Cím: Merev test forgómozgása
Szerző(k):  Párkányi László 
Füzet: 1962/január, 80 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Az egyensúly feltétele

 

Szabadon mozgó test csak akkor lehet egyensúlyban, ha a rá ható erők eredője zérus. Pl., ha a testre két egyenlő nagyságú ellentétes irányú erő hat, és az erők hatásvonalai is egy egyenesbe esnek.
Más a helyzet, ha a test nem teljesen szabad, hanem csupán tengely körül végezhet forgó mozgást. Tapasztalatból is tudjuk, de kísérletileg is igazolható, hogy ekkor a test olyan esetben is nyugalomban maradhat, ha mi egyidejűleg olyan erőket fejtünk ki, melyek eredője nem zérus (az erők hatásvonalai nem esnek egy egyenesbe). Ha a test csupán tengely körül végezhet forgó mozgást (tengellyel rögzített merev test), akkor a test egyensúlyához elegendő az, ha a testre kifejtett erők eredőjének hatásvonala átmegy a tengelyen (a tengelyponton).
 
 
1. ábra
 

Ez esetben ugyanis a tengely által a testre kifejtett reakcióerő egyensúlyozza a testre kifejtett erők eredőjét. (Feltéve természetesen, hogy a tengely ill. a csapágyazás elég szilárd ehhez.) Szerkesszük meg a merev testre A ill. B pontban támadó P1 ill. P2 erők eredőjét. (Az erők támadáspontjait hatásvonaluk mentén a közös C pontba tolhatjuk el, az erőkkel szerkesztett paralelogramma átlója adja az eredőt. Ha a P1 ill. P2 iránya az eredővel α ill. β szöget zár be, akkor a sinus tétel szerint
P1P2=sinβsinα.

Ha az eredő átmegy az O-val jelölt tengelyponton, akkor az α ill. β szögek sinusait másképp is kifejezhetjük. Az O pontból bocsássunk merőlegeseket a P1 ill. P2 hatásvonalára. Legyenek ezek k1 és k2. A keletkező derékszögű háromszögekből
sinα=k1OCsinβ=k2OC,sinβsinα=k2OC:k1OC=k2k1.



Ezt beírva az előző összefüggés jobb oldalába, a
P1P2=k2k1
összefüggést kapjuk. Ezt szorzat alakjában írva
P1k1=P2k2.
Csak ha ez a feltétel teljesül, akkor megy át a P1 és P2 erők eredőjének hatásvonala az O tengelyponton. Ez esetben a tengellyel rögzített merev test a P1 ill. P2 erők hatására nyugalomban marad.
A P1k1 ill. P2k2 szorzatot a P1 ill. P2 erőnek az O-n átmenő tengelyre vonatkozó forgatónyomatékának nevezzük.
A forgatónyomatékot egy betűvel (pl. F) jelölhetjük, ekkor az egyensúly feltétele így írható:
F1=F2.

Tengellyel rögzített merev test két erő hatására akkor van egyensúlyban, ha az erőknek a tengelyre vonatkozó forgatónyomatékai ellentetten egyenlők. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy egyensúly esetén a merev testre ható erők eredőjét a tengely (a tengely által kifejtett reakcióerő) egyensúlyozza ki. A tengelyt tehát tetemes erő terheli. Kivéve azt az esetet, mikor a testre ható erők eredője éppen zérus (pl. erőpár).
A tengellyel rögzített merev testre ható erő a testet a tengely körül jobbra vagy balra forgatja. Az erő forgató nyomatékát ettől függően ‐ megállapodás szerint ‐ pozitív vagy negatív előjellel láthatjuk el. (Ha a jobbra forgató erő forgatónyomatékát pozitívnak vesszük, akkor a balra forgató erő forgatónyomatéka negatív vagy fordítva.) Ez esetben az egyensúly feltételét úgy is kifejezhetjük, hogy a tengellyel rögzített merev test akkor van egyensúlyban, ha a rá ható erők forgató nyomatékainak algebrai (előjellel vett) összege zérus. Ez nemcsak két, hanem tetszőleges számú erő esetére is általánosítható.
Ha a merev test csak tengely körül végezhet forgó mozgást, akkor az egyensúly feltétele
F1+F2+F3+...+Fn=0,
ahol F1,F2... a testre ható erők előjellel vett forgató nyomatékát jelentik.
 
 
2. ábra
 

1. Egy korong középpontján átmenő tengely körül foroghat. A korongra 1 cm, 2 cm, 3 cm sugarú köröket rajzoltunk. A körök kerületi pontjaiban (érintő irányú) P1=3 kp, P2=4,5 kp, P3=4 kp erő hat. Egyensúlyban van-e a korong? (2. ábra.)
AP1erőforgatónyomatékaF1=-3kp1cm=-3kp cm,P2,,,,F2=-4,5kp2cm=-9kp cm,P3,,,,F3=4kp3cm=12kp cm.F1+F2+F3=-3kp cm-9kp cm+12kp cm=0.


A korong egyensúlyban van. Szerkesztéssel mutassuk ki, hogy az erők eredője átmegy a tengelyen!
2. Határozzuk meg az ún. differenciálcsiga esetében az egyensúly feltételeit. (A differenciálcsiga egybeépített kisebb és nagyobb korongból áll. A mozgócsiga tengelyére akasztott testet a kettős korongon átvezetett kötél ill. lánc segítségével emeljük ill. egyensúlyozzuk. Hogy a kettős csigán a lánc meg ne csúszhasson, a kettős csiga mély vájataiban még fogazásszerű kiemelkedések is vannak.)
 
 
3. ábra
 
A kettős korongra három erő fejt ki forgatónyomatékot:
PforgatónyomatékaF1=PR,Q2,,F2=Q2r,Q2,,F3=Q2R.
Egyensúly van, ha
F1+F2+F3=PR+Q2r=Q2R=0.
Ebből a teher egyensúlyozásához szükséges P erő meghatározható:
P=Q2R-rR.


II. Tengely körül forgó merev test energiája (forgási energia)
 

A merev test forgási energiája egyes tömegpontjainak mozgási energiájából származik ill. tevődik össze.
Minthogy az energia skaláris mennyiség, a forgó test energiáját a tömegpontok mozgási energiáinak egyszerű összeadásával kapjuk.
A forgó test egyes tömegpontjai általában különböző sebességgel mozognak. Ha az m1 tömegpont sebessége v1, az m2v2, és így tovább, akkor az egyes tömegpontok mozgási energiája
m1v122;m2v222;m3v322...,
a forgó test energiája így
E=12(m1v12+m2v22+m3v32+...).
A tömegpontok sebességét kifejezhetjük a forgás szögsebességének segítségével is, ami már a forgómozgásra jellemző állandó. Ha az m1 tömegpont a tengelytől r1, az m2 a tengelytől r2 stb. távolságra van, akkor
v1=r1ω,v2=r2ω,v3=r3ω,...,
és így az energia
E=12(m1r12ω2+m2r22ω2+m3r32ω2+...)=12ω2(m1r12+m2r22+m3r32+...).

A zárójelben szereplő kifejezést egy betűvel (I) jelölve
E=12Iω2.AzI=m1r12+m2r22+m3r32+...


szorzatösszeget ‐ a későbbiekben kifejtjük, hogy miért ‐ a forgó test tehetetlenségi nyomatékának nevezzük.
 


III. A forgó testre ható erő munkája és a forgási energia összefüggése. A forgómozgás dinamikai alapegyenlete
 

Az energia-megmaradás tétele szerint a forgó test energiája is csak munkavégzés árán növelhető.
Hasson az O ponton átmenő tengely körül forgó testre igen kis Δt ideig P erő. (Az erő hatásvonalának a O-tól való távolsága legyen k.)
 
 
4. ábra
 

Ha eközben a test a tengely körül igen kis Δα szöggel elfordul, akkor az erő irányában Δs=kΔα elmozdulás jön létre.
Az erő tehát
ΔL=PΔs=PkΔα=FΔα
munkát végez. [Az erő támadáspontjának az erő irányába eső elmozdulását rögtön látjuk, ha a támadáspontot az erő hatásvonalának a O-hoz legközelebb eső A pontjába toljuk el.]
E munkavégzés árán a forgási energia kevéssel (ΔE-vel) növekszik. Minthogy a forgási energia kifejezésében szereplő I tényező az elfordulás közben nyilván nem változik, az energia csak úgy változhat, hogy a forgó test szögsebessége (ω) változik. Legyen a szögsebesség megnövekedés Δω. Minthogy feltevésünk szerint az egész jelenség igen rövid (Δt) ideig tart, a Δω is igen kicsi hányadrésze az ω-nak. A megnövekedett forgási energia:
E1=12I(ω+Δω)2.
Az energia megnövekedése pedig
ΔE=E1-E=12I(ω+Δω)2-12Iω2==12I[2ωΔω+(Δω)2].


De ha Δω az ω-hoz képest igen kicsi, akkor (Δω)2 még az ωΔω-hoz képest is elhanyagolhatóan kicsi. [Pl. ha Δω ezredrésze az ω-nak, akkor (Δω)2 már a milliomodrésze.]
Így
ΔE12I2ωΔω=IωΔω.
Az energiatétel szerint a forgási energia megnövekedése egyenlő a végzett munkával:
ΔE=FΔα.
Kiszámíthatjuk az energiának időegységre eső megváltozását is:
IωΔωΔt=FΔαΔt,
vagy
IωΔωΔt=FΔαΔt.

ΔaΔt éppen a szögsebesség, ΔωΔt pedig a szögsebesség időegységre eső megváltozása, vagyis a szöggyorsulás. Jelöljük a szöggyorsulást β-val, akkor
Iωβ=Fω,
így
Iβ=F,vagyβ=FI.
Ez a két kifejezés pontosan ugyanolyan szerkezetű, mint a haladó mozgásra megállapított
ma=Pill.a=Pm
összefüggés. Ezen összefüggések dinamikai tartalma az, hogy gyorsulást csak erő hoz létre (ha P=0, ma=0 azaz a=0). Állandó erő ugyanazon testen állandó gyorsulást hoz létre. A létrehozott gyorsulás arányos az erővel. Adott gyorsulás létrehozásához annál nagyobb erőre van szükség, minél nagyobb a test tömege. Ez az arányosság azt fejezi ki, hogy haladó mozgás viszonylatában a tömeg a tehetetlenség mértéke.
Forgómozgásra kapott egyenleteink viszont azt mondják, hogy szöggyorsulást csak forgatónyomaték hoz létre. Ha a forgatónyomaték zérus, a szögsebesség állandó. A szöggyorsulás arányos a forgatónyomatékkal. Meghatározott szöggyorsulás létrehozásához annál nagyobb forgatónyomaték szükséges, minél nagyobb az adott test esetében az
I=m1r12+m2r22+...+mnrn2
szorzatösszeg. Forgás esetében a tehetetlenség mértéke nem egyszerűen a tömeg, hanem az I tehetetlenségi nyomaték. Ezt érzékelteti a tehetetlenség nyomaték elnevezés.
A munka és a forgási energia összefüggése gyakorlati szempontból is nagy jelentőségű. Megfelelő tömegeloszlással nagymértékben megnövelhető a tehetetlenségi nyomaték, azért munkavégzés árán forgó testben nagy forgási energiát lehet kis helyen felhalmozni. Az így felhalmozott forgási energia azután munkavégzésre felhasználható. Erre szolgál motoroknál a lendkerék, melynek a dugattyú munkaüteme alatt felhalmozott forgási energiája szolgáltatja a gázkeverék komprimálásához szükséges munkát.
Érdekes példa a lendkerekes játékautó. Előzőleg nagy fordulatszámra felgyorsított lendkerék forgási energiájával hajtott autóbuszoknak közúti forgalomba állítására is történtek már próbálkozások.
 
 Párkányi László