Cím: Az 1961.évi Orsz. Középisk. Matematikai Tanulm. Verseny II. fordulóján kitűzött feladatok megoldása
Szerző(k):  Bakos Tibor ,  Surányi János 
Füzet: 1962/január, 1 - 4. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Bizonyítsuk be, hogy ha az

ax2+bx+c=0(1)
egyenlet valamennyi együtthatója páratlan szám, akkor az egyenlet gyökei nem racionálisak.
 

I. megoldás. a páratlan szám, s így minden esetre 0-tól különböző, tehát az egyenlet másodfokú. Tegyük fel a bizonyítandó állítással ellentétben, hogy az
x=-b±b2-4ac2a
gyökök racionálisak. Ekkor b2-4ac is racionális, de ez csak úgy lehet, ha egész is a négyzetgyök értéke. Mert ha valamilyen d/g törttel volna egyenlő, feltehetjük hogy ez a tört tovább már nem egyszerűsíthető alakja. De ekkor d2/g2 sem egyszerűsíthető, mert különben volna egy prímszám is, amivel egyszerűsíthető, de d2 és g2 csak úgy lehet p-vel osztható, ha d és g is osztható p-vel, * tehát d/g is egyszerűsíthető volna. Kell tehát, hogy g2=1, s így b2-4ac=d2 legyen. Itt d páratlan, mert a bal oldalon b-vel együtt b2 is az, és egy páratlan és páros szám különbsége páratlan. Így d egy páros számmal tér el b-től, d=b-2d'. Ekkor
b2-4ac=(b-2d')2,4ac=4d'(b-d'),ac=d'(b-d').


Az utolsó egyenlőségben azonban balról két páratlan szám szorzata áll és ez páratlan; a jobb oldalon viszont ha d' páros, akkor az első tényező páros, ha pedig d' páratlan, akkor a második tényező két páratlan szám különbsége s így páros szám. Ez az egyenlőség tehát nem állhat fenn. Így helytelen volt az a feltevésünk, amiből kiindultunk, hogy az (1) egyenletnek volna racionális gyöke.
 

II. megoldás. Tegyük fel, hogy valamilyen p/q tört kielégítené (1)-et. Megmutatjuk, hogy ez nem lehetséges. Feltehetjük, hogy p/q már tovább nem egyszerűsíthető alakban van írva. Feltevésünk szerint
ap2q2+bpq+c=0.
Innen, q2-nel szorozva
ap2+bpq+cq2=0.(2)
Ha itt p is, q is páratlan, akkor a bal oldal mindhárom tagja is az, mert páratlan számok szorzata is páratlan, s így az összeg is páratlan. De akkor is páratlan (2) bal oldala, ha p és q közül az egyik páratlan, a másik páros, mert ekkor két tag páros, egy páratlan. Így egyik esetben sem lehet (2) bal oldala 0. Viszont p is, q is páros nem lehet, mert akkor a p/q tört egyszerűsíthető volna. Így (2) nem teljesülhet, tehát p/q nem elégítheti ki (1)-et.
 

Megjegyzések. 1. Több versenyző rámutatott, hogy az utóbbi bizonyítással bármely, csupa páratlan együtthatós, páros fokszámú egyenletről belátható, hogy nem lehet racionális gyöke.
2. Fila Jenő tanár (Zilah, Román NK.) megjegyezte, hogy még általánosabban, ha
f(x)=a0x2k+a1x2k-1+...+a2k-1x+a2k
(páros fokú) egész együtthatós polinom, továbbá a0, a2k és még páratlan számú együttható páratlan, akkor f(x) racionális helyen nem lehet 0. A fenti gondolatmenet mintájára
q2kf(pq)=a0p2k+a1p2k-1q+...+a2k-1pq2k-1+a2kq2k.
Ha itt p és q egyike páros, a másika páratlan, akkor a jobb oldal páratlan, mert egy tag páratlan (az első vagy az utolsó); ha pedig p is, q is páratlan, akkor a páratlan együtthatós tagok páratlanok, a páros együtthatósak párosak, s így a jobb oldal ismét páratlan. Nem lehet tehát 0, s így f(pq) sem.
 

2. feladat. Határozzuk meg egy egyenlő szárú háromszög belsejében fekvő ama pontok mértani helyét, melyekre a száraktól mért távolságok mértani közepe megegyezik az alaptól mért távolsággal.
 



 

Megoldás. Megmutatjuk, hogy a feladat követelményeit kielégítő minden pontból ugyanakkora szög alatt látszik az AB alap. Legyen az ABC háromszögben CA=CB, és P egy a feltételnek megfelelő pont, azaz ha vetülete az AB alapra Pc, és a CA, CB szárra Pb, Pa, akkor
PPaPPb=PPc2.

PPaBPc és PPcAPb a PB, ill. PA átmérő fölötti Thalész-körbe írt húrnégyszögek. Ezért
PaPPc=180-PaBPc=180-CBA=180-CAB==180-PbAPc=PcPPb.



Másrészt a feltevésből átalakítással
PPa:PPc=PPc:PPb.
Ezek szerint a PaPPc és PcPPb háromszögek hasonlók, tehát PcPaP=PbPcP.
Ebből ismét az említett húrnégyszögekre tekintettel PcBP=PbAP, vagyis ABP=CAP. Így az ABP háromszögben
PAB+ABP=CAB-CAP+ABP=CAB,
tehát APB=180-CAB, állandó. Eszerint P az AB szakasz ω=180-CAB nyílású látószög-körívének pontja.
Csak arról az i körívről lehet szó, amely AB-nek C-vel megegyező oldalán van, mert P-nek az ABC háromszög belsejében kell lennie.
Mivel CAB<90, azért ω>90; így i-nek O középpontja AB-nek C-vel ellentétes oldalán van, és az i-hez tartozó középponti szög AOB=360-2ω=2CAB. Ezért az ABO háromszögből BAO=ABO=90-CAB, tehát OACA. Eszerint az AC, BC szár A, ill. B-ben érinti i-t, vagyis A és B-t nem tekintve i minden pontja az ABC háromszög belsejében van.
Megmutatjuk, hogy i minden Q pontja megfelel a követelménynek. Legyen Q vetülete az AB, AC, BC oldalon Qc, Qb, Qa. Mivel Q az i íven van, AQB=180-CAB. Így az ABQ háromszögből
QBA=180-AQB-QAB=CAB-QAB=CAQ,
másrészt QQaBQc és QQcAQb húrnégyszögek, ezért
QQaQc=QBQc=QBA=CAQ=QbAQ=QbQcQ,
és ugyanígy QBC=QAB-ből QQcQa=QQbQc. Eszerint a QQaQc és QQcQb háromszögek hasonlók, ebből QQa:QQc=QQc:QQb és QQaQQb=QQc2, amit bizonyítani akartunk.
Ezek szerint az előírt tulajdonságú pontok mértani helye az adott egyenlő szárú háromszög szárait az alap végpontjaiban érintő körnek az érintési pontok közé eső kisebb íve, az érintési pontokat nem számítva.
 

Megjegyzések. 1. Több versenyző kimondta és bebizonyította, hogy az említett kör minden pontjára nézve a száraktól mért távolságok mértani közepe egyenlő az alaptól mért távolsággal.
2. Többen trigonometriai számításokon keresztül jutottak arra, hogy az APB szög független a P pont helyzetétől.
 



 

3. feladat. Adott a síkban két egységnyi sugarú, egymást érintő kör: k és k1. Egyik közös külső érintőjük az ,,e'' egyenes. Ezután rendre megrajzoljuk a k2,k3,...,kn köröket úgy, hogy mindegyikük érintse k-t, e-t és az 1-gyel kisebb sorszámú kört. Mekkora a kn kör sugara?
 

Megoldás. Legyen k és k1 középpontja O, O1, e-vel való, valamint közös érintkezési pontjuk E, E1, ill. T1. Nyilvánvaló, hogy k2 az EE1 szakasszal és az ET1, E1T1 negyedkörívekkel határolt síkrészben helyezkedik el, k-t és k1-et kívülről érinti, és O2 középpontja az E1E szakasz felező merőlegesén van. k2 sugarát r2-vel, k-n, ill. e-n való érintési pontját T2, ill. E2-vel, és O2-nek OE-n való vetületét O'2-vel jelölve az OO2O'2 derékszögű háromszögből
OO22=O2O'22+OO'22=E2E2+(OE-O'2E)2,
azaz
(1+r2)2=1+(1-r2)2,
és így r2=1/4.
Világos, hogy k3 gyanánt nem k1-et, hanem az EE2 szakasszal és az ET2, E2T2 ívekkel határolt síkrészben fekvő kört kell tekintenünk, és hogy a k4,k5,...,kn körök is minden kisebb sorszámú körtől különbözők. Legyen a körsorozat két egymás utáni tagja ki és ki+1, sugaruk ri, ri+1, érintkezési pontjuk k-val, ill. e-vel Ti, Ti+1, Ei, Ei+1, középpontjuk Oi, Oi+1, és ennek vetülete OE-re O'i, ill. O'i+1, végül Oi+1 vetülete OiEi-re O''i+1 (az ábrán az i=2 eset látható). Ekkor az OOiO'i, OOi+1O'i+1, OiOi+1O''i+1 derékszögű háromszögből:
EEi=O'iOi=OOi2-(OE-O'iE)2=(1+ri)2-(1-ri)2=2ri,
ugyanígy
EEi+1=2ri+1,
tehát
Ei+1Ei=Oi+1O''i+1=OiOi+12-OiO''i+12=(ri+ri+1)2-(ri-ri+1)2=2riri+1.
Ezekkel EEi=EEi+1+Ei+1Ei-ből
2ri=2ri+1+2riri+1,
és a jobb oldal második tagjával osztva
1ri+1=1ri+1.(3)

Innen r2=1/4-del r3=1/9, és ebből r4=1/16. Az így adódott
ri=1i2,1ri=i(4)
sejtés teljes indukcióval azonnal igazolható; ha ugyanis (4) érvényes, akkor (3)-ból
1ri+1=i+1,tehátri+1=1(i+1)2.

Ezzel a feladat kérdésére a választ megkaptuk.
 
 Bakos Tibor, Surányi János
*Ez abból következik, hogy minden szám egyértelműen bontható prímszámok szorzatára. Ugyanis d2-et prímtényezők szorzatára bonthatjuk úgy, hogy d-t felbontjuk és ezt a felbontást négyzetre emeljük. Ha ettől különböző felbontás nem lehetséges, akkor d2-nek valóban nem lehet olyan prímosztója, ami nem osztója d-nek.