Cím: 1959. évi fizika OKTV feladatainak megoldása
Szerző(k):  Párkányi László 
Füzet: 1959/október, 76 - 79. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az első forduló feladataiból

 

1. A pontból 45-os szög alatt v kezdősebességgel elindított lövedék B pontot találna el. A B pontból lövedéket indíthatunk 2v kezdősebességgel. Az A pontból egyidőben indítva B ponttól milyen maximális távolságra lehet a második lövedéket lelőni?
 

Magos András, a budapesti II. Rákóczi Ferenc gimnázium IV. o. tanulójának megoldása:
Ha az A pontból indított lövedék kezdősebessége v és a hajítási szög α, akkor a kezdő sebesség vízszintes összetevője
vAx=vcosα
függőleges összetevője
vy=vsinα.
Esetünkben
vAx=vy=v2.
A hajítási távolság
L=v2g.
A két lövedék összeütközéséhez szükséges, hogy mindkettő kezdősebességének függőleges összetevője egyenlő legyen. (Ekkor a repülés minden pillanatában egyenlő magasságban vannak.) Mivel a vízszintes és függőleges összetevők derékszöget zárnak be, a B pontból indított lövedék vízszintes sebességösszetevője
vBx=(2v)2-vy2=72v.
Találkozzék a két lövedék elindításuk után t másodperccel. A hajítási távolságot a két lövedék elmozdulása vízszintes irányú összetevőinek összege adja meg:
tvAx+tvBx=tv2+tv72=v2g,
ebből
t=2(7-1)6vg.
A B pontból indított lövedéknek az ütközésig vízszintes irányban megtett útja:
sBx=vBxt=7(7-1)6v2g.
A függőleges irányban megtett út
sy=vyt-g2t2=v2(47-7)18g.
Tehát az összeütközés pontjának B-től való távolsága:
x=sBx2+sy2=0,755v2g.

Vermes Miklós megjegyzése:
Ha a két lövedék egyszerre indul el, akkor a találkozásig függőlegesen mindegyik ugyanannyit esik le. Ezért mindkét lövedéknél eltekinthetünk a szabadesés törvénye szerint megtett függőleges távolságtól (mintha eső koordináta-rendszerből figyelnénk a jelenséget). A-ból és B-ből α és β szögekkel egyeneseket rajzolunk és azt vizsgáljuk, hogy az ezeken v1 és v2 állandó sebességgel mozgó lövedékek milyen feltételek mellett találkoznak.
 

 
Ha megvan találkozásuk C pontja és t ideje, akkor függőlegesen le kell bocsátani a CD=12gt2 távolságot, és D-ben megtaláljuk a találkozás tényleges helyét. Ez a módszer bárhonnan, bármilyen sebességgel és szöggel egyszerre indított lövedék esetében alkalmazható.
 

2. 0C-on egyenlő hosszúságú vékony sík réz- és invarlemezből bimetallt készítünk úgy, hogy a lemezek végig pontosan összeilljenek. Így a két lemez középvonalának távolsága d=0,5 mm. A két lemez egyik végét rögzítjük, a másikra mutatót szerelünk. Mekkora hosszúságúra válasszuk 0C-on a lemezeket, hogy 10C hőmérsékletemelkedésnek a mutató 1-kal való elfordulása feleljen meg? A réz vonalas hőkitágulási együtthatója 1710-6/C, az invaré 110-6/C. A lemez elhajlása körívben történik.
 
Magos András, a budapesti II. Rákóczi Ferenc gimnázium IV. o. tanulójának megoldása:
A mutató elfordulási szögét α-val jelöljük. Mivel a mutató az érintő irányába mutat, a szalag által meghatározott ívhez tartozó középponti szög és a mutató elfordulási szöge merőleges szárú szögek, tehát egyenlők. Ha az invar lemez középvonalához tartozó sugarat r-rel jelöljük, akkor a rézlemez középvonalához tartozó sugár: r+0,5mm.
Így a két középvonal hossza melegítés után:
ii=2rπ360ésir=2(r+0,5mm)π360.
A kettő különbsége:
ir-ii=π360mm.
Ha a bimetall‐szalag hossza 0C-on x, akkor 10C-os melegítéskor a rézszalag megnyúlása
lr=1710-5x
az invar szalag megnyúlása
li=10-5x.
Mivel
ir-ii=lr-li
azaz
π360mm=1610-5x.
Ebből
x=54,68mm.
A bimetall szalag hossza 0C-on 5,468cm.
 

3a Tengeralattjárót felderítő hadihajó tengeralatti hangforrással rendelkezik. A hajóhoz ismeretlen sebességgel tengeralattjáró közeledik, ugyanakkor pedig a hajó 70 km/óra sebességgel halad a tengeralattjáró felé. Mekkora a tengeralattjáró sebessége, ha a tengeralattjáróról visszaverődő hang frekvenciája a hajón levő felfogó készüléken 4%-kal magasabb a hajó által kiadott hang frekvenciájánál? A hang terjedési sebessége a vízben 1500 m/sec.
 

Sólyom Jenő, a budapesti Vörösmarty Mihály gimnázium IV. o. tanulójának megoldása:
Meg kell vizsgálnunk a Doppler‐hatást abban az esetben, amikor a hangleadó és a hangfelvevő is mozog, és közben a hang mozgó tárgyról verődik vissza.
 

1. A hajó f frekvenciájú hangot ad le, ennek hullámhossza λ=cf (c a hang terjedési sebessége a vízben) lenne, ha a hajó állna. A hajó azonban v1 sebességgel halad, tehát a hullám rövidebb úton alakul ki. Az új hullámhossz (λ1)v1T-vel rövidebb, mint az eredeti:
λ1=λ-v1T.
A frekvencia tehát
f1=fcc-v1.

2. Ha a tengeralattjáró állna, akkor egy másodperc alatt f1 frekvenciát fogna fel. Mivel a tengeralattjáró v2 sebességgel mozog a hajó felé, tehát a hangforrás felé, a tengeralattjárót v2λ2-val több hullám éri, tehát a tengeralattjárón észlelt frekvencia:
f2=fc+v2c-v1.

3. A tengeralattjáró ezt a frekvenciájú hangot veri vissza. De mivel a tengeralattjáró v2 sebességgel halad a megfigyelő felé, az álló megfigyelő
f3=fc(c+v2)(c-v1)(c-v2)
frekvenciájú hangot észlelne.
4. De mivel az észlelő hajó v1 sebességgel halad a hangforrás ‐ jelen esetben a tengeralattjáró ‐ felé, a hajón észlelt frekvencia:
f4=f(c+v1)(c+v2)(c-v1)(c-v2).
Ha a frekvencianövekedés 4%-os, akkor f4/f=1,04.
v1=70km/órac=1500m/sec=5400km/óra


adatok helyettesítésével a tengeralattjáró sebessége
v2=35,9km/óra36km/óra.

Kísérlet

Tartsd a tenyeredet néhány cm-re asztali villanylámpa körtéje elé. Gyújtsd meg a lámpát. Amikor a tenyereden már ,,jól'' érzed a lámpa melegét, oltsd el a lámpát. Fogd meg a lámpa körtéjét. Azt teljesen hidegnek találod. Mivel magyarázod a jelenséget?
Közli: Párkányi László