Cím: Hajítási feladatok megoldása szerkesztéssel
Szerző(k):  Vermes Miklós 
Füzet: 1962/szeptember, 33 - 35. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Hajítási feladatok megoldása szerkesztéssel

 

A ferde hajítási feladatok megoldására jól használhatók a szerkesztési eljárások. A ferde hajítást meghatározza c kezdősebessége és e sebesség α szöge. t másodperckor az elhajított tárgy vízszintes koordinátája ccosαt, függőleges koordinátája csinαt-g2t2, az emelkedés ideje tm=csinα/g, az emelkedés magassága az elindítási pont magasságához viszonyítva ym=c2sin2α/2g, és a tetőzési pont vízszintes koordinátája xm=c2sinαcosα/g. Vízszintes síkon mérve a hajítás távolsága ennek kétszerese (1 ábra).
 
 
1. ábra
 


A ferde hajítás képleteiben állandóan előfordul a
h=c22g(1)
mennyiség, amely a c kezdősebességgel függőlegesen felfelé hajított tárgy emelkedési magassága. Ennek felhasználásával a ferde hajításra vonatkozó képleteink:
ym=hsin2α,xm=2hsinαcosα.

 
 
2. ábra
 

A szerkesztési eljárás ezek után a következő. Az adott c kezdősebességből (1) szerint kiszámítjuk a hajításra jellemző h mennyiséget. Ezt az elhajítás pontjában függőlegesen felmérjük (2. ábra): h=OH. Azután felrajzoljuk az elhajítás α szögét és O-ból mint középpontból h rádiusszal megrajzoljuk a HC körívet: OC=OH=h. Így DC=hsinα. A CD magasságot vízszintesen átvetítjük az O pontban emelt merőlegesre, ekkor kapjuk az OE=hsinα magasságot, majd OE rádiusszal ismét körívet rajzolunk O középpont körül. Ez az ív az α szög szárát G-ben metszi: OE=OG. Az IG magasság IG=OGsinα=hsin2α, megadja a parabola ym tetőpontmagasságát, tehát a hajítási parabola csúcsa valahol a G-ponton átmenő vízszintes egyenesen fekszik. A parabola tengelyének helyét megkapjuk, ha az OI=OGcosα távolság kétszeresét mérjük fel: OK=2OI. A hajítási parabola tengelye a K-ponton átmenő függőleges egyenes, ennek metszéspontja a G-ponton átmenő vízszintessel adja meg A-ban a parabola csúcsát.
 
 
3. ábra
 

Következik a fókuszpont megkeresése. Az α szög O-pontból kiinduló ferde szára a parabola érintője, és ez a tengellyel párhuzamos OH egyenessel φ szöget zár be. Ha ugyanezt a φ szöget az OC egyenes másik oldalán is felmérjük, olyan egyenest, vezérsugarat kapunk, amely átmegy a fókuszon, metszéspontja az AK tengellyel a parabola F fókusza. (3. ábra). További érdekességek is következnek. L pont megfelezi az OF távolságot, mert I felezi OK-t. Váltószögekről lévén szó, OGL=HOG=φ, de GOL is φ-vel egyenlő szerkesztésünk folytán, ezért OLG háromszög egyenlőszárú, és GL=OL. Így L középponttal megrajzolható az OGF félkör és az OGF derékszög. Az OCE háromszög és OFG háromszög egybevágó, mert mindegyik derékszögű, mindegyikben megtalálható a φ szög és OE=OG. Az egybevágóságból igen nevezetes dolgok következnek. Először is OF=OH=h. Tehát a fókusznak a kilövési ponttól mért távolsága megegyezik a h függőleges hajítási magassággal. Minthogy ez az állítás független az α szög nagyságától, bebizonyítottuk, hogy az egyező sebességgel, de különböző szögekkel létrejövő parabolapályák fókuszainak mértani helye egy kör, melynek középpontja O és rádiusza h (a 3. ábra pontozott köre). Ezt a tételt egyébként analitikai geometriai módszerrel szokás bebizonyítani. A további következmény, hogy a HB egyenes valamennyi hajítási parabola közös vezérvonala, mert O pontnak, mint a parabola egy pontjának egyenlő távolságban kell lennie a fókusztól és a vezérvonaltól. A parabola csúcspontját megkapjuk, ha a fókusz és vezérvonal függőleges távolságát (FB) megfelezzük (A). Ezt kell tennünk minden α szög esetében. Ebből azonnal következik, hogy a csúcspontok mértani helye olyan ellipszis, amelynek teljes kistengelye OH=h és tengelyaránya 1:2. Szintén olyan eredmény, amelyet egyébként analitikai geometriai módszerrel szoktak bebizonyítani.
 
 
4. ábra
 

Két példán vizsgáljuk meg, miképpen használható ilyen szerkesztéses módszer a feladatmegoldásban. Egyik feladatunk úgy szól, hogy adott O pontból adott α szög alatt elindítva kell eltalálni P pontot, és keresendő az ehhez szükséges inditási sebesség (4. ábra). Kössük össze O és P pontot, azután e távolság S felezőpontjában rajzoljunk függőleges egyenest. Ennek az α szög szárával adott T metszéspontja adja meg a P-n átmenő parabolaérintő egy pontját is. A HOT=φ szöget és VPT=ψ szöget az érintők másik oldalára felmérve megkapjuk F fókuszpontot. O-ban és P-ben a függőleges segédegyenesekre rámérve az OH, illetve PV távolságot, megkapjuk a HV vezérvonalat, azután BF felezőpontjában az A csúcspontot. Az OH=h távolságból (1) alapján kiszámíthatjuk a c indítási sebességet.
 
 
5. ábra
 

Másik példánk úgy szól, hogy O pontból adott c kezdősebességgel indított ferde hajítással el kell találni az adott Q pontot (5. ábra). Először O-ban függőlegesen felmérjük az adott c-hez (1)-alapján hozzátartozó h=OH távolságot. O-ból mint középpontból OH rádiusszal, Q-ból mint középpontból QY rádiusszal egy‐egy kört rajzolunk. Ezek F1, illetve F2 metszéspontjai a megoldást jelentő parabolák fókuszai, mert a parabola alaptulajdonságából következik, hogy OH=OF1, illetve QY=QF2. Az F1 fókusztól a vezérvonalig terjedő távolság felében van az A1 csúcspont. A feladatnak két megoldása van; a másik parabola F2 fókuszából ugyanúgy lehet megkapni A2 csúcspontját. Az elhajítás irányait a HOF1 illetve HOF2 szögek szögfelezői határozzák meg. Q pont általában két hajítási pályán található el ugyanazon kezdősebesség mellett, egy magasabb és egy laposabb röppályán. Ha a szerkesztéshez szükséges körök nem metszik egymást, az adott c sebességgel nem lehet Q-t eltalálni. Ha OQ=OH+QY, akkor csak egy parabola a megoldás, és Q a hajítási parabolák burkológörbéjén fekszik. Ezen Q pontok mértani helye olyan parabola, melynek fókusza O, paramétere 2OH, csúcsa H-ban van. Így számítás nélkül, szerkesztéssel bizonyítható be a hajítási parabolák burkológörbéjének tulajdonsága (lásd KML XXI. kötet 225. oldal). A ferde hajítási feladatok egyéb eseteiben is jó áttekintést nyújthat a szerkesztéses eljárás, például az 1960. évi állami tanulmányi verseny második fordulójának 3. feladatát Bollobás Béla és Horváth Sándor szerkesztéssel oldották meg.
Vermes Miklós