Cím: Kísérletek szignálgenerátorral
Szerző(k):  Csendes Mihály 
Füzet: 1961/április, 179 - 180. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Igen áttekinthető, egyszerű eszközökkel és olcsón demonstrálhatjuk a rádióadás elvét az ,,Ezermester'' 1960. márciusi számában leírt tranzisztoros szignálgenerátor segítségével.

 
 
1. ábra. Szignálgenerátor
 

A szignálgenerátort nemcsak a szokásos mérésekre lehet felhasználni, hanem beszéd továbbítására is, ha antennához csatoljuk és gondoskodunk a modulálásról. A szignálgenerátor modulálására építettem egy hanggenerátort is (l. ,,Ezermester'' 1960. jan. száma), melyet a következőképpen kapcsoltam: egyik kivezetését a szignálgenerátor moduláció kivezetésére, másikat a földpontjára.
Antennaként a fizikai előadó szobaantennáját használtuk. Ilyen feltételek mellett az ,,adókészüléket'' a fizikai előadó asztalán helyeztük el, a vevőkészüléket a terem ellenkező végében, és itt szinte tetszőleges hangerővel vehettük a jeleket. Következő lépésként nem hanggenerátorral, hanem mikrofonnal moduláltam a készüléket (l. 2. ábra).
 
 
2. ábra. Modulálás mikrofonnal
 

Mikrofonként egy kimenőtranszformátorral ellátott permanens dinamikus hangszórót alkalmaztam (így nem kellett külön mikrofontelep). A későbbiekben az ,,adókészülék'' hatósugarát is megvizsgáltuk, és azt tapasztaltuk, hogy gyengébb vétel még a kb. 20 m hosszú folyosó végén is volt. (Feltételezem, hogy a szignálgenerátor ,,föld''-pontjának leföldelése a hatósugarat még növelte volna.)
 

Csendes Mihály (Tata, Eötvös g. IV. o. t.)