Cím: 1960. A II. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiász (Diákolimpia)
Füzet: 1960/szeptember, 3 - 4. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Román Népköztársaság Matematikai és Fizikai Társulata 1960. július 18‐26 között rendezte meg a II. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiászt. Ezen a vendéglátó országon kívül a Bolgár Népköztársaság, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, a Magyar Népköztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság 8‐8 tanulója és 2‐2 vezetőjük vett részt (1 kijelölt német diák az indulás előtt megbetegedett, emiatt a németek csak 7-en voltak). Az albán, görög, jugoszláv, kínai, lengyel, szovjet és török meghívottak szervezési nehézségek (a meghívás és a verseny közötti idő rövid volta) miatt nem vehettek részt. A 39 versenyző közül 1 volt leány.
A verseny július 21 és 22-én folyt le Sinaia-ban, 3, ill. 4 feladat volt kitűzve 3, ill. 4 órai munkaidőre. (A feladatokat pontversenyünk folyamán ki fogjuk tűzni.) Az eredményt ünnepélyes keretek között Grigore C. Moisil akadémikus, a rendező Társulat elnöke hirdette ki július 24-én, Bukarestben, az Egyetemi Oktatók Házában.
I. díjat nyertek: Mezei Ferenc (Budapest, II. Rákóczi Ferenc gimnázium), Korec Ivan (Partizánske, Csehszlovák Sz. K.), Gheorghe Cezar (Buzǎu, Román NK.), Bollobás Béla (Budapest, Apáczai Csere János gyakorlógimnázium).
II. díjat nyertek: Popa Nicolae (Focşani, Román NK.), Fritz József (Mosonmagyaróvár, Kossuth Lajos gimnázium), Souček Jiři (Prága), Muszély György (Budapest, Vörösmarty Mihály gimnázium).
III. díjat nyertek: Petrov I. Peter (Plovdiv, Bolgár NK.), Tomşu Petr (Ostrava, Csehszlovák Sz.K.), Strǎtilǎ Serban (Piteşti, Román NK.), Veselý Jan (Ostrava, Csehszlovák Sz. K.).
Dicséretben részesültek: Baran Ladislav (Zilina‐Zsolna), Nosek Pavel (Hradec Kralové, Csehszlovák Sz. K.), Bojanov P. Todor (Szófia), Nicolescu Basarab (Ploeşti, Román NK.), Vlaev P. Panajot (Ajtosz, Bolgár NK.), Komlós János (Budapest, Apáczai Csere János gyakorlógimnázium), Walter Klaus (Görlitz, Német D.K.).
A kitüntetett tanulók oklevelet és iparművészeti, népművészeti termékeket, emléktárgyakat kaptak. A Rendezőség a többi résztvevőket is megajándékozta. A záróünnepélyen a versenyzők nevében Mezei Ferenc mondott köszönetet a szeretetteljes és bőkezű vendéglátásért.
A verseny egyéni volt, a küldöttségek összteljesítménye nem került összehasonlításra. A feladatokat pár nappal a verseny előtt nemzetközi bizottság válogatta ki a tagjai részéről javaslatba hozott tételek közül, egyszersmind megállapította a bírálati szempontokat. E bizottságnak magyar részről ezévben is Hódi Endre, az Optikai Kutató Laboratórium tudományos munkatársa volt tagja. A magyar diákküldöttség kísérője Késedi Ferenc, a Művelődésügyi Minisztérium főelőadója volt. A kísérő tanárok tanácskozásokat folytattak a matematika tanításának időszerű kérdéseiről is.
A Rendezőség gazdag kiegészítő programról is gondoskodott. Megtekinthették a küldöttségek a Sinaiát övező hegyvidék festői tájait, a sinaiai múzeumot, a volt királyi nyaralót, az Oraşul Stalin-i (Brassó) traktorgyárat, múzeumot és a Fekete templomot, a bukaresti új Kongresszusi Csarnokot és a körülötte emelt modern lakótömböket, a ,,Sc^inteia'' nyomdaipari kombinátot, az ,,Augusztus 23'' stadiont, a Falumúzeumot, a Sztálin-üdülőparkot, végül a román tengerpart legnevezetesebb üdülőhelyeit: Constanţa-t, Mamaia-t és Eforia-t. Valamennyi látnivaló igen érdekes és tanulságos volt, közülük a legutóbbiak keltettek legmélyebb benyomást.
Az Olimpiász jelentősen hozzájárult a résztvevő országok diákjai és tanárai közötti baráti kapcsolatok kifejlesztéséhez és elmélyítéséhez, másrészt a versenyzők matematikai tudásának emeléséhez.