Cím: Bonyolultabb áramköri problémák megoldása a Kirchhoff-tételek segítségével
Szerző(k):  Horváth Péter 
Füzet: 1961/április, 177 - 179. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ohm törvénye és a Kirchhoff tételek segítségével sok egyszerű áramköri problémát lehet megoldani. Alkalmaztuk ezeket párhuzamosan kötött ellenállások esetén, shunt és előtét ellenállások méretezésekor. A következőkben megmutatjuk, hogy általánosabb megfogalmazásban bonyolultabb áramkörök számítására is alkalmasak.
I. Egy áramkör valamely szakaszán a feszültségesés egyenlő az ellenállásnak és a szakaszon átfolyó áramok algebrai eredőjének szorzatával (Ohm) törvénye).

Ei=RikIik

II. A vezetékhálózat egy csomópontjába érkező és az onnan eltávozó áramok algebrai összege zérus (Kirchhoff I.).
nIn=0

III. A vezetékhálózatban bármely zárt kör mentén a feszültségesések összege egyenlő az elektromotoros erők összegével (Kirch. II.).
kRkIk=kEk.

A tételek megengedik több áramforrás használatát, érvényességük viszont egyenáramokra korlátozódik. I. fenti megfogalmazása azt is jelenti, hogy az ellenállás független az áramintenzitástól; a hálózat lineáris.
Főként a harmadik tétel megfogalmazása tér el az eddigiektől. Egy áramkörre minden további nélkül érthető. Más szavakkal lényegében az első tételt fejezi ki. Bonyolultabb vezetékhálózatban szintén az Ohm törvény érvényét terjeszti ki a hálózatban kiszemelt tetszőleges zárt vezetőkörre.
Egy vezetékhálózatra vonatkozólag, ha ismerjük az elektromotoros erőket és az ellenállásokat, a fenti tételek pontosan annyi független egyenletet adnak, ahány az n ághoz tartozó 2n ismeretlen adat (feszültségesések és áramok) meghatározásához szükséges.
Hogy ezt belássuk, tekintsük az 1. ábrán látható vezetékhálózatot, amelynek minden köre csak három ágból áll, és csak külső, a hálózat kontúrján elhelyezkedő csomópontokat tartalmaz. A külső ágak száma egyenlő a csomópontok számával, az egyes körök közös, belső ágainak száma pedig eggyel kevesebb a körök számánál.
 
 
1. ábra
 

Ha most egy tetszőleges ágon felveszek egy újabb csomópontot, akkor ezzel az ágat két részre bontottam, ha pedig ezt a csomópontot egy másikkal, egy új ággal összekötöm, akkor egy áramkört bontottam két részre. Tehát a csomópontok vagy a körök számának növelése az ágak számának ugyanakkora növekedését eredményezi.
Ilyen eljárással tetszőleges vezetékhálózat állítható elő, ezért általában mondhatjuk, hogy egy l áramkört és m csomópontot tartalmazó hálózatban n=m+l-1 ág van.
A csomóponti tétel m-1 független összefüggést, az áramköri tétel l egyenletet ad. Ehhez járul még az Ohm törvény n egyenlete, tehát a 2n ismeretlen meghatározására ugyanannyi független egyenletünk van.
Az egyenletek megoldására kétféle módszer használható. Ezeknek lényege az, hogy csak az egyik Kirchhoff tétel egyenleteit írjuk fel olyan alakban, hogy azzal a másik tétel egyenleteit már ki is elégítettük. Így az egyenletek száma csökken, a számolás egyszerűbb lesz. A továbbiakban olyan áramkörökkel foglalkozunk, melyeknél Kirchhoff II. tételét alkalmazhatjuk. A tétel alkalmazása könnyebb, viszont csak síkban kiteríthető hálózatok esetén használható.
A 2. ábrán látható áramkör adatait R1, R2, R3 ellenállásokat és E1, E2 elektromotoros erőket ismerjük. Kiszámítandó, mekkora áramok folynak az egyes ágakban, mekkorák a feszültségesések az ellenállásokon.
 
 
2. ábra
 

Minden zárt áramkörben felveszünk I1, I2, I3,..., In áramokat. (Jelen esetben I1, I2.) A kezdeti irányítás tetszőleges, pl. az óramutató járásával megegyező irányú. Az előjelviszonyok majd megadják a valódi irányokat. Az egyértelmű irányítás azonban elengedhetetlen.
Belátható, hogy ezekkel a köráramokkal a II. tételt ki is elégítettük. A III. egyenletek felírása előtt jegyezzük meg, hogy a körök közös ágaiban mindig két áram különbsége folyik, tehát pl. R2-n I1-I2 lefelé. Figyelni kell arra is, hogy a generátorok irányítottak, és ezeket is megfelelő előjellel kell tekintetbe venni.
Tehát a III.-t az első körre alkalmazva:
E1+E2=(R1+R2)I1-R2I2(1. a)
és a második körre:
-E2=-R2I1+(R2+R3)I2.(1. b)
Azért szerepel -E2, mert a generátor irányítása I2-vel ellentétes. Ez két egyenlet két ismeretlennel. I1 és I2 kiszámítása után minden adat rendelkezésre áll.
Egy további példán vizsgáljuk meg a módszer alkalmazhatóságát. A 3. ábrán a Wheatstone‐híd kapcsolási rajza látható. A jelölések ismertek Rb és rb a galvanométer ill. a telep belső ellenállása. A hálózat három körből áll. Ezekben I1, I2, I3 áramok folynak az óramutató járásával megegyező irányban.
 
 
3. ábra
 

Alkalmazva a III-t:
0=I1(R+R1+Rb)-I2Rb-I3R1(2.a)0=-I1Rb+I2(Rx+R2+Rb)-I3R2(2.b)E=-I1R1-I2R2+I3(R1+R2+rb).(2.c)


Először tisztázzuk az egyensúly feltételét. Hogy a számításokat egyszerűbbé tegyük, legyen Rb és rbR1, Rx, R.
Így
0=I1(R+R1)-I3R1(2'.a)0=+I2(Rx+R2)-I3R2(2'.b)E=-I1R1-I2R2+I3(R1+R2).(2'.c)
(2'.a) és (2'.b)-ből
I1R+R1R1=I2Rx+R2R2.(3. a)
A híd egyensúlyához szükséges, hogy I1=I2. Ezt felhasználva:
RR1+1=RxR2+1,amibőlRR2=RxR1.(3)
Ez a Wheatstone‐híd ismert összefüggése. Ezt persze egyszerűbben is megkaphatjuk, így azonban olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyek korábbi ismereteink alapján nehezen, vagy egyáltalán nem lettek volna megoldhatók.
Visszatérve a (2) egyenletekre, azok jelölése egyszerűsíthető a következőképpen:
R11I1-R12I2-R13I3=E1(4.a)-R21I1+R22I2-R23I3=E2(4.b)-R31I1+R32I2+R33I3=E3,(4.c)
ahol
E1=E2=0; E3=E; R11=R+R1+Rb; R12=Rb; R13=R1 stb.
Ezzel áttekinthető kifejezést kaptunk, amelyben Rii az i-edik áramkörben levő eredő ellenállás, Rik pedig az i-edik ág közös ellenállása (Rik=Rki). Ez a felírásmód mindig előnyösen alkalmazható.
Befejezésül egy numerikus példán számítsuk ki, mekkora ellenállás van a generátor sarkaira kötve, ha E=1 V, R=Rx=10Ω, R1=6Ω, R2=4Ω, Rb=4Ω, rb0. A híd ebben az állásban természetesen nincs kiegyensúlyozva.
20I1-14I2-16I3=0,-4I1+18I2-14I3=0,-6I1-14I2+10I3=1.


Ebből tehát kiszámítható R=E/I3.
A számításnak csak az eredményét közöljük:
I3=43/285 A,R6,6Ω.