Cím: A hajlításról
Szerző(k):  Vermes Miklós 
Füzet: 1959/szeptember, 29 - 31. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fűszál meghajlik a szélben, a damaszkuszi penge a vívó kezében. Hajlításra vannak igénybe véve azok a vízszintes gerendák is, amelyeket egyik végükön befalaztak és másik végükön terhet hordanak. Természetesen a rugalmas lehajlásról van most szó, amikor az alakváltoztató erő megszűnte után a tárgy visszatér eredeti alakjába. Vizsgáljuk meg a hajlítás törvényeit.
Egy ecsetet vízszintesen tartunk és végét behajlítjuk: szálai elcsúsznak egymás mellett (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Ha egyik végén befalazott gerendáról van szó, akkor az egyes rétegek nem képesek egymáson elcsúszni. Ennek, mint ismeretes az a következménye, hogy a gerenda végének lehajlásakor a felső rétegek megnyúlnak az alsók összenyomódnak. A középső rétegben nem történik hosszúságváltozás. Ilyen módon a hajlítást húzó és nyomó erők keletkezése kíséri.
Gondolatmenetünk arra figyelmeztet, hogy a hajlításra igénybe vett gerenda nem minden keresztmetszetében dolgozik az anyag egyenlő mértékben. A felső és alsó szélen nagy erők jelentkeznek, a középen nem lépnek fel erők. Ebből gyakorlati következtetést vonnak le az I-vasak alkalmazása esetén. Mindenki látott vasgerendát, melynek keresztmetszete I alakú. Ennek az az értelme, hogy a középről, ahol alig lépnek fel rugalmas erők, áthelyezik az anyagot a gerenda széleire, ahol nagyon is szükséges a jelenléte, mert itt nagy húzó és nyomó erőknek kell ellenállni. A vasbeton működése a következő. Az acél kiváló anyag, jól bírja a nyomást és a nyújtást, de igen nagy a fajsúlya és drága. A beton képes ellenállni a nyomásnak, de a nyújtást nem bírja ki, viszont kisebb fajsúlyú és olcsóbb. Az 1. ábrában szereplő, lefelé hajlított gerendát betonból készítik el úgy, hogy felső részében acélrudakat helyeznek el. Ezek kibírják a nyújtást, viszont a gerenda alsó részében, ahol csak nyomó erő keletkezik, megfelel a beton is. A vasbetonban ott kell elhelyezni az acélbetétet, ahol húzóerők keletkeznek.
Vizsgáljuk meg számítással a hajlított gerendában fellépő erők, rugalmas feszültségek nagyságát. Hogy egy rugalmas anyag mit bír ki maradandó megnyúlás, szakadás, törés nélkül, az nem az erőtől, hanem az úgynevezett rugalmas feszültségtől (σ), a terület egységére jutó erőtől függ. Minden anyagot csak egy bizonyos, kp/mm2-ben megadott rugalmas feszültségig szabad igénybe venni.
 
 

Példánkban (2. ábra) I-keresztmetszetű gerendát falazunk be és a faltól k mm távolságban megterheljük P kp erővel. Ez az erő kP forgatónyomatékkal akarja a gerendát lebillenteni, letörni. A gerenda nem törik le, mert ezt a külső forgatónyomatékot a rugalmas erők forgatónyomatéka ellensúlyozza. A befalazás helyén a rugalmas erő nagysága legyen P0 kp. Itt a nyomó és húzóerők erőpárt kell, hogy alkossanak, mert az erők vízszintes komponenseinek eredője nulla, a befogás helyén P függőleges reakcióerő is fellép, így a testre a külső erő és a reakcióerő szintén erőpárt jelent. A nyomó- és húzóerőkből álló erőpár erőkarja a gerenda b mm-nyi magassága, forgatónyomatéka bP0. A forgatónyomatékok egyenlők:
bP0=kP.
Innen a gerenda tövében, az I-vas alsó és felső lemezeiben működő rugalmas erő (a befalazás helyén)
P0=kPb.(1)
Ha az I-vas egyik lemezének területe qmm2 nagyságú, akkor a rugalmas feszültség
σ=P0q=kPbq.
Ezzel a képlettel számíthatjuk ki, vajon a meghajlított gerendánál nem következik-e be a letörés veszélye. Például közönséges hídépítő acél esetében σ nem érheti el a 24kp/mm2 értéket. Ha ilyen példákat számolgatunk, észrevesszük, hogy a hajlítás sokkal veszélyesebb az anyagra, mint az egyszerű nyújtás.
Előfordul az az eset, hogy a gerenda téglalap keresztmetszetű. Ekkor q=ab2, azonkívül még egy 3-as szorzó is belép a képletbe, amint azt megfelelő azámítások eredményül adják (mert a rugalmas erő csökken a gerenda közepe felé haladva). Tehát téglalap alakú gerendánál
σ=6kPab2.(2)
Látható, hogy a gerenda függőleges mérete (b) többet ér, mint a vízszintes. Élére állított gerendák nagyobb teherbírásúak, mint fekvő helyzetűek.
Foglalkozzunk egy másik kérdéssel, a gerenda lehajlásával. Megterhelés hatására az egyik végén befalazott gerenda vége lehajlik. Levezethető, hogy ilyenkor az egyenletes keresztmetszetű gerenda alakja harmadfokú függvény (l=cx2+dx3). Vége felé mindinkább csökken a görbület, ami érthető, mert mindig kisebb lesz P erő lehajlító forgatónyomatéka (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Érdekes annak a gerendának a lehajlása, amelynek keresztmetszete ékalakúan vékonyodik a vége felé (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Ekkor a keresztmetszet ugyanolyan arányban csökken, mint a lehajlító forgatónyomaték, a gerenda hossza mentén minden helyen egyenlő mértékben nyúlik meg és köralak jön létre. Ebben az esetben foglalkozhatunk a lehajlás kiszámításával. Legyen a vége felé keskenyedő gerenda olyan I-vas, amilyent a 2. ábra tüntet fel. A felső lemez megnyúlása Hooke törvénye szerint
λ=εkP0q.
Itt ε a nyújtási rugalmassági együttható, λ a megnyúlás mm-ben, P0 pedig a nyújtó erő. Ez a nyújtó erő (1) alapján ismeretes és így a megnyúlás
λ=εkP0q=εk2P0bq.
(A vékonyodó rúd minden darabján ugyanannyi a nyúlás, mert k és q egyenlő arányban csökkennek.) Ennyivel hosszabb a gerenda széle a gerenda közepénél.
 
 
5. ábra
 

A körívek hosszának különbsége (5. ábra)
(r+b2)α-rα=b2α.
Ez egyenlő a megnyúlással,
b2α=λ.
Azonkívül a rúd hossza
k=rα,
α-t kiküszöbölve
r=bk2λ,
a megnyúlás értékét is felhasználva
r=qb22εkP.

Ekkora sugarú körben hajlik meg a gerenda. A rádiuszból könnyen megkapható l lehajlás. A derékszögű háromszög középarányossági tételeiből (kis lehajlásoknál jó közelítéssel):
l:k=k:2r.
Innen
l=k22r=εk3Pqb2.
A lehajlás arányos az erővel, a gerenda hosszának köbével. Ha nem I-vasról hanem téglalap keresztmetszetű gerendáról van szó (q=ab), azonkívül a gerenda nem keskenyedik, hanem állandó szélességű, akkor is megmaradnak az egyes mennyiségekre érvényes arányosságok törvényei, csak egy 4-es szorzó lép be a képletbe. Tehát téglalap formájú gerenda lehajlása
l=4εk3Pab3.(3)
A lehajlás a gerenda függőleges méretének (b) köbével fordítva arányos.
A (3) képlet igen egyszerű módszert szolgáltat e nyújtási rugalmassági együttható mérésére. Az erőn és lehajláson kívül a rúd méreteit kell meghatározni, ami könnyen elvégezhető kísérlet, és megkapjuk eredményül a nyújtási rugalmassági együtthatót.