Cím: Az 1963. évi Arany Dániel matematikai tanulóversenyek I. fordulóján kitűzött feladatok megoldása: Haladók (II. osztályosok) versenye
Szerző(k):  Lőrincz Pál 
Füzet: 1963/november, 107 - 109. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arany Dániel

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Haladók (II.osztályosok) versenye

 
1. feladat. Adott egy negyedkör, amelyet az OA és OB sugarak határolnak. Húzzunk az AB húrral párhuzamos, a negyedkört metsző egyenest és jelöljük ennek a negyedkörrel alkotott egyik metszéspontját C-vel, az OA és OB félegyenesekkel alkotott metszéspontjait pedig P-vel és Q-val. Bizonyítsuk be, hogy
AB2=PC2+QC2.(1)

I. megoldás. Elég megmutatni, hogy a megfelelő összefüggés fennáll a szóban forgó szakaszoknak az OA egyenesen levő vetületére. Ugyanis mindegyik vetület ugyanannyiad része (esetünkben 1/2-szöröse) az eredeti szakasznak, és így a szakaszokat a vetületekkel helyettesítve (1) mindkét oldala ugyanazzal, a mondott arány négyzetével szorzódik.
 
 
1. ábra
 

Az AB, CP, CQ szakaszok vetülete AO=r, (a kör sugara), DP és DO, továbbá, mivel a CDP háromszög egyenlő szárú, így DP=DC, tehát a vetületekre
DP2+DO2=DC2+DO2=OC2=r2=OA2,
mivel a CDO háromszög derékszögű. Fennáll tehát a bizonyítandó összefüggés is.
 
II. megoldás. Forgassuk el a kör középpontja körül a QP szakaszt a C ponttal együtt 90-kal úgy, hogy a P pont a Q pontba kerüljön, és az elforgatott C pontot jelöljük C*-gal. Ekkor a C*CQ háromszög Q-nál fekvő szöge derékszög, és QC*=PC. Másrészt a C*OC=90, így C*C=r2. Eszerint az (1) összefüggés éppen a C*CQ derékszögű háromszögre felírt Pythagoras-tétel.
 
 
2. ábra
 

Megjegyzés. Állításunk akkor is érvényes, ha megrajzolva a teljes O középpontú, r sugarú kört, az AB-vel párhuzamos szelő ezt a negyedkörön kívül eső C pontban metszi. Mindkét előbbi megoldás alkalmas ennek bebizonyítására is.
 
2. feladat. Bizonyítsuk be, hogy az
1a-b+1b-c+1c-a
kifejezés mindig pozitív, ha a, b és c különböző számok, és közülük az ,,a'' a legnagyobb, és a c pedig a legkisebb.
 
I. megoldás. A törteket közös nevezőre hozzuk és összeadjuk. Elvégezve a lehetséges összevonásokat nyerjük, hogy
1a-b+1b-c+1c-a=ab+bc+ca-a2-b2-c2(a-b)(b-c)(c-a).
A jobb oldali tört számlálója ilyen alakban írható:
-12[(a-b)2+(b-c)2+(c-a)2].
A szögletes zárójelben a négyzetösszeg pozitív, tehát maga a számláló negatív. De a nevező első két tényezője pozitív, a harmadik negatív, ezért a nevező szintén negatív, így a tört értéke pozitív.
 
II. megoldás. Az a>b>c kikötés miatt az első két tört pozitív, a harmadik negatív. A harmadik tört nevezőjének abszolút értéke a-c=(a-b)+(b-c), az első két nevező összege; eszerint reciproka, vagyis a harmadik tag abszolút értéke kisebb 1a-b és 1b-c mindegyikénél, még inkább kisebb e két tört összegénél.
 
3. feladat. Bizonyítsuk be, hogy ha
p+q+r=1(2)
és
1p+1q+1r=0,(3)
akkor
a2+b2+c2=(pa+qb+rc)2+(qa+rb+pc)2+(ra+pb+qc)2.(4)

 
Megoldás. A jobb oldalon elvégezve a négyzetreemelést, a keletkező 9 négyzetes tag és 9 kettős szorzat így csoportosítható:
a2(p2+q2+r2)+b2(p2+q2+r2)+c2(p2+q2+r2)+(5)+2ab(pq+qr+rp)+2bc(pq+qr+rp)+2ca(pq+qr+rp).


A feltételi egyenlőségekből meghatározzuk a p2+q2+r2 négyzetösszeg és a pq+qr+rp szorzatösszeg értékét. Miután (3) értelmében p, q és r egyike sem nulla, (3)-at végigszorozhatjuk pqr-rel:
qr+rp+pq=0.(6)
Továbbá emeljük négyzetre (2)-t:
p2+2pq+q2+2pr+2qr+r2=1.
Ámde a bal oldalon a kettős szorzatok összege (6) szerint 0, így
p2+q2+r2=1.(7)
(6) és (7) értékét behelyettesítve (5)-be, ott a négyzetes tagok együtthatója 1, a kettős szorzatok pedig kiesnek, és így a kifejezés azonosan egyenlő (4) bal oldalával.
 
Lőrincz Pál