Cím: Az izzólámpa-karakterisztika pályázat eredménye
Füzet: 1962/december, 238 - 239. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A májusi számban kitűzött pályázat feladata volt annak tanulmányozása, miképp függ az izzólámpák elektromos ellenállása a feszültségtől. Ebből következtetések vonhatók le a volfrám fajlagos ellenállásának a hőmérséklettől való függésére. A volfrám fajlagos ellenállása melegen sokkal nagyobb, ezért az áramerősségnek a feszültségtől való függését nem egyenes, hanem visszahajló görbe fejezi ki. Az egyes pályázók következő módon foglalkoztak ezzel a kérdéssel:

 
Földeáki Mária a budapesti Ságvári Endre g. IV. o. tanulója igen terjedelmes, szép kiállítású dolgozatában 8 izzólámpát vizsgált meg. Kísérleti berendezésében jó műszerek álltak rendelkezésére. Adatait alaposan feldolgozta, és a sugárzási törvény alapján közelítően visszaszámolt az izzószál hőmérsékletére. Megvizsgálta a paraffinolajjal hűtött izzószál viselkedését is. Szénszálas izzólámpánál az ellenállásnak a hőmérséklettel való csökkenését észlelte.
100 Ft jutalmat kapott.

 
Bölcskei Lóránt és Pálfi György a budapesti Piarista gimnázium III. o. tanulói igen sok izzólámpát vizsgáltak meg a zseblámpaizzótól a Jupiter-lámpáig, köztük különlegeseket is, pl. vashidrogén ellenállást. 300C-ig közelítően úgy mérték a hőmérsékletet, hogy kibontott duplaspirálos izzószálat hőmérő higanyos tartályára csavartak. Dolgozatuk érdeme a sok észlelési adat.
100 Ft jutalmat kapott.

 
Major János a budapesti Kandó Kálmán technikum IV. o. és Simon István a budapesti Izr. Hitközségi Gimnázium III. o. tanulói 7 izzólámpát vizsgáltak meg. A volfrám irodalomból ismeretes hőmérsékleti ellenállástényezőjével számították a hőmérsékletet. Elektroncső izzószálát is vizsgálták. Igen céltudatosan foglalkoztak azzal, ami fizikai szempontból fontos, dolgozatuk szövege jól érthető. Könyvjutalomban részesülnek.
 
Dicséretet nyernek még a következők:
 
Antal Magdolna a budapesti Varga Katalin g. II. o. tanulója 9 darab kis voltos izzólámpát tanulmányozott. Kritikusan vizsgálta meg mérőberendezésének teljesítőképességét, és foglalkozott az egyes lámpapéldányok közötti szórással is.
A budapesti Bánki Donát Gépipari Technikum elektrotechnikus szakkörének dolgozatában 5 lámpa vizsgálata található meg. Észrevették, hogy hasonló tipusú izzószálak ugyanazzal a görbével jellemezhetők, ha az áramerősséget és feszültséget mint az üzemi adatok százalékát veszik figyelembe.
Domokos András és Ádász István az orosházi Táncsics M. g. IV. o. tanulói 12 izzólámpát vizsgáltak meg sok adat észlelésével, de az adatokból kevés következtetést vontak le. Dolgozatukban érdekes a túlfeszített izzószálak vizsgálata.