Cím: A szappanhártyák minimálfelületeiről szóló pályázat eredménye
Füzet: 1962/január, 79 - 80. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A pályázat szép eredménnyel zárult: 7 dolgozat érkezett be, és mindegyikről megállapítható, hogy a szerzők nagy érdeklődéssel, szorgalommal dolgoztak, élvezték felfedezéseik örömét. A beküldött munkákat szép fényképek, rajzok, grafikonok gazdagították.
I. helyezést és 200 Ft jutalmat nyert Vincze Imre dolgozata (Budapest XVIII., Hengersor u. gimnázium). Magas elméleti bevezetés után kísérleti berendezését ismerteti. Az idomok élhosszúságait leginkább kivetítve mérte. Igen sok mérést végzett háromszög- és négyszögalapú gúláknál, hasáboknál, valamennyi szabályos testnél és két körnél. A szélsőérték kialakulását legtöbbször matematikailag is vizsgálta. Felismeri a háromszögalapú gúlák szabályát. A dolgozat igen terjedelmes és gondos munka. Talán nagyobb mértékben hajszolta a mérések pontosságát, mint ahogyan az adott esetben reális volt.
II. helyezést és 100 ‐ 100 Ft jutalmat nyert két pályamunka.
Jánossy András, Jánossy István, Kulin György és Lipcsey Zsolt (Budapest, I., Petőfi gimnázium) munkaközössége helyes fizikai érzékkel a lényeges problémák felé fordult, és a viszonylag rövid dolgozatban több értékes eredményt ért el. A tetraéder esetét matematikailag tárgyalták. Az oktaédernél és kockánál grafikus módszerrel keresték a minimum feltételét, és felismerték a kocka mért adatánál mutatkozó ellentmondást.
Szaszovszky Géza és Török Ádám (Budapesti Piarista Gimnázium) 10 fényképpel illusztrált dolgozatukban felismerik a háromszögalapú gúlákra érvényes szabályt, jó megállapításokat tesznek a kockáról, ötszög, hatszög alapú hasábokról. Vizsgáltak görbült felületeket is. Dolgozatuk felfedezéseikről írt élvezetes élménybeszámoló.
Dicséretet és jutalomkönyvet kapott a budapesti I. István gimnázium fizikai szakkörének dolgozata. 16 igen szép fényképpel ellátott dolgozatukban helyes megállapításokat tesznek a tetraéderről, háromszög alapú hasábról, kockáról, oktaéderről stb.
Földeáky Mária (Budapest, VIII. Ságvári Endre Gimnázium) munkájában a kockával, tetraéderrel, oktaéderrel stb. foglalkozik, és érdekes átmeneti alakzatokat ír le.
Hoppál Katalin és Szenkovszky Adrienne (Nagykanizsa, Landler Jenő gimnázium) a tetraéderrel és oktaéderrel foglalkoznak. Mérés alapján helyesen rögzítik az oktaéderben keletkező idom méreteit.
Gyovai Erzsébet és Kerekes Irén (Makó) dolgozatukban a tetraéderrel és kockával foglalkoznak, eredményeiket rajzban is feltüntetik.