Cím: 1961. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Szerző(k):  Vermes Miklós 
Füzet: 1962/január, 65 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szeptember 30-án rendezte ez évi Eötvös fizikai versenyét Budapesten és 6 vidéki városban az idén érettségizettek számára. A versenyzők 5 óráig dolgozhattak, és bármilyen segédeszközt használhattak. Az alábbiakban ismertetjük a verseny feladatait és azok megoldását:
1. 1 méter hosszú, 0,25grs/cm3 fajsúlyú vékony fapálcát víz felszíne felett függőlegesen lógatunk úgy, hogy alsó vége 2 méter magasan van a víz felett. A pálcát elengedjük. Vízbe esve milyen mélyre esik le a pálca a vízben? Minden súrlódás és közegellenállás elhanyagolandó. Mi történik, ha a pálcát 0,5 méter magasról ejtjük le. Mi történik, ha a pálcát a víz alól indítjuk el úgy, hogy felső vége indításkor 10cm-re van a víz szintje alatt? Mi történik, ha ugyanezt 0,75grs/cm3 fajsúlyú pálcával tesszük meg?
Megoldás: Ha mozgástanilag vizsgáljuk a jelenséget, akkor megállapítjuk, hogy a pálca először esést végez, amelynek végsebessége számítható. A vízbe érve az úszási helyzettől számított távolsággal egyenesen arányos erő hat rá mint a súly és felhajtóerő különbsége; ekkor nem nulla kezdősebességgel induló rezgő mozgás folyik le, végül, ha már a felső vége is elmerült, egyenletesen lassuló mozgás csatlakozik a rezgéshez. De egyszerűbb a megoldás az energiamegmaradás törvényével, annak alapján, hogy a megszerzett mozgási energia a felhajtóerő ellen végzett munkával egyenlő. Az itt közölt megoldás hasonló módszert alkalmaz.
Jelöljük a pálca hosszát a-val, keresztmetszetének területét F-fel, sűrűségét d-vel. A folyadék sűrűsége d0. A pálca közepének, súlypontjának magassága induláskor a víz felett x, legmélyebb helyzetében, a víz alatt y. (1. ábra.) x-et felfelé számítjuk pozitívnak, y-t pedig lefelé.

 
 
1. ábra
 

Az 1. ábrán látható esetben úgy fogjuk fel a jelenséget, hogy a pálca tömege x+y úton leesve munkát végzett, amelynek árán a pálca helyén levő víz feljutott a felszínre. A pálca tömege Fad, útja x+y, tehát a pálca leesésekor végzett munka Fad(x+y)g. A pálca helyéről Fa térfogatú, Fad0 tömegű víz jutott fel a felszínre, y utat megtéve, tehát ez a munkavégzés Fad0yg. A
két munkavégzés egyenlő:
Fad(x+y)g=Fad0yg.
Innen a lemerülés legnagyobb mélysége:
y=xdd0-d.
Mivel az edény felszíne igen nagy, a pálca bemerülésekor a szintmagasság nem változik észrevehetően, és a pálca helyéről felmenő víz súlypontjának útja valóban y.
A jobb áttekintés céljából igen jó, ha x, y helyett x/a és y/a változókat használjuk, amelyek a súlypont-magasságokat a pálcahossz hányadában fejezik ki. Így változóink tiszta számok, és megállapításaink bármilyen méretű pálcára vonatkoznak. Úgyszintén d/d0 sűrűséghányaddal számolunk tovább, mert a feladat szempontjából csak ez számít. Előbbi eredményünket átalakítva ezt kapjuk:
ya=xadd01-dd0.(I.)
y/a-nak x/a-tól való függését koordinátarendszerben ábrázoljuk (2. ábra). Az I. alatti eredmény az origón átmenő egyenest jelent, ábránk d/d0=0,25 esetben mutatja ezt az egyenest (AB egyenes), iránytangense feladatunk első kérdése esetében 1/3. Feladatunk első kérdésében x/a=2,5 és y/a=5/6.
 
 
2. ábra
 

Feladatunk érdekességei csak most kezdődnek. Téves volna azt hinni, hogy most már csak helyettesíteni kell az I. szerinti eredménybe. Ez a képlet érvénytelenné válik attól kezdve, hogy a pálca alsó helyzetében kiáll a vízből, vagyis, ha y/a kisebb 0,5-nél. Ekkor új levezetést kell végeznünk. (3. ábra.)
 
 
3. ábra
 

A pálca tömege most is x+y úton esik le, tehát a leeső pálca munkavégzése most is Fad(x+y)g, de a pálca helyéről feljutó víz tömege csak F(a2+y)d0, és ezen víztömeg súlypontja (a2+y):2 mélységről jut fel, így munkavégzése
F(a2+y)d012(a2+y)g,
és a munkavégzéseket egyenlővé téve, a most érvényes egyenletünk:
Fad(x+y)g=F(a2+y)d12(a2+y)g.
Ennek megoldása:
ya=12[-(1-2dd0)+(1-2dd0)2+(8dd0xa-1)].(II.)
Ez négyzetes összefüggés, ábrázolása koordinátarendszerünkben fekvő paraboladarabot ad (B-től C-ig). E képlet érvényességi területére kerül a feladat második kérdése: x/a=1-nél y/a=0,3. A BC görbedarab továbbra is d/d0=0,25 mellett érvényes.
 
 
4. ábra
 

II. számú képletünk érvényességi területe hamar megszűnik, amint a leeső pálca úgy indul, hogy alsó vége már induláskor is belóg a vízbe (4. ábra). A leeső pálca munkavégzését most is az előbbi kifejezés adja meg, de most F(x+y)d0 tömegű víz (a2-x+a2+y):2 mélységből emelkedik fel:
Fad(x+y)g=F(x+y)d012(a2-x+a2+y)g.
(Ne felejtsük el, hogy a víz szintjétől felfelé irányuló y negatív számként kerül az egyenletbe.) A megoldás:
ya=xa+2dd0-1.(III.)
E függvény grafikus ábrázolása 45-os egyenes (ábránkban d/d0=0,25 esetében C-től D-ig).
A még hátralevő két eset a legelsők inverze. A jelenség szimmetriájából is következik, hogy a kezdeti és végső pálcahelyzet felcserélhető. x/a=0-tól x/a=-0,5-ig érvényes képletünk:
ya=-12d0d(xa)2+(12d0d-1)xa-18d0d.(IV.)
Ez egy álló parabola darabja D-től E-ig. Végül x/a=-0,5-től még negatívabb területek felé haladva, (E-től F irányában) az összefüggést újra az origó felé mutató egyenes tünteti fel
ya=(d0d-1)xa.(V.)
Ide tartozik feladatunk harmadik kérdése: ha x/a=-0,6, akkor y/a=-1,8.
Az úszás esetében x/a=-y/a, ennél kisebb x/a esetében a pálca kiugrik a vízből. Görbénknek ez a pont a szimmetriapontja (Z).
Az összefüggés képe mindaddig ilyen, amíg d/d0 kisebb, mint 0,5. Ha d/d0 értéke 0,5, akkor az összefüggést az origón átmenő 45-os egyenes tünteti fel. Az I., III. és V. összefüggések egyaránt ezt adják. Ilyen sűrűségarány mellett a pálca pontosan olyan mélyre megy le a víz alá, amilyen magasról indult és fordítva.
Ha a sűrűségarány 0,5 és 1 között van, szintén csak az I., III. és V. összefüggések szerepelnek, a II. és IV. alatti összefüggésekre nem kerül sor. Ilyenkor, ha azt akarjuk, hogy a pálca leejtés utáni legmélyebb helyzetében felül kiálljon a vízből, akkor úgy kell elindítani, hogy alsó vége induláskor beleérjen a vízbe. Az összefüggést d/d0=0,75 esetében a 2. ábra IJKL vonala tünteti fel. A feladat értelmét veszti onnantól kezdve, hogy d/d0 1-gyel egyenlő (VMNW vonaldarabtól balra felfelé).
A feladatban 0,75-ös sűrűségre vonatkozó kérdésekre a válaszok: ha x/a=2,5, akkor y/a=7,5; ha x/a=1, akkor y/a=3; ha x/a=-0,6, akkor y/a=-0,1.
Vizsgáljuk meg képleteink érvényességi területeit a grafikus ábrán. Az I. képlet a VMGR vonaltól jobbra felfelé, az V. képlet a WNHT vonaltól balra lefelé érvényes. A II. képlet az RGPS téglalapban, a IV. képlet a THPU téglalapban érvényes. Végül a III. képlet használandó a GMNHP ötszögben. Az SPU-tól jobbra lefelé fekvő terület megvalósíthatatlan. A területek határvonalán mindkét érdekelt képlet ugyanazt adja. Az úszási, vagyis egyensúlyi esetek a QOZP egyenes mentén sorakoznak.
 
 
5. ábra
 
2. A rajz szerinti kapcsolásban a föld és B pont közé hosszabb idő óta 300volt állandó feszültségkülönbség van kapcsolva. R ellenállások mindegyike 100ohm-os és L tekercs önindukciója 10henry. K pontban a vezetéket hirtelen megszakítjuk. Kérdés: mennyivel ugrik A pont feszültsége közvetlenül a megszakítás után (például néhány ezred másodpercen belül)?
(Károlyházy Frigyes)

Megoldás: Az 5. ábra mutatja az elrendezést. L önindukciós tekercsnek nincs ohmos ellenállása. Ohm törvénye szerint az eredeti állapotban a felső ellenálláson, B és A között 2 amperes áram, az alsó ellenállások mindegyikén CO között és AO között 11 amper folyik és A, valamint C pont feszültsége 100 volt. A hirtelen kikapcsoláskor L önindukciós tekercs árama egy kis darabig nem képes megváltozni, továbbra is 1 amper marad, és ekkora kell, hogy legyen a felső, B és A közötti ellenállás árama is. Tehát a megszakítás után a BACO úton végig 1 amper folyik. A szakított ág ellenállásában azonnal megszűnik az áram, és a felső, B és A közötti ellenállásban azonnal 1 amperessé lesz az áramerősség, hiszen tisztán ohmos ellenállásban az áramnak nincs tehetetlenségi sajátsága. Az 1 amperes áram a CO közötti 100 ohmon változatlanul 100 voltos feszültségeséssel jár együtt, de a BA közötti 100 ohmon is 100 volt feszültségesés jön létre. Mivel B változatlanul 300 volton van, e pillanatban A pontban 300-100=200 volt jön létre. Tehát a válasz: A pont feszültsége 100 voltot ugrik. E pillanatban L önindukciós tekercsen C és A között 100 voltos feszültségkülönbség van, pedig a tekercs tökéletesen vezető fémből készült, és nincs ellenállása. Éppen ezért hirtelen növekedni kezd benne az áramerősség, olyan hirtelen, amint az az önindukciós feszültség V=Ldidt törvényből következik. Az idők folyamán kialakuló végső állapotban az áramerősség mindegyik ellenállásban 1,5 amper, és A, valamint C pont feszültsége 150 volt. A feszültségek és áramerősségek időbeli kialakulását mutatja a 6. ábra.
 
 
6. ábra
 

3. Ostornyél egyik végére vékony cérnaszálon elenyésző tömegű tollpihét kötünk, és körbe forgatjuk. Milyen pályán mozog a pihe?
(Károlyházy Frigyes)

 
 
7. ábra
 

Megoldás: A pihére jellemző, hogy csak közegellenállása van, de nincs sem tömege, sem súlya, sem tehetetlenségi ereje. Ezért mindegy, hogy mely síkban mozog. Mozgás közben a cérna húzóerejének kell egyensúlyt tartania a pihére ható közegellenállási erővel. Időben állandó állapotban a pihe is körön mozog. Mivel a közegellenállás erő a pihe pillanatnyi elmozdulási irányával ellentétesen működik, ezért a pihe pályakörének lesz érintője a cérna iránya. (7. ábra.) A cérna másik, bothoz kötött vége nagyobb rádiuszú kört ír le. Ha tehát adva van a botvég által leírt kör rádiusza (r), akkor az erre rajzolt félkört a cérnahosszal (l) elmetszve kapjuk a pihe körének rádiuszát (x). Számítással: x=r2-l2. Ha a cérnaszál hosszabb, mint a botvég körének rádiusza, akkor nincs ezen feltétel szerinti stabilis pálya.
 
A VERSENY EREDMÉNYE: I. díjat nyert Zakariás László (a budapesti Piarista Gimnáziumban Kovács Mihály tanítványa), II. díjat nyert Fritz József (a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumban Németh Béláné tanítványa). Dicséretet nyertek Bollobás Béla (a budapesti Apáczai Csere János gimnáziumban Csernák Emil tanítványa), Molnár Emil (a győri Révai-gimnáziumban Bőnyi Mihály tanítványa), Perjés Zoltán (a budapesti Piarista Gimnáziumban Kovács Mihály tanítványa) és Sólyom István (a budapesti Vörösmarty-gimnáziumban Óhegyi Ernő tanítványa).