Cím: A burkológörbékről
Szerző(k):  Vermes Miklós 
Füzet: 1960/december, 225 - 227. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ebben a cikkben egy példával kapcsolatban olyan fogalmat ismerünk meg, amely tulajdonképpen a felsőbb matematikába tartozik, mégis hozzáférhető egyszerű eszközökkel.
Adott A pontból meghatározott c kezdősebességgel történő ferde hajítással, el kell találni egy meghatározott helyzetű B pontot. Milyen α szöggel történjék a hajítás?

 
 

B pont helyzetét x=AC és y=CB koordinátái határozzák meg. Az elhajított tárgy helyzetét, mint az idő függvényét a ferde hajítás közismert törvényei alapján ezek a képletek adják meg:
x=ccosαt,y=csinαt-g2t2.
t idő kiküszöbölésével kapjuk a pálya függvényeit:
y=tgαx-g2c2cos2αx2.
Célszerű rövidítő jelölésként vezessük be az F=c22g mennyiséget, a függőleges felfelé hajítás magasságát. Ezt használva
y=tgαx-14Fcos2αx2.

Feladatunk azon α szög megkeresése, amely mellett a c kezdősebességgel elhajított tárgy eltalálja B pontot. Ebben az esetben a pályát jellemző függvényben x és y jelentik a megadott B pont koordinátáit, α pedig az ismeretlen. Felhasználva az 1cos2α=1+tg2α azonosságot
y=tgαx-14F(1+tg2α)x2.
Ezt az egyenletet tgα szerint rendezzük:
x2tg2α-4Fxtgα+(4Fy+x2)=0.
Megoldjuk tgα-ra, és megkapjuk a B pont eltalálásához szükséges szöget:
tgα=2F±4F2-4Fy-x2x.
Lássunk egy számpéldát. Legyen c=28m/sec, g=980cm/sec2, ekkor F=40m. Az eltalálandó B pont koordinátái legyenek x=50m, y=21,875m. Ekkora megoldóképlet alapján:
tgα=1,6±0,4,tgα1=1,6+0,4=2,α1=6326',tgα2=1,6-0,4=1,2,α2=5012'.

Tehát adott sebesség mellett B pont két röppályán található el, amelyek közül az egyik laposabb, és ezen rövidebb idő alatt ér az elhajított tárgy a B pontba, a másik pálya meredekebb, ezen később ér B-be az elhajított tárgy. Ezt a fizikai körülményt, hogy megadott sebességgel két pályán érhető el B pont, az tükrözi vissza, hogy egyenletünknek két megoldása van.
Más a helyzet, ha a célba vett pont másutt van. Legyen például ugyanazon c=28m/sec sebesség mellett x=5000m, y=4000m. Az adatokra ránézve azonnal feltűnik, hogy itt valami nincs rendben: ilyen messze levő célpont ezzel a sebességgel nem található el. Kiderül ez az egyenlet oldóképletéből is, amelyben a négyzetgyök alatti mennyiség ekkora x és y mellett negatív.
Ha tehát adott c sebességgel hajítunk a legkülönbözőbb irányokba, akkor a tér pontjai két csoportba oszthatók. Vannak olyan pontok, amelyek két hajítási pályán is eltalálhatók (ilyenkor egyenletünk oldóképletében a négyzetgyök alatti mennyiség pozitív). De vannak olyan pontok is, amelyek a megadott elhajítási sebesség mellett semmiféle módon sem érhetők el (ekkor a gyökjel alatti mennyiség negatív). A függőleges sík (a tér) pontjai két tartományra oszlanak: a kétféle pályán eltalálható és az egyáltalán el nem érhető pontok összességére. Ez a két tartomány valahol, egy görbe mentén határos. Ha olyan pontot választunk ki, amely a határoló görbe mentén fekszik, és ennek koordinátáit helyettesítjük a megoldóképletbe, akkor a gyökjel alatti mennyiség nulla:
4F2-4Fy-x2=0.

Az egyenletnek ilyenkor csak ez az egy megoldása van:
tgα=2Fx.
Tehát a 4F2-4Fy-x2=0 egyenlet olyan x, y koordinátájú pontokat választ ki, amelyek csak egyféle pályán érhetők el. Az egyenlet rendezve:
y=F-14Fx2.
Ez a görbe olyan parabolát jelent, amely az y tengelyt F, az x tengelyt ±2F távolságban metszi, és fókusza az origóban van. Neve burkológörbe. Adott kezdősebességű hajításokat tekintve ezen vannak azok a legmesszebb fekvő pontok, amelyek a hajítással elérhetők, és ezek a pontok csak egyetlen hajítási pályával érhetők el.
 
 

Valamennyi (adott c kezdősebességű, különböző indulási szögű) hajítási pálya belülről érinti a burkológörbét. Természetesen ugyanez a helyzet valamennyi, az y tengelyen átmenő függőleges síkban: a burkoló parabolák forgás felületet, forgási paraboloidot alkotnak. Ezt ismerve sok feladatot igen gyorsan tudunk megoldani. Például a legnagyobb hajítási távolságot a burkolófelületnek az x tengellyel való metszéspontja jelöli meg. Ekkor a célpont x koordinátája x=2F és az ehhez a pályához tartozó elhajítási szög tgα=2Fx alapján: tgα=2F2F=1, így α=45.
A burkológörbe szerepéről lássunk még egy példát. Adva van egy vízzel telt edény, függőleges oldalfalakkal. A víz felszíne alatt milyen mélységben (h) kell lyukat nyitnunk, hogy a vízszintes hajítás törvénye szerint kiömlő vízsugár eltalálja a megadott helyzetű, x, y koordinátájú B pontot?
Egyszerűség kedvéért helyezzük az origót az edény oldalfalához, a víz felszínére, és az y tengelyt irányítsuk lefelé.
 
 

h mélységből c=2gh sebességgel ömlik ki a víz és t másodperc alatt x=ct távolságra, y=g2t2+h mélységre jut el. A vízsugár ugyanis h mélységben indul el, és ehhez kell hozzáadni az esés útját. t kiküszöbölésével kapjuk a hajítási pálya függvényét:
t=xc,y=g2(xc)2+h,y=g2c2x2+h.
Felhasználva a kezdő sebesség c=2gh értékét:
y=14hx2+h.
A pálya függvényéből kiesik g; az edényből kiömlő víz pályái a Holdon is ugyanazok volnának. Ennek oka: kisebb g esetén a gravitáció kisebb mértékben görbíti lefelé a parabolát, viszont kisebb a kezdő sebesség is.
A mi feladatunkban az a kérdés, adott x, y koordinátájú B pont eltalálásához milyen mélyen nyissunk lyukat az edényen? Egyenletünket adott x, y mellett h-ra kell megoldanunk. Rendezve:
4h2-4yh+x2=0.
Ennek megoldása
h=y±y2-x22.
Ismét két megoldás adódik, kétféle lyukmélység mellett találja el a vízsugár a B pontot. A burkológörbén fekvő pontok x, y koordinátáinak összefüggését a négyzetgyök alatti mennyiség eltűnése szolgáltatja:
y2-x2=0.
Innen y=x. Tehát a burkológörbe 45-ban lefelé haladó egyenes.
Gondolatmenetünk egyszerű eszközökkel vezetett el a burkológörbe fogalmához, ez pedig elősegíti egyes feladatok megoldását. (Lásd a közölt ide tartozó feladatot!)