Cím: Az 1961. évi Arany Dániel tanulóversenyek II. fordulóján kitűzött feladatok megoldása: A haladók versenye
Szerző(k):  Bakos Tibor ,  Lőrincz Pál ,  Surányi János 
Füzet: 1962/január, 8 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arany Dániel

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Oldjuk meg a következő egyenletrendszert:

x3y2z=2,(1)y3z2u=8,(2)z3u2x=32,(3)u3x2y=8.(4)

Megoldás. Világos, hogy egyik ismeretlen sem lehet 0, másrészt, mivel az (1) egyenlet bal oldalán y kitevője páros, x-é és z-é páratlan, így x és z egyező előjelű (ugyanez olvasható le (3)-ból is). Ugyanígy következik (2)-ből (vagy (4)-ből), hogy y és u is egyező előjelű.
Az egyenletek hasonló szerkezetét kihasználhatjuk azáltal, hogy összeszorozzuk őket, így mindegyik ismeretlen kitevője egyenlő lesz.
x6y6z6u6=28328=212.
Ebből hatodik gyököt vonva, mivel az ismeretlenek szorzata az előjelekre tett megállapítások szerint pozitív, kapjuk, hogy
xyzu=22=4.(5)

(2)-t (1)-gyel osztva
yzux3=4,(6)
és ezzel (5)-öt osztva
x4=1,amibőlx=±1.
Hasonlóan lehet kiszámítani a többi ismeretlent: (5)-öt előbb (3) és (2) hányadosával osztva y=±1, majd (4) és (3), végül pedig (1) és (4) hányadosával osztva z=±2, ill. u=±2.
A fentiekből azt is látjuk, hogy az x, z és y, u ismeretlen-párok előjelei függetlenek egymástól, azért megoldást a következő négy értékrendszer szolgáltathat:
x1=1,z1=2,y1=1,u1=2;x2=1,z2=2,y2=-1,u2=-2;x3=-1,z3=-2,y3=1,u3=2;x4=-1,z4=-2,y4=-1,u4=-2.
A próba mutatja, hogy mindegyik kielégíti az egyenletrendszert. Ezzel feladatunkat megoldottuk.
 
Megjegyzések. 1. Ugyancsak egyszerű a kiküszöbölés, ha (2) és (3) szorzatát osztjuk (1) és (4) szorzatával, ill. (3) és (4) szorzatát osztjuk (1) és (2) szorzatával
xy3z5u3x5y3zu3=(zx)4=83228=16,ill.(uy)4=16,
amiből ‐ az előjelekről tett észrevétel alapján ‐
z=2x,u=2y.
Így pedig (1) és (2)-ből
x4y2=x2y4=1,(xy)2=1,y=±x.

2. Kézenfekvő az (1) ‐ (4) egyenletek két oldalának logaritmusát venni, így ugyanis az ismeretlenek logaritmusaira elsőfokú egyenletrendszert kapunk. Minthogy a jobb oldalon 2-nek pozitív egész kitevős hatványai állnak, célszerű a 2-alapú logaritmusok egyenlőségét felírni.
2logx=X,2logy=Y,2logz=Z,2logu=U-val(7)

3X+2Y+Z=1,(1*)3Y+2Z+U=3,(2*)3Z+2U+X=5,(3*)3U+2X+Y=3.(4*)

Lényegesen különböző megoldásokhoz így sem jutunk, csak szorzás-osztás helyett összeadást ill. kivonást, hatványozás-gyökvonás helyett pedig szorzást-osztást kell ekkor végeznünk. Másrészt viszont így csak pozitív megoldást kaphatunk.
Több versenyző próbálkozott ilyen megoldással, de 10 alapú logaritmusokat használtak és a jobb oldalakat négy tizedes jegyű közelítő értékeikkel helyettesítették.
 
2. feladat. Bizonyítsuk be, hogy 6 egymás után következő egész szám között mindig van olyan, amely az összes többihez képest relatív prím.
 
I. megoldás. Azt kell bebizonyítanunk, hogy a 6 szám valamelyikének a többi számok egyikével sincs közös osztója.
Nézzük meg, mely számok lehetnek két-két adott szám közös osztói. Ha az A és B egész számok közös osztója d, azaz A=ad és B=bd ‐ ahol a és b egész ‐, akkor d az A-B=(a-b)d különbségnek is osztója. A 6 egymás utáni szám közti különbségek legnagyobbja 5, ezért a számokból képezhető párok közös osztói gyanánt csak 2, 3, 4 és 5 jöhet szóba. Ha egy szám ezek egyikével sem osztható, annak a 6 tagú sorozat egyetlen más tagjával sincs közös osztója.
6 egymás utáni egész szám közül három páros, három páratlan. A keresett szám csak a páratlanok egyike lehet, hiszen bármely két páros számnak közös osztója a 2. Továbbá 6 egymás utáni szám közül pontosan kettő 3-mal osztható, és ezek egyike páros, másika páratlan, végül közülük egy vagy két szám 5-tel osztható, és ezek közül is csak egyik lehet páratlan. Eszerint a három páratlan szám közül legfeljebb kettő osztható 3-mal vagy 5-tel, és így legalább egyikük sem 3-mal, sem 5-tel nem osztható. Ez a szám a fentiek szerint a sorozat összes többi tagjaihoz képest relatív prím. Ezzel a bizonyítást hefejeztük.
Ha a három páratlan szám közül egyik sem osztható 5-tel, vagy ha a 3-mal osztható páratlan szám egyben 5-tel is osztható, akkor mind a két 3-mal nem osztható páratlan szám relatív prím a sorozat többi tagjához.
 
Megjegyzés. A versenyzők egy része megkísérelte az összes, a 2, 3 és 5-tel való oszthatóság szempontjából lehetséges alakú hat egymás után következő számból álló sorozatok végigvizsgálását. Az ilyen sorozatok a 2-vel való oszthatóság szempontjából kétfélék: az első vagy a második tagjuk osztható 2-vel; a 3-mal való oszthatóság szempontjából háromfélék: az első vagy a második vagy a harmadik tagjuk osztható 3-mal; az 5-tel való oszthatóság szempontjából pedig hasonlóan ötfélék. Eszerint a sorozatok a 2, 3 és 5-tel való oszthatóság szempontjából együttesen 235=30 félék. Nem hibás eljárás az állítást e 30 fajta számsorozat megvizsgálása útján bizonyítani be, de hosszadalmas és eléggé ötlettelen.
 
II. megoldás. Bővítsük ki a hattagú számsorozatot páratlan számmal kezdődő héttagú, egymás utáni számokból álló sorozattá úgy, hogy ha az adott sorozat páratlan számmal kezdődik, akkor a végéhez fűzzük hozzá a soron következő páratlan számot, az ellenkező esetben pedig a sorozat első tagját megelőző páratlan számot vesszük hozzá. Legyen a keletkező sorozat:
2n-3,2n-2,2n-1,2n,2n+1,2n+2,2n+3.
Megmutatjuk, hogy az állítás teljesül a kibővített sorozat egy a szélsőktől különböző tagjára, tehát érvényes a hozzáfűzött szám elhagyásával visszamaradó, eredeti sorozatra is.
A kibővített sorozat középső tagja, 2n páros. Mindkét szomszédja, 2n-1 és 2n+1 hozzátartozik az eredeti sorozathoz is és páratlan. Legalább egyikük nem osztható 3-mal, ez a keresett szám. Ugyanis ez a szám 2-vel és 3-mal nem osztható, ezért ha van közös osztója a sorozat valamelyik tagjával, e közös osztó csak 5 lehet. Azonban akár 2n-1, akár 2n+1 osztható 5-tel, a bővített sorozatban nincs több 5-tel osztható szám.
Ez a megoldás Máté Attilától származik. A feladat állításánál valamivel többet ad: a sorozat második páros tagjának 3-mal nem osztható szomszédja mindig relatív prím a többi tagok mindegyikéhez.
 
3. feladat. Egy derékszög csúcsa O, szárai ,,a'', ,,b''. Az A és B pontok úgy mozognak az ,,a'' és ,,b'' félegyeneseken, hogy AO+OB állandó. Az AB átmérőjű körön úgy jelöljük ki a C pontot, hogy OC legyen párhuzamos AB-vel. Mi a C pontok mértani helye?

 




 

Megoldás. Mérjük rá a és b-re O-tól az állandó AO+OB szakaszt és jelöljük a végpontot A0, ill. B0-lal. O, A0 és B0 tágabb értelemben hozzátartozik a keresett mértani helyhez. Ha ugyanis AO=OB=OA0/2, akkor az AB-vel O-n át húzott párhuzamos érinti az AB átmérőjű kört, így C gyanánt csak maga O vehető. Ha pedig A az A0 határhelyzetbe, és ezért B az O-ba kerül, akkor AB átmegy O-n, és így C egybeesik A0-lal. Ugyanígy AO, BB0 esetén CB0. Néhány további C-pont megszerkesztése után a szemlélet azt a sejtést adja, hogy a keresett mértani hely az A0B0 átmérő fölötti, O-n átmenő i félkör, más szóval az A0B0O egyenlő szárú derékszögű háromszög köré írt k körnek az O-t tartalmazó A0B0=i íve. Bebizonyítjuk, hogy A0B0 felezőpontját K-val jelölve mindig fennáll KC=KA0=KO.
Szerkesztésünk szerint BO+OA=OA0=OA+AA0, tehát BO=AA0; másrészt KO=KA0 és KOB=KA0A=45, így a KOB és KA0A háromszögek egybevágók. Ezért KB=KA, vagyis AB-nek t felező merőlegese az AB minden helyzetében átmegy K-n. Ámde t egyszersmind az ACOB húrtrapéz szimmetriatengelye, tehát OC-t is merőlegesen felezi, és így valóban KC=KO=KA0. Eszerint a mértani hely minden pontja k-n van.
Megmutatjuk másrészt, hogy az i ív minden C* pontja hozzátartozik a keresett mértani helyhez. Messe a C*A0 húr f felező merőlegese a-t A*-ban, forgassuk el a KA0A* háromszöget K körül úgy, hogy A0 az O-ba jusson, és legyen ekkor A* új helyzete B*. Megmutatjuk, hogy az A*, B* pontokhoz a feladat feltételei szerint C* tartozik hozzá. 1
A használt forgatás szöge A0KO=90, ezért az a-n levő A0A* oldal új OB* helyzete merőleges a-ra, tehát B* a b-n van. Továbbá OB*=A0A*, tehát OA*+OB*=OA*+A*A0=OA0, az előírt állandó. ‐ Másrészt f átmegy K-n, így a KA*C* háromszög az f-re vett tükörképe KA*A0-nak, az utóbbi pedig azonos körüljárással egybevágó KB*O-val, tehát KA*C* és KB*O ellentétes körüljárással egybevágók. És mivel K csúcsuk közös, azért van olyan t* tengely, amelyre tükrözve egymásba mennek át. Tehát A*B* és C*O párhuzamosak (merőlegesek t*-ra), és az A*B*, C*, O pontok egy szimmetrikus trapéz csúcsai. Végül A*OB*=90, ezért O, és vele C* is rajta van az A*B* átmérőjű körön. Ezzel állításunkat bebizonyítottuk.
Amíg C az O-t tartalmazó A0B0=i íven van, addig A0KA=A0KC/2=A0B0C<90=A0KO, tehát A az A0O szakaszon, az a félegyenesen van, és ennélfogva B a b-nek pontja. Ha viszont C-t a k-nak az A0OB0 szögtartományba eső ívén vennénk, akkor a CO-val párhuzamos egyenesek vagy csak a-t, vagy csak b-t metszenék, így nem lehetséges a C-t előállító A, B pontpár.
Mindezek szerint a C pontok mértani helye valóban az A0OB0 félkörív.
 

Megjegyzés. Ha megengedjük, hogy A túlmehessen az A0 határhelyzeten, akkor AO+OB állandósága csak negatív OB-vel maradhat fenn. Ennek a b félegyenes O-n túli meghosszabbításán levő B pontot feleltetve meg, a fentiekhez hasonlóan belátható, hogy C mértani helye az OB0 negyedkörnek K-ra vett O'A0 tükörképe (az O' pont kivételével, mert így mindig fennáll |OB|<OA, tehát AB és OC az a-val 45-nál kisebb szöget zár be). Ha pedig B halad túl B0-on és A az a félegyenes O-n túli meghosszabbításán van, akkor C mértani helye az O'B0 negyedív (O'-t kizárva). Ezek szerint előjellel vett OA, OB távolságokat tekintve C mértani helye a k kör az O' pont kivételével.
 
 Lőrincz Pál, Bakos Tibor, Surányi jános
1Az ábrán a *-okat nem tüntettük fel.