Cím: Az 1959. novemberi számban (a felületi feszültség mérésére) hirdetett pályázat eredménye
Füzet: 1960/május, 200. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A pályázatra 10 dolgozat érkezett. A kísérleti eszközök és anyagok megszerzése mindenütt komoly előkészítő munkát jelentett, mégis majdnem mindegyik pályázó jó munkát végzett. A legnagyobb érdeklődés az alkohol‐víz elegyek σ értékének koncentráció függése iránt mutatkozott. Igen sokan foglalkoztak még a hőmérséklet-függés meghatározásával is. A mérőeszközök sokféle, ötletes összeállítása a pályázók jó kísérleti érzékéről tanúskodik.
Sajnos a gondos előkészítést nem mindig követte alapos mérési munka. Így nem ismételték a méréseket többször azonos körülmények között, ,,Egy mérés nem mérés'' egy igen fontos elv a fizikus gyakorlati munkájában. Eredményeink pontosságát csak több mérésből ‐ mérés sorozatból lehet megállapítani. Mérési jegyzőkönyveinkben tüntessük fel a felhasznált egyéb adatok (pl. fajsúly, sugár stb.) származását is. Viszonylag kevesen használták fel a cikkünkben közölt σH2O adatot a hajszálcső sugarának meghatározására ill. ellenőrzésére. Méréseink eredményét mindig ajánlatos valamilyen más módszerrel ellenőriznünk. Megállapíthatjuk, hogy pályázóink erősen törekedtek pontosságra, a jövőben azonban a felsorolt szempontok gondosabb figyelembevételét ajánljuk.
A pályázatok minősítésében a következő sorrendet állapítottuk meg:
Eisner Gábor (budapesti Petőfi gimnázium IV. o. t.) Gondos, lelkiismeretes munkájával valamennyi feladatot helyesen oldotta meg. Sokféle helyesen választott koncentráció mellett egészen komoly pontosságot ért el méréseinél.
Ivanyos János és Vadnai Zsolt (budapesti Apáczai Csere János Gimn., III. o. t.). Következetes, rendes munkájukkal a koncentráció függést és hőmérséklet függést eredményesen vizsgálták.
Náray-Szabó Gábor (budapesti József Attila Gimn. III. o. t.). Igen ötletes ,,mágneses golyó'' hasonlattal világítja meg a koncentráció függés változását. ,,Ha sok egymást vonzó mágneses golyó közé néhány nem mágnesezhető golyót teszünk, a rendszer szilárdsága nagymértékben csökken, viszont sok nem mágnesezhető golyó közé tett néhány mágneses golyó a szilárdságot nem növeli nagy mértékben,'' Dolgozata igen rendes kiállítású.
Székács György (nagykanizsai Landler Gimn. III. o. t.). Gondos kísérleti munkát végzett a koncentráció és a hőmérséklet függés meghatározására.
Kis Ilona és Békési József (nagykanizsai Landler Gimn. IV. o. t.). Alapos, részletesen leírt méréseikben a koncentráció függést és az etiléter σ-t vizsgálták sikeresen.
Daka Judit és Kovács László (nagykanizsai Landler Gimn. IV. o. t.). Ötletes módon kerülik meg a sűrűség és térfogat mérést tömegméréssel, a koncentráció függés vizsgálatában.
Kugler Emese (nagykanizsai Landler Gimn. III. o. t.). Helyesen megválasztott, jól temperálható U csövet használt a hőmérséklet függés vizsgálatára.
Igen aprólékos leírást küldött be Sándor Mária (debreceni Vegyipari Technikum III. o. t.). Dolgozatában szintén mind a négy kérdés vizsgálatával foglalkozott.
Ezenkívül dolgozatokat kaptunk még Imhof János (dombóvári gimnázium) valamint Tompos Csaba és Mihálkovics Tibor (budapesti Apáczai Csere János Gimn. III. o.) tanulóktól is.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Elsner Gábor dolgozatát 100Ft, Iványos János és Vadnai Zsolt dolgozatát 50Ft, Náray-Szabó Gábor dolgozatát 50Ft jutalomban részesíti, a többi pályázókat szorgalmas munkájukért ezúton megdicséri. A jutalmakat postán küldjük szét.