Cím: Áramlástani feladatok
Szerző(k):  Fáy Árpád 
Füzet: 1961/március, 129 - 132. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Szilárd testekre vonatkozó dinamikai feladatok megoldásánál mindig a három Newton‐féle törvényre támaszkodunk. Ezek alapján állapítjuk meg a működő erőket, és ezekből következnek a legfontosabb tételek, mint például az energia‐megmaradás törvénye a helyzeti és mozgási energia összegére. Felmerül a kérdés, hogy vajon folyadékok mozgásánál is elég-e a három Newton‐féle törvényre támaszkodni, vagy újabb alaptörvényeket kell-e keresnünk. A felelet: elég a három Newton törvény. Ez azért is érdekes, mert folyadéktömegek esetén a vizsgált tömeg alakja változékony, sőt lehetőség van valamely térfogatban elhelyezkedő tömeg folyamatos változására is. (Ilyen például a vödörben levő víz tömege, ha a vödör lyukas.) Két példán szeretnők megmutatni, hogy az áramlásoknál fellépő erőhatásokat hogyan lehet a Newton törvények alapján meghatározni.

 

Az előzőek mutatják, hogy a Newton törvények alkalmazási területe milyen széleskörű; de természetesen a szilárd testekhez hasonlóan nagyon nagy sebességek esetén itt is módosulnak a törvények a relativitáselmélet szerint.
 

Példáinkban az ún. tökéletes folyadékkal számolunk. Ez azt jelenti, hogy a folyadékot három tulajdonsággal ruházzuk fel:
a) A teret egyenletesen kitöltő anyag (tehát eltekintünk a molekuláris szerkezettől).
b) Tökéletesen összenyomhatatlan.
c) A folyadékrészek közt súrlódás nem ébred.
A Newton-féle törvények érvényesek súrlódásos folyadékokra is, ha a súrlódóerőt számításba vesszük; és érvényesek összenyomható közegekre is, ha számolunk a térfogatváltozásokkal. Fenti kikötéseinket csak azért tesszük, hogy ezekkel ne kelljen számolni, és a legegyszerűbb viszonyokat lássuk. Idealizálásunk azért is jogos, mert a gyakorlatban legtöbbször előforduló folyadék: a víz elég jól megközelíti a tökéletes folyadék tulajdonságait. Példáinkban tehát mindig vízre fogunk gondolni.
 

1. példa. Egy vödörbe víz ömlik. A 10 l-es vödröt a c=5 m/mp sebességgel érkező folyadéksugár egyenletesen tölti fel 5 mp alatt. Mekkora erővel kell tartani a vödröt?
Ha nem ömlenék be víz, akkor a vödör és a víz együttes súlyát kellene tartani. A beömlő folyadéksugár lefékezésére erő szükséges. Legyen ez: P. Az akció‐reakció törvény értelmében a folyadéksugár ugyanekkora erővel nyomja a vödörben levő víztömeget (és ezen keresztül a vödröt) lefelé. Célunk ennek az erőnek a meghatározása. A fröcsköléstől és hullámzástól eltekintünk, úgy képzeljük, mintha a folyadéksugár egyenletesen szétterülne a vízfelszínen. Newton második törvényét a P=ma alakban közvetlenül alkalmazni nem tudjuk. A törvénynek van egy másik alakja is. Eredetileg Newton szerint egy testre ható erőt az impulzusának időegységre eső változásából kell kiszámítani. Ebben a formájában a törvényt könnyen tudjuk alkalmazni a következő gondolatmenet szerint:
 

 

A Newton törvényében szereplő ,,test'' jelenleg egy folyadéktömeg lesz. Vizsgáljuk azt a víztömeget, mely t2 időpillanatban a vödörben van, és azt C szintig tölti fel. Egy előző t1 időpillanatban ez a folyadéktömeg az A szint alatt van. A t2-t1 idő alatt az AB szintek közti folyadéksugár (tömege legyen: m) a vödröt a C szintig tölti fel és sebessége c-ről nullára változik. Az általunk vizsgált víztömeg egy része tehát sebességváltozást szenvedett. Ez Newton szerint csak úgy lehetséges, ha rá erő hat. Az egyetlen test, amivel a víztömeg kapcsolatban van, a vödör. Tehát a vödör erőhatást gyakorol a víztömegre, és ennek hatására lefékeződik a vízsugár. ‐ Célunk éppen ennek a P erőnek meghatározása. ‐ Mivel a t2-t1 idő alatt a B szint alatti víztömeg sebessége nem változott, ezért az általunk vizsgált víztömeg impulzusváltozása a t2-t1 idő alatt: mc. Az erőt az időegységre vonatkoztatott impulzusváltozás adja, tehát:
P=mct2-t1.

Képletünkben szerepel az m/(t2-t1) hányados. Ez nem más, mint az időegység alatt a vödörbe érkező tömeg; jelöljük q-val. Mivel a vízsugár a vödröt egyenletesen tölti fel, q értéke a feltöltés alatt nem változik. Értékét kiszámítjuk abból, hogy 5 mp alatt 10 l víz érkezett, ennek tömege 10 kg, tehát:
q=mt2-t1=10kg5sec=2kg/sec.

Az erő tehát: P=qc. Esetünkben: P=2kg/sec5m/sec=10kgmsec2=10newton=109,81kp  1 kp.
A megtelés alatt tehát bármely időpillanatban 1 kp-dal nagyobb erővel kell tartani a vödröt, mint amennyi a vödör és a benne pillanatnyilag levő víz együttes súlya.
A számításunkban szereplő P erőt impulzuserőnek nevezik. Ha egy folyadéksugárban az időegység alatt érkező tömeg q és sebessége c, akkor a folyadéksugár lefékezésére ‐ például a sugárra merőlegesen elhelyezett lappal ‐ mindig P=qc impulzuserő szükséges. Képletünket könnyű megjegyezni az erő dimenziójának tényezőkre bontásával, mert:
[erő dimenziója]=kgmsec2=kgsecmsec=[q dimenziója][sebesség dimenziója]

2. példa. Egy körkeresztmetszetű csővezeték vízszintes síkú könyökében víz áramlik. Mekkora az áramlásból származó, a könyökre ható erő? A cső keresztmetszete F=0,5 m2, a vízsebesség c=3 m/mp. A nyomás a belépőfelületen a külső légköri nyomásnál 0,2 kg/cm2-rel nagyobb. Mivel a cső keresztmetszete nem változik, ezért a ki- és belépésnél a víz ugyanakkora sebességgel áramlik. Számítsuk ki először a másodpercenként érkező víztömeget.
 

 

Egy másodperc alatt a könyök belépő felületénél elhelyezkedő vízrészek 3 m utat tesznek meg. Ekkor közöttük és a belépő felület között helyezkedik el az 1 mp alatt beáramlott víztömeg. Ennek térfogata 0,5m23m=1,5 m3, ennek tömege 1500 kg. Tehát q=1500kg/sec. (Ez a levezetésünk általánosan q=sFc képletet adja, ahol s a sűrűség.)
Tisztázzuk továbbá a nyomásviszonyokat. A belépésnél 0,2kp/cm2 túlnyomás uralkodik. Mivel tökéletes folyadékról beszélünk, ezért az áramlás súrlódásmentes. A belépő folyadéktömeg c sebességgel és p nyomással érkezik, a kilépésnél csak úgy lehet ugyanakkora energiája, ha ott is p nyomás uralkodik. (Súrlódásos folyadék esetén a súrlódóerők révén ennek az energiának egy része hővé alakul, tehát a kilépésnél kisebb nyomás uralkodik. Súrlódásmentes folyadékra a Bernoulli törvényéből is következik előző megállapításunk; lásd a tankönyvekben.) E miatt a 0,2kp/cm2 túlnyomás miatt akkor is hat erő a könyökre, ha a benne levő folyadéktömeg áll.
Képzeletben emeljük ki könyökünket a csővezetékből, és zárjuk le mindkét végén. Ekkor kívülről minden oldalról a külső légnyomás hat, a könyökre ható erő egyenlő a levegő felhajtóerejével, ezt a többi nagy erőkhöz képest elhanyagoljuk. Ha most figyelembe vesszük, hogy a végeken nem a légköri nyomás hat, hanem ehhez képest túlnyomás, akkor nyilvánvaló, hogy fellépnek a p1F1=p2F2=0,2kp/cm20,5 m2=1000 kp erők. A két erő eredője esetünkben Qnyomás=1000kp2=1414 kp.
 

 

Könyökünkre másodsorban erő hat azért, mert a könyök a víztömeget más irányba tereli. Ez az erőhatás úgy nyilvánul meg, hogy az áramlásban a könyök belső felületén a nyomás változik, mégpedig a könyök nagyobb sugarú ívén nagyobb, mint a belső kisebb sugarú íven. A nyomás alakulásának kiszámításához egy sor hidrodinamikai ismeret lenne szükséges. Az erőhatást azonban enélkül is ki tudjuk számítani, mégpedig kétféle módon. (Itt említem meg, hogy a nyomás különböző alakulása miatt a sebességek is változnak a könyök különböző pontjain, és eddig hallgatólagosan kihasználtuk azt, hogy a könyök be- és kilépő felülete a görbült résztől már olyan messze van, hogy a sebességeloszlás egyenletes, vagyis a sebességek a keresztmetszet minden pontján egyenlők.)
Először gondoljuk meg, hogy a könyökön való áthaladás közben a víz mekkora sebességváltozást szenved. A sebességek vektorok; a c2-c1 sebességváltozás a kilépő és belépő sebességből vektorosan szerkesztendő. Nagysága ‐ mint egy négyzet átlója ‐ 32 m/sec.
 

 

Az erőhatás a könyökön átáramló víztömeg másodpercenkénti impulzusváltozásából adódik, tehát:
P=q|c2-c1|=1500kg/sec32m/sec6350 newton648kp.
Az így kapott P erő az, amellyel a könyök a folyadékot sebességváltozásra kényszeríti. Az akció‐reakció törvény értelmében a víz Q=-P erővel hat a könyökre.
Második módszerünk bonyolultabb gondolatmenettel ugyan, de az erő hatásvonalát is meg fogja adni. Képzeljük el a ki- és belépő felületen a vízsugarak impulzuserőit, és bontsuk a folyamatot két részre: A könyök egyrészt a belépő folyadékot a c1 sebességről lefékezi, ezáltal rá P1=qc1 impulzuserő hat, másrészt a kilépő folyadékot c2 sebességre gyorsítja fel, tehát rá P2=-qc2 erő hat.
 

 

Az impulzuserők hatásvonalát a cső be- és kilépő középvonalán véve fel, azt kapjuk, hogy az eredő erő hatásvonala átmegy a könyök íveinek a középpontján. Nagysága akkora, amekkorának előző számításunk adta.
A P1 és P2 erő szerepének és irányának megvilágítására képzeljük el, hogy az áramlást a könyök után fékezni kezdjük. Ekkor az egész csőben lassul az áramlás, mivel a folyadéktömeg összenyomhatatlan. A könyökben levő víztömeget a könyök utáni tömeg a P2 erő irányába eső erővel fékezi, a könyök előtti víztömeg a könyökben levőt a P1 irányába eső erővel igyekszik maga előtt tolni. Fékezéskor tehát a könyökben levő víztömegre éppen az általunk számított impulzuserők irányába eső erők hatnak.
A könyökre ható erők összege, mivel Qnyomás és Q egyirányúak: Qnyomás+Q1414+648=2062kp.
Ezen az utóbbi példán látjuk, hogy ha egy vízsugarat irányából elterelünk, akkor az az elterelő testre erőhatást gyakorol. Ez a vízturbinák elve is: a turbinába áramló vizet az ún. járókerékben elterelve, pontosabban: impulzusváltozásra kényszerítve, a járókerékre impulzuserő fog hatni. Ez az erő forgatja a járókereket és a hozzákapcsolt többi géprészt. A vízturbinák különböző alakjaira vonatkozólag itt csak a tankönyvben szereplő olvasmányra utalok.