Cím: Pályázat eredménye (Elektroncsövekről)
Füzet: 1963/május, 238 - 239. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Lapunk decemberi számában pályázatot hirdettünk triódák anódáram-rácsfeszültség karakterisztikájának mérésére különböző anódfeszültségek esetén. Szép számú pályázat érkezett. A pályázók általában jó munkát végeztek, a bírálók örömmel olvasták a tartalmas és szép kiállítású dolgozatokat. Ennek ellenére itt most nem a dolgozatok erényeit emeljük ki, hanem inkább azokról a hibákról írunk, melyekből tanulhatunk.
Tulajdonképpen minden szempontból kifogástalan dolgozat nem akadt. A főhibát abban láttuk, hogy a pályázatokban a gyakorlati és az elméleti rész között nincs kellő kapcsolat. A jó dolgozat feltétele pedig a kettő szoros összefüggése. Ez pedig úgy érhető el, ha
lehetőleg sok mérést végzünk,
ezek alapján felrajzoljuk a grafikonokat,
a grafikonok vizsgálata és esetleg máshonnan szerzett tudásunk alapján elméletileg levezetjük a keresett mennyiségek közti összefüggést, ill. összefüggéseket,
az elmélet alapján kapott eredményeket összehasonlítjuk a mérési eredményekkel.
Ezenkívül a pályázat kell, hogy tartalmazza a mérési eszközök részletes leírását, a mérési módszert, a mérés pontosságára vonatkozó számításainkat.
Több pályázat hibája, hogy nem szorosan a témával foglalkozik, hanem sok mindent elmond, ami az elektroncsőről a pályázó eszébe jut, a feladatról pedig megfeledkezik. Végül még elmondjuk azt is, hogy egyik-másik dolgozathoz mellékelt szépszámú grafikont nem indokolta kellően az elvégzett kevés számú mérés!

 

Most pedig térjünk a részletes eredményre:
 

Lénárt Csaba (Bp., XI. József A. Gimn. IV. o. t.) nagyon szép kiállítású értelmes dolgozattal tűnt ki. A mérőeszközök és a mérés gondos megválasztása és leírása jellemzi. Felismeri a dinamikus és a statikus karakterisztika különbségét, és egyedül ő ismerteti a dinamikus karakterisztika megszerkesztését a statikus, anódfeszültség-anódáram karakterisztikából. Elméleti megfontolásait több méréssel ő is jobban alátámaszthatta volna. Övé az I. díj, 200 Ft.
 

Gosztonyi László és Lehotzky László (Kandó K. Techn. II. o. tanulók) és Major Pál (Bp., Bláthy O. Techn. II. o. t.) dolgozata elméletileg nagyon értelmes munka. Levezetik a dinamikus és a statikus meredekség közötti összefüggést. Méréseik száma és pontossága is megfelelő. Az elméleti és kísérleti eredmények összehasonlítása hiányos. Övék a II. díj, 150 Ft.
 

Gazsó János és Szőrényi Tamás (Szeged, Ságvári Gimn. III. o. t.) aránylag szerény viszonyok között nagy számú mérést, talán a legtöbb mérést végezték. Rámutatnak a dinamikus meredekség fontosságára, és meghatározzák az optimális munkaellenállást. A sok méréshez viszonyítva az elméleti következtetés kevés. Övék a III. díj, 100 Ft.
 

Dicséretet nyert két dolgozat:
 

Bucsy P. és Cirkos L. (Bp., Piarista Gimn. I. o. t.) sok szép mérést végeztek, elméleti következtetéseik is helytállóak.
Komáromy G. és Bölcskey L. (Bp., Piarista Gimn. IV. o. t.) sok jó mérést végeztek. Elméleti megfontolásaik is helyesek, de a mérések kiértékelése hiányzik.
 

Megemlítjük még a következőket:
 

Domokos Á. és Ádám J. (Orosháza, Táncsics Gimn. IV. o. t.) Mérések és helyes elméleti magyarázat után a dolgozat második részében eltérnek a témától.
Szendrő D. és Makai E. (Bp., Eötvös Gimn.) főleg a trióda általános tulajdonságaival foglalkoznak. A kitűzött témával kapcsolatban csak minőségi következtetésekhez jutnak.
Endrődi I. és Markó J. (Pannonhalma, Bencés Gimn.) dolgozata talán a legszebb kiállítású. Kísérleti eredményeiket szervesen beledolgozzák a precízen megírt szövegbe. Sajnos kevés mérést végeztek és a témát sem tárgyalják elég mélyen.
Földeáki M., Major J. és Simon I. (Ságvári, Kandó, Izr. Gimn.) általános leírást adnak az elektroncsövekről a diódától a nónódáig. Kevés mérést végeztek, és a kitűzött témát alig érintik.
Szűcs I. és Gárgyán J. (Szeged, Radnóti Gimn.) pentódát vizsgáltak trióda kapcsolásban. Méréseikből kevés és részben téves következtetést vontak le.
Sorrendben a következő dolgozatok: Horváth Z. (Tata), Vörös Jenő (Szeged, Radnóti Gimn.), Berényi A. és Czuppon L. (Kecskemét).