Cím: 1959. szeptemberi pályázat eredménye
Füzet: 1960/január, 41. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A pályázatra 5 dolgozat érkezett be. Mindegyik pályázó jó munkát végzett. A pályaművek mindegyikénél a legrészletesebben kidolgozott tétel az volt, amely a rugalmassági együttható meghatározását kívánta. Mindegyik dolgozatban a kísérleti rész a bővebb és teljesebb.
Prause József (szentendrei Ferences gimnázium IV. o. t.) az egyetlen pályázó, aki a lehajló léc alakjának l=cx2+dx3 függvényét matematikai vizsgálattal ellenőrizte. A keskenyedő léc és a két helyen alátámasztott léc kérdésével is alaposan, eredményesen foglalkozott. Dolgozata igen rendes kiállítású.
Bihari Erzsébet és Fazekas Éva (budapesti Veres Pálné gimnázium IV. és III. o. tanulói) a rugalmassági együttható meghatározásában igen pontos és lelkiismeretes munkát végeztek, a kör alakban meghajló léc problémáját is teljesen megoldották.
Dobozi György és Fixek László (budapesti Piarista gimnázium IV. o. t.) alapos kísérleti munkát végeztek és a két helyen megtámasztott tartó kérdésében elméletileg kapták meg a helyes eredményt. Kalas Tibor (miskolci Kilián György gimnázium) és Székács György (nagykanizsai Landler-gimnázium) elsősorban a nyújtási együttható meghatározásával foglalkoztak.
Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Prause József dolgozatát 100 Ft jutalomban részesíti. A többi pályázók könyvjutalmat kapnak. A jutalmakat postán küldjük szét.