Cím: A sík lefedése egybevágó konvex sokszögekkel 2.
Szerző(k):  Bollobás Béla 
Füzet: 1961/május, 193 - 200. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(2. befejező közlemény)
Az egyenletes ötszögparkettázsok
 

A lefedéssel szemben újabb követelményeket támasztva további érdekes eredményeket kaphatunk: a sokszög alakjára vonatkozó elégséges feltételeket ahhoz, hogy a sokszögből parkettázst készíthessünk.
Nevezzük egyenletesnek az olyan másodfajú lefedést, melyben bármely A és B sokszöghöz tartozik olyan egybevágósági transzformáció (ez tengelyes tükrözés is lehet), mellyel A B-be kerül s az A-val együtt mozgatott parkettázs élei egybeesnek az eredeti parkettázs éleivel.
Ezek elég erős kikötések, mind a fedősokszög alakját, mind a lerakási módot korlátozzák. Több olyan parkettázs nem minősül egyenletesnek, amely egyébként számos szabályszerűséget mutat, pl. a 2., 5. ábrák. Nyilvánvaló viszont, hogy a 3., 6. és 7. ábrák parkettázsai egyenletes lefedések. Megjegyezzük, hogy az egyenletes parkettázs feltételei a három- és négyszögparkettázsok esetében a sokszögek alakját nem korlátozzák. Minden három- és négyszögből lehet készíteni egyenletes lefedést, sőt a tetszőlegesen felvett négyszögből (melyről csak azt használhatjuk ki, hogy négy oldala van, nem hurkolt és belső szögeinek összege 360) csak egyenletes parkettázs készíthető.
A következőkben megvizsgáljuk, hogy milyen konvex ötszögekből készíthető egyenletes lefedés.
Először meghatározzuk, hogy az ötszögcsúcsokból, mint csomókból hány él indulhat ki. Tekintsünk egy egyenletes ötszögparkettázst, jelöljük valamely ötszögének csúcsaiból, mint csomópontokból kiinduló élek számát (valamilyen sorrendben) e1, e2, e3, e4, e5-tel (az alapötszög éleit is beleszámítva). E számok között természetesen egyenlők is lehetnek. Jelöljük az e1,...,e5 számok közül e1-gyel egyenlők számát ‐ ebbe e1-et is beleszámítva ‐ k1-gyel, az e2-vel egyenlők számát k2-vel, ..., az e5-tel egyenlők számát k5-tel. 1
A meghatározásból következik, hagy az egyenletes parkettázs minden ötszögének megfelelő csúcsaiból, mint csomópontokból rendre e1, e2, e3, e4, e5 él indul ki. Alkalmazzuk az V. tétel bizonyításának módszerét és jelöléseit, továbbá jelöljük az a oldalú négyzetben levő ei élű csomók számát ci-vel (i=1,2,3,4,5), az összes csomók számát c-vel. 2
Az a oldalú négyzetben K számú ötszög teljesen benne van, ezért legalább Kk1 számú olyan csúcs van, amelynek csomójából e1 él indul ki. Így Kk1 nem lehet nagyobb, mint a négyzetben lévő e1 élű csomókban összeeső csúcsok száma; vagyis Kk1e1c1. Ennélfogva:
Ke1c1k1.

Hasonló egyenlőtlenségeket kapunk e2, e3, e4, e5-re; ezeket összeadva:
Ke1+Ke2+Ke3+Ke4+Ke5=K(1e1+1e2+1e3+1e4+1e5)c1k1+c2k2+c3k3+c4k4+c5k5.


Itt a jobb oldalon ki számú olyan tört áll, melynek nevezője ki, ezek számlálója a fentiek szerint azonos, így összegük ci, és a jobb oldal értéke éppen1 c, eszerint
1e1+1e2+1e3+1e4+1e5=EjelölésselKEc.

A nyert egyenlőtlenségből az 1. közleményben bebizonyított
K>(a-2d)2t(2)
egyenlőtlenség figyelembevételével
(a-2d)2tE<c.(5)
(Természetesen ismét eleve feltesszük, hogy a lényegesen nagyobb d-nél, mindenesetre a>2d.)
Meggondolásunkat az a oldalú négyzetben levő és oda benyúló L számú sokszögre ismételve K helyére mindenütt L lép, és az egyenlőtlenségek iránya ellentétes a fentiekkel, mert ez az L számú sokszög lefedi az a oldalú négyzetet. Ennélfogva a korábban megállapított
L<(a+2d)2t(1)
becslést is figyelembe véve
LEcés(a+2d)2tE>c.(6)

A lefedés minden csomójában 360 szögtér van. Ahogyan az V. tétel bizonyításában (4)-ben alulról becsültük meg a csomókban levő szögek összegét, hasonlóan itt alulról és felülről becsülve a következő egyenlőtlenséget kapjuk:
K540c360L540,
azaz osztással, valamint (1) és (2) figyelembevételével
(a-2d)2t32<c<(a+2d)2t32.(7)

Megmutatjuk, hogy a fenti E szám értéke 3/2, mégpedig úgy, hogy az E:3/2=q2 hányados értéke 1-gyel egyenlő. (5) és (7) összetevéséből kapjuk:
(a-2d)2tE<(a+2d)2t32,(8)
(6) és (7) összetevéséből pedig:
(a+2d)2tE>(a-2d)2t32.(9)
Eszerint (9)-ből és (8)-ból (q-val q2 pozitív négyzetgyökét jelölve)
a-2da+2d<q,ésa+2da-2d>q,
azaz
(1-q)a<(1+q)2d,(q-1)a<(1+q)2d.
Csak akkor teljesülhet mind a két egyenlőtlenség tetszés szerinti nagy a-ra, ha 1-q=0, q=1. Így valóban q2=1, tehát E=3/2, és így az ei, számokra
1e1+1e2+1e3+1e4+1e5=32.(10)

Válasszuk már most az indexeket úgy, hogy álljon e1e2e3e4e5. Így
1e11e21e31e41e5,tehát51e1E=32,és ígye1103<4.


Másrészt minden csomópontból legalább 3 él indul ki: e13, ezekből következik, hogy e1=3. ‐ Hasonlóan 4e2E-13=76, vagyis e2247<4, tehát e2=3, folytatólag e3158<4, tehát e3=3, majd ugyanígy e44. Eszerint, mivel e4 megválasztásával (10)-ből e5 értéke is határozottá válik, két esetet kell tekintenünk:
a)hae4=3,akkore5=6,b)hae4=4,akkore5=4


(mindkétszer teljesül e5e4).
Azt kaptuk, hogy ha egyáltalán van egyenletes ötszögparkettázs, abban egy-egy ötszög csúcsai a háromélű csomók mellett vagy egy 6-élű, vagy két 4-élű csomóba illeszkednek. E két esetet külön-külön vizsgáljuk tovább.
a) eset. Az ötszögek szögeinek és oldalainak nagyságától ideiglenesen eltekintünk, csak azt vizsgáljuk, hogy ha egyáltalán van olyan egyenletes lefedés, melynek 6-élű csomói is vannak, akkor milyen a lefedés váza, és a vázban mely csúcsok felelnek meg egymásnak.
Tekintsünk egy hatélű csomót, jelöljük R0-lal (14. ábra).
 
 
14. ábra
 

Az ide befutó I-VI ötszögek többi csúcsai (pl. B, C, D) a lefedésnek háromélű csomói. Az így kapott tizennyolcszög minden harmadik csúcsába már 3 él fut be (pl. B, E, H), ezekből már nem indulhat ki több él, a többi csúcsba pedig (pl. C, D, F, G) az eddig megrajzolt ötszögeknek 2‐2 éle fut be, s így ezekből a meglevőkön kívül még 11 él indul ki.
Az I és VI ötszögek közös 3-élű B csomópontjába befutó harmadik ötszög legyen XI. Mivel XI-nek már három csúcsa megvan (J, B és C), s ezek I és VI-ból háromélű csomók, XI egyetlen hatélű csomóját vagy J-vel, vagy C-vel él köti össze. Feltehetjük, hogy a XI-re illeszkedő hatélű R10 csomót C-vel köti össze egy él (CR10 a XI ötszög oldala).
Az R10 csomóba befutó XI-XVI ötszögek hatélű csomója R10, ezért ezen ötszögek további csúcsai háromélű csomókra illeszkednek.
Az R0 és R10 csomókból kiinduló élek másik végpontjára (pl. B, E, H; C, L), valamint az I és XVI ötszögek közös D és a VI és XI ötszögek közös J csúcsára csak a meglévő élek illeszkednek, az eddig lefedett terület határán levő többi csúcsokban pedig egy-egy újabb él végződik. Ennélfogva a II, I és XVI ötszögeknek van egy közös szomszédjuk, legyen ez XXI. XXI-nek négy csúcsa: F, E, D és K már adott, ezek háromélű csomókban vannak, ezért ötödik csúcsa egy R20 hatélű csomóra illeszkedik.
Hasonlóképpen a VI, XI, és XII ötszögeknek is van egy LXI közös szomszédja. Ezen ötszögnek is négy csúcsa adott; ezek a lefedésben háromélű csomók, ezért az ötödik csúcs egy R60 hatélű csomóba esik. Ennélfogva az R20 és R60 hatélű csomókba befutó XXI-XXVI és LXI-LXVI ötszögek váza egyértelműen megrajzolható.
A váz felépítését ehhez hasonlóan, egyértelmű lépések sorozatával folytathatjuk. Látható, hogy az I-VI ötszögek egységét hat ugyanilyen egység teljesen körülveszi. A továbbiakban az ilyen egységeket (egy hatélű csomóra illeszkedő hat ötszög) rózsáknak nevezzük, s a hatélű csomójának betűjével utalunk rá, pl. az I-VI ötszögek alkotta rózsát R0-nak nevezzük.
 
 
15. ábra
 

Kimutatjuk, hogy ‐ ha egyáltalán van ilyen vázú lefedés, akkor ‐ egy rózsa ötszögeit a rózsa hatélű csomója körüli forgatással egymásba vihetjük át. Ehhez elegendő bizonyítanunk, hogy pl. az I ötszöget forgatással átvihetjük a II ötszögbe.
A definíció szerint van olyan transzformáció, mely I-et úgy viszi át VI-ba, hogy az eredeti és transzformált parkettázs élei megegyezzenek. Mivel az R0 pont csakis önmagába mehet át, ez a transzformáció vagy az R0E tengelyre való tükrözés, vagy az R0 csomópont körüli forgatás. Kimutatjuk, hogy az előbbi lehetetlen. Ha ugyanis I tengelyes tükrözéssel menne át II-be, R0 és E helyben maradása miatt D az F pontba menne át. Ez viszont lehetetlen, mert az eredeti parkettázsban a D-re illeszkedő élek háromélű csomókba futnak, az F-re illeszkedő élek végpontjai közül viszont R20 hatélű. Ennélfogva egy rózsán belül az ötszögeket a rózsa hatélű csomója körüli forgatással egymásba vihetjük át, vagyis bármely rózsa hat ötszögében a megfelelő csúcsok azonos körüljárás szerint következnek egymás után.
Bebizonyítjuk, hogy különböző rózsák ötszögei is azonos körüljárásúak. Ehhez elegendő kimutatnunk, hogy két szomszédos rózsa, pl. az R10 és R20 rózsa ötszögeinek körüljárási iránya ugyanaz. Fent beláttuk, hogy az I ötszöget csak az R0 csomó körüli forgatás viheti át II-be úgy, hogy az eredeti és transzformált parkettázs vázai megegyezzenek. Ez a forgatás az R10 csomót az R20 csomóba, az R10 rózsa ötszögeit az R20 rózsa ötszögeibe viszi. Mivel a forgatás nem változtatja meg a sokszög körüljárási irányát, az R10 és R20 rózsa ötszögei ugyanolyan körüljárásúak. Hasonlóan látható be, hogy az R20 és R0, R10 és R0, R0 és R60 rózsa ötszögeinek körüljárási iránya ugyanaz. Mivel bármely rózsából kiindulva eljuthatunk a parkettázs bármely rózsájához úgy, hogy mindig szomszédos rózsára lépünk át, a fentiekből valóban következik, hogy a parkettázs bármely két ötszöge ugyanolyan körüljárású.
Betűzzük meg az I öszög oldalait a következőképpen: R0B=a, BC=b, CD=c, DE=d, ER0=e, s az R0, B, C, D, E csúcsokban levő szöget jelöljük rendre α, β, γ, δ, ε-nal. Ekkor a II, III, IV, V, VI ötszögek R0 csúcsában levő szög is α nagyságú, ezért α=3606=60. Az ötszögek körüljárási irányának azonossága miatt a II ötszögben R0E=a, EF=b, az E-nél levő szög β; a XXI ötszögben FE=b, ED=c, DK=d, az E-nél levő szög γ, a D-nél levő szög δ; a XVI ötszögben pedig KD=c, DC=d, és a D-nél levő szög δ. Ennélfogva R0E=a=e, CD=c=d (ugyanígy: DE=d=c). A csomópontokban levő szögek összege 360, ezért az E csomópont alapján:
ε+γ+β=360
a D csomópontban összefutó szögekre pedig:
δ+δ+δ=3δ=360,
s így
δ=120.

A lefedésnek a 15. ábrán bemutatott részletéből láthatjuk, hogy a fent kimondott feltételeknek eleget tevő ötszöggel (16. ábra) valóban készíthető lefedés.
 
 
16. ábra
 

Ez egyben annak is bizonyítása, hogy a) esethez valóban tartozik ötszögparkettázs.
b) eset. Az egyenletes parkettázs feltételeinek eleget tevő ötszögeket ebben az esetben is a lefedés vázából kiindulva határozhatjuk meg. Itt kétféle váz lehetséges, mert egy ötszög négyélű csomóba illeszkedő csúcsait vagy oldal köti össze, vagy nincsenek összekötve. E két váz kiépítése, majd az adódó diszkussziók elvégzése után a következő eredményt kapnók:
Jelöljük a parkettázs ötszögének oldalait és szögeit rendre a, b, c, d, e, ill. α, β, γ, δ, ε-nal (ahol a és b szöge β, b és c szöge γ). Ha a parkettázs egy ötszögének négyélű csomóba illeszkedő csúcsait az e oldal köti össze, akkor (17. ábra)
a=désα+ε=180.
 
17. ábra
 

Ha a négyélű csomókat nem köti össze él, akkor a következő összefüggéseknek kell fennállniuk:
vagy a=d, c=e és α+δ=180 (18. ábra),
 
 
18. ábra
 

vagy a=e, c=d és α=δ=90 (19. ábra).
 
 
19. ábra
 

A 20., 21. és 22. ábrán látható parkettázsrészletek bemutatják, hogy ezen ötszögekkel milyen rendszer szerint fedhetjük le a síkot.
 
 
20. ábra
 

 
 
21. ábra
 
 
 
22. ábra
 
Megállapításainkat a következő tételben foglalhatjuk össze:
VI. tétel: Egy ötszögből akkor és csak akkor készíthető egyenletes lefedés, ha az ötszögben megvannak a 16., 17., 18. és 19. ábra ötszöge közül legalább egynek a tulajdonságai.
Megjegyzendő, hogy az ismert ötszögparkettázsok nem mind egyenletesek.
 
 
23. ábra
 

A 23. ábrán látható másodfajú ötszögparkettázs pl. nem egyenletes, és alapötszögével nem is lehet egyenletes parkettázst készíteni. (Ezen ötszögre a b=c, β=δ és α+ε=180 összefüggések állnak.)
A konvex sokszögekkel történő lefedéshez hasonlóan igen érdekes problémák adódnak a konkáv sokszögekből képezhető parkettázsok körében is. Ott a problémák még szerteágazóbbak, még több megoldatlan kérdést ismerünk. Sok esetben a konvex parkettázsokkal ellenkező, néha viszont megegyező tételek állanak fenn. Könnyen belátható pl. hogy az V. tételnek éppen az ellenkezője érvényes: bármely n>3-ra megadható konkáv n-szög, amellyel parkettázs készíthető.

(Ilyet ad n=5-re a 7. ábra konkáv centrálszimmetrikus hatszögének olyan a centrumon átmenő egyenes kettévágása, amely nem megy át csúcson; ilyenek n=18-ra a 14. ábra rózsái, n=9-re ugyanott a VI, XI, LXI idomok együttese, n=42-re ugyanott az R0, R10, R20, R60 rózsák együttese.) Említettük viszont, hogy a II. tétel konkáv négyszögekre is érvényes.
1Ha pl. e1=e3=e4e2=e5, akkor k1=k3=k4=3, és k2=k5=2.

2Avégett, hogy e jelölések tartalmát világosan lássuk, gondoljuk át a következőket. Ha ki>1, vagyis az ötszögnek nem csak az i-edik csúcsából indul ki ei számú él, és pl. a j-edik csúcs is ilyen: ej=ei, akkor ci és cj ugyanazt a számot jelölik más alakban; az előző lábjegyzet példájában egyrészt c1=c3=c4, másrészt c2=c5, és így c=c1+c2. (Tehát c1+c2+c3+c4+c5>c.) ‐ Ha viszont kj=1, vagyis ei minden más ej-től különböző szám, akkor az illető csomóban levő csúcsok az ötszögek egymásnak megfelelő csúcsai, ezért az itt levő szögek egyenlők, közös értékük 360/ei.

1Az előbbi példában
c1k1=c3k3=c4k4=c13 és c2k2=c5k5=c22; ennélfogva a jobb oldal 3c13+2c22=c1+c2=c.