Cím: 1962. Jelentés a Kürschák József matematikai tanulóversenyről
Füzet: 1963/március, 97 - 98. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat az 1962. évi Kürschák József matematikai tanulóversenyt 1962. október 27-én rendezte meg. A versenyen az 1962-ben érettségizettek és a még nem érettségizett tanulók vehettek részt. Az egyidejűleg 14 városban megrendezett versenynek összesen 450 résztvevője volt, s közülük 314-en adtak be dolgozatot. A résztvevők és a dolgozatok száma az egyes városokban: Budapesten 242 versenyző 165 dolgozattal, Debrecenben 9 versenyző 6 dolgozattal, Egerben 20 versenyző 12 dolgozattal, Győrött 16 versenyző 13 dolgozattal, Kecskeméten 7 versenyző 7 dolgozattal, Miskolcon 45 versenyző 38 dolgozattal, Nyíregyházán 10 versenyző 7 dolgozattal, Pécsett 24 versenyző 17 dolgozattal, Sopronban 14 versenyző 6 dolgozattal, Szegeden 18 versenyző 11 dolgozattal, Székesfehérvárott 17 versenyző 13 dolgozattal, Szolnokon 11 versenyző 9 dolgozattal, Szombathelyen 9 versenyző 4 dolgozattal, Veszprémben 8 versenyző 6 dolgozattal.

 
A verseny feladatai a következők voltak:
 
1. Legyen n egy természetes szám. Tekintsük az olyan u, v számpárokat, amelyekben u és v természetes számok, és a legkisebb közös többszörösük n (ha u és v különböző, akkor az u, v számpárt a v, u számpártól különbözőnek tekintjük). Bizonyítsuk be, hogy az ilyen számpárok száma megegyezik n2 pozitív osztóinak számával.
 
2. Bizonyítsuk be, hogy egy konvex n-szög átlói közül nem lehet n-nél többet úgy kiválasztani, hogy bármely kettőnek legyen közös pontja.
 
3. Az ABCD gúla tartalmazza (belsejében vagy határán) a D-től különböző P pontot. Bizonyítsuk be, hogy a PA, PB, PC távolságok között van olyan, amely kisebb a DA, DB, DC távolságok valamelyikénél.
 
A Társulat Elnöksége által kiküldött versenybizottság tagjai Bakos Tibor, Gallai Tibor, Kárteszi Ferenc, Surányi János, Varga Tamás és Hajós György előadó voltak. A versenybizottság 1962. december 4-én tartott ülésén egyhangúan a következő jelentést fogadta el:
 
,,A versenyt a szokott érdeklődés kísérte. A bizottság örömmel állapítja meg, hogy bár a feladatok nem bizonyultak könnyűnek, a verseny eredményes volt.
A beadott dolgozatok közül kiemelkedik Máté Attiláé, aki a szegedi Radnóti Miklós gimnázium II. oszt. tanulója és Tihanyi Nándor tanár tanítványa. Máté Attila mind a három feladatot megoldotta. Az első kettőre adott megoldása, s különösen a másodikra adott megoldása kiemelkedően szép. Minden megoldása ötletes, megfogalmazásuk érett. A bizottság az első Kürschák József-díjat, 800 forintot Máté Attilának ítéli.
Második helyen említendő Kóta József dolgozata, aki ez évben érettségizett a tatabányai Árpád gimnáziumban és Zentai Mátyás tanár tanítványa volt. Kóta József mind a három feladatot kifogástalanul oldotta meg, az elsőre ő is kiemelkedő értékű megoldást adott. Dolgozatának megfogalmazása feleslegesen körülményes. A bizottság a második Kürschák József-díjat, 500 forintot Kóta Józsefnek ítéli.
A többi versenyző közül első helyen érdemel dicséretet Pósa Lajos, a budapesti Fazekas Mihály gimnázium I. oszt. tanulója, akinek dolgozata mind a három feladattal kapcsolatban ötletességről tanúskodik, bár a második feladatra adott megoldása hiányos.
Második helyen dicséretet érdemelnek Sebestyén Zoltán, aki ez évben a celldömölki Berzsenyi Dániel gimnáziumban érettségizett, mert az első és harmadik feladatot helyesen oldotta meg s a második feladat megoldásában is jól indult el, továbbá Császár Zoltán, a budapesti Bláthy Ottó technikum II. oszt. tanulója, mert a legnehezebbnek bizonyult második feladatra igen szép megoldást adott.''
 
A Bolyai János Matematikai Társulat lehetővé tette, hogy a dicséretben részesült versenyzők könyvjutalmat kapjanak.