átmegy a Πk+l-be. Minthogy Πk-nak van egyetlenegy olyan csúcspontpárja, melynek K pontbeli látószöge éppen lω, mondhatjuk, hogy ezt a párt a q és q+l pontok alkotják. Ámde az lω szögű forgás q-t átviszi (q+l)-be, a Πk+l egy csúcsába. Eszerint a q+l pont a Πk és Πk+l közös csúcsa. Több közös csúcs pedig az I. tétel szerint nem lehet.
Az így talált, q+l által megnevezett csúcsot a Πk, Πk+l sokszögek metszés‐csúcsának mondhatjuk.
Szembetűnő rokonság mutatkozik az I. és II. tétel közt a következő meggondolás során. Most ne törődjünk azzal, hogy a Σ halmaz elemei pontok, az Ω halmaz elemei pedig Π‐sokszögek, hanem csak azt, hogy akár az egyik, akár a másik halmaz elemeinek a száma ugyanaz: N=n2+n+1. Fogalmazzuk meg továbbá a két tételt a következőképpen:
 

I. A Σ halmaz két eleme az ω halmaz egy és csak egy elemét ‐ összekötő sokszög ‐ határozza meg.
II. Az Ω halmaz két eleme a Σ halmaz egy és csak egy elemét ‐ metszés‐csúcs ‐ határozza meg.
Ezt, a Σ és Ω közt fennálló logikai szimmetriát dualitásnak nevezzük.
III. TÉTEL. Kiválasztható a Σ elemei közül négy olymódon, hogy azok kettenként hat összekötő Π-sokszöget határoznak meg.
 

BÍZONYÍTÁS. Tekintsük a Π0 és Π1 sokszöget. E két sokszög közös csúcsa az 1. Legyen Π0-nak az 1-től különböző két csúcsa j és h; az Π1-nek az 1-től különböző két csúcsa pedig k és l. A j, h, k, l pontok kettenkénti összekötő Π‐sokszögei közül már kettő megvan: a Π0 és Π1. Ezek egyike sem lehet a j, k párt összekötő Π-vel azonos, mert különben a másikkal is volna az 1-en kívül még egy közös csúcsa, ámde akkor az I. tétel szerint ezzel a másikkal is azonos volna, ami nem igaz, mert Π0 nem azonos a Π1-gyel. Hasonló eredmény adódik a j,l; h,k; h,l párokra nézve is. Még a j,k; j,l; h,k; h,l párok meghatározta Π‐sokszögeket kell egymással egybevetni. Hogyha pl. a j, k meghatározta Π‐sokszög a j, l meghatározta Π-vel volna azonos, akkor ez a Π a j, k, l szögpontokat mind összekötné, amiből újra az adódik, hogy Π0 a Π1-gyel azonos, és ez nem igaz. Ugyanígy adódik a többi esetben is, hogy a párok meghatározta Π‐sokszögek páronként különbözők.
 

8. Ezek után a sík és a síkgeometria, pontosabban a projektív sík és projektív síkgeometria legkorszerűbb felfogását is ismertetni tudjuk.
Hogyha ,,egy sík összes pontjain'' valamely Σ-nak az összes csúcsait, valamint ,,a sík összes egyenesein'' a Σ-hoz tartozó Ω összes elemeit ‐ a Π0, Π1, ..., ΠN-1 sokszögeket ‐, továbbá ,,egy egyenes pontjain'' egy Π‐sokszög csúcsait akarjuk érteni, akkor ez a mesterkélt fogalomalkotás nem vezet az I axiómarendszerrel szembeni ellentmondásra. (Így csak az derül ki, hogy az axiómarendszer ‐ noha a közönséges sík ideális elemekkel való bővítésével származtatott projektív sík jellemzésére készült ‐ másféle elemrendszereket is jellemez.) Ebben az értelemben ugyanis az I1, I2, I3 axiómák rendre ugyanazt mondják, amit az I., II., III. tételek. Ilyen mesterkélt sík végtelenül sokféle van, mert ahogyan a 6. szakaszban említettük, minden törzsszám‐hatványhoz tartozik Π‐részsokszöggel rendelkező Σ sokszög. Az így definiált síkot n=p2adrendű GALOIS síknak nevezik.
Bármiféle elemek halmazát tekintjük is, ha abban az I1, I2, I3 axiómákban szereplő fogalmak értelmezhetők, és az adott értelmezések szerint igazak is az axiómák állításai, akkor a halmazt projektív síknak nevezik.
Az axiómarendszernek megfelelő különféle síkokra azt is szokták mondani, hogy az axiómarendszer által definiált modellek. Eddig tehát az I által definiált modellekkel ismerkedtünk, de nem minden modellel, hanem csak a közönséges síkból bővítéssel származtatott végtelen modellel és a véges modellek közül a GALOIS‐félékkel. A ,,végtelen'' és ,,véges'' arra utal, hogy a sík pontjainak száma végtelen vagy véges. Az I-ből tehát ‐ további tulajdonságok ismerete nélkül ‐ nem lehet levezetni még azt sem, hogy az egyenesnek végtelen sok pontja van, hiszen amint láttuk, az olyan modellre nézve is igazak az I axiómái, amelynek minden egyenese n+1=pα+1 pontból áll. Az axiómarendszer éppen azt mondja ki, ami az általa definiált modellek közös tulajdonsága; és minden pusztán az axiómákból levezethető tétel a modellek mindegyikére nézve, vagyis közösen igaz.
Talán első hallásra meglepő az az állitás, hogy a FANO‐tétel az I-ből nem vezethető le. Hiszen láttuk, hogy a közönséges sík bővítésével származtatott projektív síkon ‐ klasszikus projektív síknak is nevezik ‐ az F-tétel igaz. A 3-adrendű GALOIS sík tanulmányozása során kiderülne, hogy az F‐tétel azon is igaz. Most megmutatjuk, hogy például a 2‐odrendű GALOIS síkon az F‐tétel nem igaz.
 
 
4. ábra
 

A másodrendű GALOIS sík (4. ábra) a közönséges sík szabályos hétszögével azonos, egyeneseit a
0*={0,1,3},1*={1,2,4},2*={2,3,5),3*={3,4,6},4*={4,5,0},5*={5,6,1},6*={6,0,2}
háromszögek jelentik. Tekintsük most ‐ például a 0, 2, 3, 4 pontnégyest. A pontnégyes elemei kettenként a

[0,2]={6,0,2}=6*,[3,4]={3,4,6}=3*;
[0,3]
={0,1,3}=0*,[2,4]={1,2,4}=1*;

[0,4]
={4,5,0}=4*,[2,3]={23,5}=2*

összekötő egyeneseket feszítik ki. Ezeket már úgy osztottuk párokba, soronként írva a párokat, hogy az egyenespár egyik egyenese a pontnégyes valamelyik pontpárját, másik egyenese a pontnégyes hátra levő két pontját köti össze. Vagyis a
6*,3*;0*,1*;4*,2*
párok metszéspontjai az átlóspontokat jelentik. Lássuk csak e ponthármaspárok közös elemét! A részletes kiírásukból közvetlenül kitűnik, hogy rendre a
6,1,5
pontokról van szó. Lám! ez a három átlóspont most nem háromszöget, hanem egyenest feszít ki: az 5*={5,6,1} egyenesről van szó.
 

9. Befejezésként azt emeljük ki, hogy az I-ből pusztán következtetéssel adódó tétel az I-nek megfelelő bármely modellre nézve érvényes, hiszen az összes lehetséges modellek közös tulajdonságából, az I-ből indul ki az ilyen levezetés.
Példaképpen lássunk egy ilyen ,,sok legyet egy csapással'' jellegű levezetést.
 

Legyen a és b két egyenes, P pont pedig egyikhez se illeszkedjék. Tétel: P-ből a pontjait b-re vetítve az utóbbinak minden pontját megkapjuk és mindegyiket csak egyszer.
Bizonyítás: legyen X az a-nak egyik tetszőleges pontja. Az I1 szerint egy PX egyenes, röviden x egyenes van. Ez az x sem a-val, sem b-vel nem azonos, mert az utóbbiaknak P nem eleme, viszont x-nek eleme. No de akkor az x és b egyenespárnak I2 szerint van egy közös Y pontja, sőt I1 szerint csak egy ilyen van. Az Y a P-től különbözik, mert Y a b egyenesnek eleme, viszont a P nem. Az a egyenes két pontjának, X1 és X2-nek nem lehet ugyanaz az Y pont a b-re eső vetülete. Az x1 és x2 ugyanis nem lehet azonos, mert az X1 et és X2-t egyaránt tartalmazó egyenes, az a, nem tartalmazza P-t. Másrészt az egymástól különböző x1, x2 egyeneseknek P is és Y is közös pontja volna, ami I2 szerint lehetetlen. Ezek szerint az a pontjait vetítve a b egyenes más‐más pontjait kaptuk.
Azt kell mqg belátnunk, hogy így a b-nek minden pontja előáll. Vegyük evégből b egy tetszőleges V pontját. A PV összekötő egyenes, röviden u, egy U pontban metszi a-t. Ennek az U-nak a P-ből való vetülete a V.
Bizony kínosan nehézkesnek látszik ez a csupán I-re támaszkodó okoskodás. Ámde megéri a fáradozást, mert a tétel végtelen sok modell bármelyikére igaz dolgot állít. Érdemes legalább egy modellen megnézni, hogy mit mond e tétel.
Vegyük evégből és gyakorlásképpen a harmadrendű GALOIS síkot, vagyis a szabályos 13-szöget, melyben a Π‐sokszögek négyszögek. (Most már az ábrakészítést és annak alapján az egyeneseket jelentő számnégyesek összeállítását, ami a 8. szakaszban tárgyaltak mintájára megy, az olvasóra bízzuk.) Az egyenesek:
0*={0,1,3,9},1*={1,2,4,10),2*={2,3,5,11},...,12*={12,0,3,8};


ahol is k* a Πk sokszög csúcspontjainak halmaza. Legyen most a P vetítési középpont szerepét betöltő elem az 5. Továbbá az a, b szerepét vegye át a 0*, 1*. Két sorban felírjuk a 0* és 1* pontjait, mégpedig az első sor elemei alá rendre a vetületeket írva:
(013941210)
A vetítő egyenesek sugársorát rendre a 4*, 5*, 2*, 9* egyenesek alkotják.
 

10. A GALOIS geometriáról szóló első nagyszabású, úttörő jellegű mű, mely erre a kutatási területre a matematikusok fokozott érdeklődését ráirányította, 1959-ben jelent meg. Szerzője B. SEGRE professzor, a nagyhírű római ,,Seminario di Algebra Geometria e Topologia'' igazgatója. Ma már az ő tanítványai művelik ezt az új tudományágat, s rövid néhány esztendő alatt számos szép eredményt értek el. B. SEGRE professzor 1963-ban töltötte be hatvanadik életévét, jelen közleményemet az ő tiszteletére írtam.
 
 Kárteszi Ferenc