Cím: Kísérleti pályázat: Minimálfelületek kialakulása szappanhártyáknál
Füzet: 1961/szeptember, 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha tetraéder (négy egyenlőoldalú háromszögből álló gúla) vagy kocka drótból készült mintáját szappanos vízbe mártjuk, azután kiemeljük, a hártya a drótváz belsejében szép idomot alakít ki, tetraédernél a középpontban találkozó hat egyenlőszárú háromszöget, kockánál középen kis négyzetet, nyolc trapézt és négy egyenlőszárú háromszöget. Amint számítással igazolható, így kisebb a felszín, mintha az oldallapokat fedné be a szappanhártya.
Vizsgáljuk meg, milyen alakzatok jönnek létre egyéb testeknél, például oktaédernél, különböző magassággal bíró egyenlőoldalú háromszög és négyzetalapú egyenes gúláknál stb. Végezzünk ilyen irányú kísérleteket, írjuk le azokat pontosan, és feltétlenül vizsgáljuk meg, igazoljuk számítással, hogy így a legkisebb a szappanhártya összes felszíne. Dolgozatunkat felszerelhetjük rajzokkal, fényképekkel. Induljunk el felfedező útra ! Érdekes meglepetésekben lesz részünk.
(Ezt a pályázatot a tavasszal már egy ízben meghirdettük, de úgy látszik, hogy az évvégi hajrában sokak figyelmét elkerülte. Ezért új határidőt tűzünk ki, és az érkezett munkákat egyszerre fogjuk elbírálni.)

Határidő: 1961. dec. 10.