Cím: Beköszöntő
Szerző(k):  Bodó Zalán 
Füzet: 1959/szeptember, 28. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapoknak igen jelentős szerepe volt már a múltban is hazánk matematikai és fizikai kultúrájának kialakításában. Felszabadulásunk után a Középiskolai Matematikai Lapok jelentősége meghatványozódott. A példányszám megsokszorozódott, és széles tömegek kapcsolódtak be a megoldók táborába.
Sajnálatos módon azonban megszűnt és az elmúlt 15 év alatt nem elevenedett fel a Lapok Fizika rovata. Ennek hátrányai erősen mutatkoztak mind az egyetem felvételre jelentkezők fizikai képzettségében, mind a fizika iránti csökkentett érdeklődésben. Ezért tanulóink, pedagógusaink és kutató fizikusaink régi óhaja teljesül szeptembertől kezdve.
A Középiskolai Matematikai Lapok terjedelme 8 oldallal növekszik, és ettől az időtől kezdve a lap fizikával is foglalkozik. A lap elsősorban fizikai feladatokat közöl, azok megoldására ugyanolyan versenyt hirdet, mint azt eddig a Matematikai Lapok tették. A feladatokon túl olyan pályázatok is lesznek, melyek a tanulókat kísérletezésre, mérési feladatók megoldására ösztönzik. Az önálló cikkek, egyelőre a kis terjedelem miatt csak igen szűk keretek között, egyrészt a feladatmegoldásra, másrészt a kísérletezésre kívánnak nevelni. Időnként foglalkozunk a tudomány legújabb eredményeivel és a fizika történetével is. Rovatot nyitunk Kérdezz ‐ felelek! címmel, melyben a beérkező fizikai vonatkozású problémákra adunk rövid feleletet. Közöljük a különféle tanulmányi versenyek feladatait, azok megoldásával együtt. Felhívjuk a figyelmet a megjelenő könyvekre, melyeknek olvasása ajánlatos.
Reméljük, hogy a pedagógusok és a tanulók lelkesen fel fogják karolni az új vállalkozást és rövidesen feladatok, cikkek, további ötletek özönlenek a szerkesztőség felé. A lap számára szánt minden közlemény a következő címre küldendő: Kunfalvi Rezső gimn. tanár, Budapest XI., Eszék-u. 13.
Bízunk benne, hogy miként az elmúlt másfél évtized alatt a Középiskolai Matematikai Lapok széles tömegekkel megkedveltették a matematikát, az új fizikai rész eredményeképpen hasonló mértékben növekedni fog a ,,fizikát szerető'' középiskolások tábora is!