Cím: 1963. évi fizika OKTV feladatai
Füzet: 1963/október, 81 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az I. forduló feladatai:

 

1. A Föld felszínétől mérve mekkora magasságban kering az a mesterséges hold, amelynek keringési ideje 90 perc? A Földet gömbalakúnak tekintve, sugarát 6370km-nek vesszük és a Föld felszínén mért nehézségi gyorsulást ismertnek tételezzük fel (g0=981cm/sec2). A mesterséges hold körpályán kering.
 

Megoldás: A mesterséges hold centripetális gyorsulása egyenlő a tömegvonzási erőből származó gyorsulással: ω2r=fMr2. Itt f gravitációs állandó és M a Föld tömege, ω pedig a szögsebesség, amely a mi esetünkben ω=2πT=2π5400sec=1,16410-3sec-1; a körpálya rádiusza r. A mesterséges hold körpályájának rádiusza:
r=fMω23.
A Föld felszínén a középponttól r0 távolságban a nehézségi gyorsulás g0=fMr02, vagyis fM=g0r02. Ezzel a körpálya rádiusza r=g0r02ω23. Számadatainkat felhasználva r=6650km és a Föld felszíne feletti magasság r-r0=6650-6370=280km.
 

2. Az ábra szerinti kapcsolás esetén, ha R ellenállások értéke egyenlő, akkor a főágban I erősségű áram folyik. Hányszorosára változik ez az áram, ha két, átellenesen fekvő ellenállás értékét megkétszerezzük?
 
 
1. ábra
 

Megoldás: Az 1. ábra szerint C és D pontok feszültsége egyenlő, ezért a közöttük levő, átlósan fekvő ellenállást kiiktathatjuk. Az ACB darab, valamint az ADB darab ellenállása 2R, azonban a két párhuzamosan kapcsolt 2R eredője R, amely sorba van kapcsolva a különálló R ellenállással. Így az egész áramkör ellenállása 2R és az áramerősség:
I0=U2R.

 
 
2. ábra
 

A 2. ábra szerint a teljes I áramerősség I1 és I2 részre oszlik szét A pontban. Jelen esetben D és C feszültsége eltérő, ezért D és C között levő ellenálláson I3 áram folyik. A feszültségesés A-tól C-ig ugyanannyi, mint ADC úton: 2RI2=RI1+RI3, illetve
2I2=I1+I3;
továbbá felírjuk az áramelágazás követelményét A-ban és D-ben:
I=I1+I2,I1=I2+I3.
Három egyenletünket megoldjuk I1, I2 és I3-ra; az eredmény:
I1=35I,I2=25I,I3=15I.
Az egész feszültségesés A és B között: 2RI2+RI1=75RI, ezt osztva I áramerősséggel kapjuk a négyszög eredő ellenállását, 75R-t. Ezzel sorba van kapcsolva R ellenállás, így az áramkör teljes ellenállása 75R+R=125R és az áramerősség: I=U:125R=5U12R.

Az áramerősségek aránya: II0=56.
 

3. U alakú csőbe, amelynek végei csappal elzárhatók, higanyt töltünk. A betöltött higanyszál teljes hossza l. A cső függőleges állásánál a cső mindkét szárában a higanyszint fölött h hosszúságú levegőoszlop van. Ha a csövet kissé megdöntjük, majd hirtelen visszaállítjuk függőleges helyzetébe, a higanyszál lengő mozgásba jön. A higanyszálat előbb a csapok nyitott, majd zárt állása mellett hozzuk lengésbe. Mennyi a két lengésidő hányadosa? A súrlódást ne vegyük figyelembe és tekintsünk el a levegő térfogatváltozása közben fellépő hőmérséklet-változásoktól is. A lengés amplitúdója igen kicsiny legyen h-hoz képest. Legyen h éppen egyenlő a barométerállással.
 
 
3. ábra
 

Megoldás: Azonnal a zárt csapok melletti esetet vizsgáljuk meg (3. ábra). A keresztmetszet területe F, a folyadék sűrűsége d, térfogata Fl, tömege Fld. x darabbal történő elmozdulás esetében 2xFdg súlyú folyadékoszlop hidrosztatikai ereje viszi vissza a folyadékot eredeti helyzete felé.
Kezdetben mindegyik csőben a légnyomás p0, a levegő nyomóereje p0F és a levegő térfogata hF. Ha a folyadék x darabbal mozdult el, akkor a jobboldali csőben a levegő térfogata (h-x)F, és nyomása Boyle‐Mariotte törvénye szerint p0hh-x, az erő pedig p0Fhh-x. Hasonlóan a baloldali csőben (h+x)F térfogatú, p0hh+x nyomású levegő p0Fhh+x nagyságú nyomóerőt fejt ki a folyadék felszínére. A két levegőmennyiség eredőként a folyadékra
p0F[hh-x-hh+x]=2p0Fhxh2-x2
nagyságú erőt fejt ki. A feladat szövege szerint csak kis kimozdulásokkal kell foglalkoznunk, ezért x2-et elhanyagoljuk h2 mellett, így a levegők által kifejtett erők eredője:
2p0Fxh;
hozzávéve a folyadékoszlop hidrosztatikai erejét, a folyadékot visszavivő teljes erő:
2xFdg+2p0Fxh.
Látjuk, hogy a folyadékot a nyugalmi helyzetbe visszavivő erő egyenesen arányos x elmozdulással. Ebből következik, hogy rezgő mozgás keletkezik, amelyre érvényes az mω2x erőtörvény (m tömeg, ω=2π/T szögsebesség):
Fldω2x=2xFdg+2p0Fxh.
Innen a lengésidő:
T=2πl2g(1+p0dhg).
Ha a csapok nyitva vannak, akkor h=, és ebben az esetben a lengésidő
T0=2πl2g.
A lengésidők hányadosa:
T0T=1+p0dhg.
Ha d=13,6g/cm3, h=76cm, g=981cm/sec2, p0=1atm=1013000din/cm2, akkor a második tag is 1, és T0/T=2.
Néhány megjegyzés. A cső keresztmetszet területe mindenképp kiesik a számításból. Nyitott csapok esetében a folyadék sűrűsége sem számít, és a lengésidő annyi, mint egy l/2 hosszúságú fonálingáé. Zárt csapok esetében csak kis amplitúdók esetében tekinthető közelítően sinusnak a lengés. A valóságban a levegő térfogatváltozásai adiabatikusak, és kappa, a két fajhő hányadosa is odakerül a p0/dhg tört mellé.
 


A II. forduló feladatai:
 

1. Ha 1kg0-os víz megfagy (0-os jéggé alakul), akkor 80kcal hő szabadul fel. Mennyi hő szabadul fel 1kg-10-os túlhűtött víz 10-os állandó hőmérsékleten történő megfagyása közben? (Használjuk fel az energiamegmaradás tételét! A 0 és -10 között a jég és a víz sűrűségváltozását gyakorlatilag elhanyagoljuk).
 
 
4. ábra
 

Megoldás: Két folyamatot hasonlítunk össze, amelyek kezdő és végső állapota azonos. Először a -10-os vizet felmelegítjük 0-os vízzé, amihez 10 kcal hőt kell beadnunk, azután a 0-os vizet 0-on megfagyasztjuk, amikor is 80 kcal hő leadása megy végbe (4. ábra).
 
 
5. ábra
 

Másodszor a -10-os vizet ezen a -10-os hőmérsékleten fagyasztjuk meg, amikor is x kcal hőt kell elvonnunk. A -10-os jeget 5 kcal hőmennyiség beadásával melegítjük fel 0-ra, mert a jég fajhője 0,5 kcal/kg fok. (5. ábra)
Mindkét esetben a külső erők ellen végzett munka ugyanakkora, mert a feladat szövege szerint a víz és jég sűrűségkülönbsége mindkét hőmérsékleten ugyanakkorának veendő. Mindkét út esetében az 1 kg H2O kezdeti és végső állapota azonos. Ebből következik, hogy a felvett hőmennyiségek, az energiamegmaradás törvénye szerint mindkét út esetében egyenlők:
10-80=-x+5,
innen a -10-os túlhűtött víz olvadási hője:
x=75kcal/kg.

2. Egy távcsőbe végtelenre akkomodált szemmel belenézve élesen látnánk a Nap képét. Mennyivel kell elmozdítanunk a távcső szemlencséjét, hogy az eredetileg tőle 16cm-re felállított ernyőn élesen jelenjen meg a Nap képe? A szemlencse fókusztávolságának abszolút értéke 2cm.
 
 
6. ábra
 

Megoldás: A csillagászati távcső használatakor a tárgylencse és a szemlencse fókuszpontjai egybeesnek. A nagyon távoli tárgy képe a tárgylencse gyújtósíkjában keletkezik, és ez a kép a szemlencse számára tárgyként szerepel. A szemlencsét x darabkával kifelé húzva, az ernyőn reális kép keletkezik (6. ábra). A tárgytávolság 2+x, a képtávolság 16-x, ezért a lencsetörvény szerint:
12+x+116-x=12.
Rendezve:
x2-14x+4=0.
Megoldása: x=7±35. A 0,28 cm a számunkra használható eredmény, mert 13,72 cm-es lencseeltolásnál is keletkezne reális kép, de rendkívül kicsinyített.
 
 
7. ábra
 

A Nap képének kivetítése a Galilei-féle távcsőnél is lehetséges (7. ábra). Ekkor a szemlencse szórólencse, amelyet a tárgylencséből érkező sugárnyalábba helyezünk, mielőtt a sugarak egyesülhettek volna. A szemlencsét ismét kifelé húzzuk x darabbal. Ekkor a tárgylencsétől érkező sugárnyaláb 2-x távolságban levő virtuális tárgyat jelent a szemlencse számára. A képtávolság 16-x. A lencsetörvény szerint:
1-(2-x)+116-x=1-2.
A tárgytávolság azért negatív, mert virtuális tárgyról van szó. A gyújtótávolság negatív, mert a szemlencse szórólencse. Rendezve:
x2-18x+4=0.
Megoldása: x-9±77. Az egyik megoldás (17,77 cm) a szemlencsének az ernyő mögé való helyezését kívánná. A másik megoldás (0,22 cm) adja a használható eredményt.
 

3. M tömegű, 2l hosszúságú hasáb közepén m tömegű golyó nyugszik. A nulla időponttól kezdve t ideig a hasábra állandó P húzóerő hat. Ekkor az erőhatás megszűnik. Az alaplap és a hasáb közötti súrlódás elhanyagolható. A golyó és a hasáb közötti csúszó súrlódás biztosítja, hogy a golyó meg ne csússzék, hanem gördüljön. Mekkora T idő múlva esik le a golyó a hasábról? (Mikor éri el a golyó a hasáb szélét?) A golyó gördülő ellenállása elhanyagolható.
 

Megoldás: A golyó tömege m, rádiusza r, tehetetlenségi nyomatéka I, forgatásának szöggyorsulása β, középpontjának gyorsulása a vízszintes irányban végbemenő haladó mozgásánál a; a hasáb tömege M, gyorsulása A; az adott állandó erő P.
Vizsgáljuk a mozgás alakulását, ha a golyó és a hasáb közötti csúszó súrlódási együttható, nullától mindig nagyobb értékek felé növekszik. Ha μ=0, akkor a hasáb nem képes a golyónak erőt átadni és a golyó mozdulatlanul marad (a=0), miközben a hasáb A=P:M gyorsulással szalad el alatta.
 
 
8. ábra
 

Most növeljük a súrlódási együtthatót egy bizonyos, kis μ értékre (8. ábra). Ekkor a golyó és a hasáb O1-O2 érintkezési pontján μmg súrlódási erő ébred, amely megmozgatja a golyót. A súrlódás révén a golyóra ható erő nem hat a golyó súlypontjában. Felveszünk két egyenlő nagy, ellentétes irányú, μmg nagyságú erőt a golyó középpontjában (2 és 3). Ez megengedhető, mert a hozzáadott két erő eredője nulla. Most átcsoportosítjuk ezeket az erőket: a golyó középpontjában ható μmg erő az m tömegű golyónak vízszintes irányban a=μg gyorsulást ad (3), az 1. és 2. erők erőpárt alkotnak, amelynek erőkarja r, forgatónyomatéka μmrg. Ez az erőpár a golyót a forgómozgás alaptörvénye értelmében β=μmrg/I szöggyorsulással forgatja. Az adott teljes P erőből a hasáb gyorsítására P-μmg marad, tehát a hasáb gyorsulása
A=P-μmgM.(1)
Tehát a hasáb A, a golyó középpontja a gyorsulással mozog jobb felé. Ez azt jelenti, hogy a golyó középpontjához képest a hasáb A-a gyorsulással távozik. Ugyanakkor a golyó kerületi pontjai βr=μmgr2/I gyorsulással mozognak. Amikor μ súrlódási együttható kicsiny, akkor a kerületi pontok βr gyorsulása kisebb, mint a golyó és a hasáb közötti A-a viszonylagos gyorsulás, ezért a golyó nem gördül simán a hasábon, hanem forgásában elmarad, csúszik. A 8. ábra alsó részén látható, hogy a hasáb közepén levő O1 pont C-ből O1-be jutott. Ugyanakkor a golyó középpontja CK darabbal jutott előbbre, de a μmg súrlódási erőből eredő forgatónyomaték csak KOO2-gel volt képes elforgatni, amitől az O2 kerületi pont a KO2 ívet írta le. KO2 ív rövidebb, mint a hasáb és golyó KO1 viszonylagos helyzetváltozása, így csúszás van, a hasáb elcsúszik a golyó alatt. A csúszás mértéke A-a viszonylagos gyorsulás és βr kerületi gyorsulás különbsége:
A-a-βr.(2)

 
 
9. ábra
 

 
 
10. ábra
 

Növeljük fokozatosan a súrlódási együtthatót. A golyó középpontjának a gyorsulása a=μg függvény szerint lineárisan növekszik. A hasáb A gyorsulása (1) szerint lineárisan csökken. A 10. ábrán láthatók ezek az összefüggések. Magától értetődő, hogy A-a viszonylagos gyorsulás (szaggatott vonal) ugyancsak csökken. Viszont nagyobb súrlódási együttható mellett növekszik a golyó forgásának szöggyorsulása és a kerületi pontok βr gyorsulása (pontozott vonal). Növelve a súrlódási együtthatót, feltétlenül eljutunk ahhoz az esethez, hogy egyenlővé válik a viszonylagos gyorsulás a kerületi pontok gyorsulásával. Ez azt jelenti, hogy már nincs csúszás, helyébe lép a golyó sima legördülése (a 9. ábrán látható; KO2=KO1.). Az ehhez szükséges súrlódási együtthatót megkapjuk, ha a (2)-vel kifejezett csúszás mértékét nullával tesszük egyenlővé:
A-a-βr=0.
Ide helyettesítjük βr helyébe μgmr2/I-t, a helyébe μg-t és A helyébe az (1) alatti eredményt:
P-μg(m+M)M-μgmr2I=0.
Innen a súrlódási együtthatónak az a kritikus értéke, amely elegendő a sima legördüléshez:
μk=PMg(1+mM+mr2I).
Ezzel kifejezve a sima legördülés esetében a golyó középpontjának gyorsulása:
a=PM(1+mM+mr2I).(3)
a hasáb gyorsulása:
A=P(1+mr2I)M(1+mM+mr2I),(4)
a viszonylagos gyorsulás, illetve a kerületi pontok gyorsulása:
A-a=βr=Pmr2IM(1+mM+mr2I).(5)

Ha a súrlódási együttható tovább növekszik a kritikus értéknél, minden ugyanúgy marad. Igaz, hogy μmg algebrai kifejezés értéke mindig nagyobb lesz, de ez a szorzat azt a lehetséges legnagyabb súrlódási erőt jelenti, amely létrejöhet, de nem biztos, hogy létrejön. A kísérletben tényleg fellépő a gyorsulást nagyobb μ mellett is (3) adja meg. Ennél nagyobb golyónak átadott erő olyan nagy gyorsulású forgást jelentene, hogy a golyó sima legördülés helyett a hasábon előrecsúszna. Ez azonban lehetetlen, mert a súrlódási erő olyan erő, amely akadályozza a mozgást, de nem képes előregurítani egy golyót. Nem szabad elfelejtenünk, a (μerő) képlet azt a lehetséges legnagyobb súrlódási erőt adja meg, amely adott esetben keletkezhet, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindig ekkora súrlódási erőnek kell fellépnie. A padlón álló láda esetében a működő súrlódási erő nulla. Ha túllépjük a μk súrlódási együtthatót, minden marad ugyanúgy. A feladat tulajdonképpeni megoldását a (3), (4) és (5) képletek jelentik, mert a feladatban akkora súrlódási erőt követeltek meg, hogy sima legördülés legyen.
 

A feladat tanulmányozására alkalmas numerikus feladat adatai lehetnek például: m=100gramm, r=2cm, I=160 gcm2, M=400gramm, P=3000din. Erre vonatkoznak a 10. ábra grafikonjai. A 8. ábra μ=0,001, a 9. ábra μk=0,002 súrlódási együttható mellett mutatja a golyó és hasáb helyzetét induláskor és 1 sec múlva.
A feladat többi kérdését is ezekhez az adatokhoz kapcsolódva vizsgáljuk meg. Legyen a hasáb fél hosszúsága l=40cm. A golyó középpontja A-a=5cm/sec2 viszonylagos gyorsulással szalad a hasábon. A 40 cm-es táv megtételére
t0=2lA-a=4sec
időre van szüksége. Ha az erő működésének ideje ennél több, például t=6sec, akkor a golyó leeséséhez szükséges időt t0 adja meg. Ha az erő működésének ideje t0-nál kevesebb, például t=2sec, akkor a golyó ezalatt gyorsulva megtesz A-a2t2=10cm utat, és így marad még l-A-a2t2=40-10=30cm. Ezt az utat a golyó (A-a)t=10cm/sec sebességgel egyenletesen futja be, tehát az egyenletes mozgás ideje τ=[l-A-a2t2]:(A-a)t=3sec. A láda végének eléréséhez szükséges teljes idő t+τ=5sec.