Cím: 1959. Az I. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiász (Diákolimpia)
Füzet: 1959/szeptember, 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Román Népköztársaság Matematikai és Fizikai Társulata az ország felszabadulásának 15-ik és a Társulat alapításának 10-ik évfordulója alkalmából a Román Oktatás- és Nevelésügyi Minisztérium és a Román Munkásifjúság Szövetsége támogatásával Nemzetközi Matematikai Diákolimpiászt rendezett. Ezen az első ilyen versenyen 4 szovjet és 8‐8 bulgár, csehszlovák, lengyel, magyar, német, román tanuló vett részt ‐ közülük hat leány. A küldöttségek július 21-től 31-ig élvezték a rendező Társulat vendégszeretetét, megtekintették a Román Népköztársaság számos ipari és kulturális létesítményét, természeti szépségét.
A verseny július 24 és 25-én folyt le Oraşul Stalinban, három-három feladat volt kitűzve három-három órai munkaidőre. Az eredményt ünnepélyes keretek között Bukarestben július 28-án hirdette ki Grigore C. Moisil akadémikus, a Társulat elnöke.

 

I. díjat nyertek: Divis Bohuslav (Prága), Nicolescu Basarab (Ploeşti, Román NK.), Csanak György (Debrecen).
 

II. díjat nyertek: Bergthaler Cristian (Petroşani, Román NK.), Georghe Cesar (Buzǎu, RNK.), Halász Gábor (Budapest).
 

III. díjat nyertek: Brisca Virgil (Giurgiu, RNK.), Bollobás Béla (Budapest), Muszély György (Budapest), Toom Andrej (Moszkva), Vrajitoru Mihai (Aiud, RNK).
 

Dicséretben részesültek: Szász Domokos (Budapest), Fedorev Viktor (Moszkva), Frolov Valerij (Moszkva), Ivan Konstantinov Titelnikov (Plovdiv, Bolgár NK.), Karel Smuk (Ostrava, Csehszlovák NK.), Moudry Jiri (Prága), Votava Jiri (Prága), Barbu Viorel (Iaşi, RNK.), Kovarik Zdislav (Hobonin, Csehszlovák NK.), Toke Jan (Bialogard, Lengyel NK.).
A verseny egyéni volt, a küldöttségek összteljesítménye hivatalosan nem került összehasonlításra. A feladatokat kiválasztó és a dolgozatokat elbíráló nemzetközi bizottságnak magyar részről Hódi Endre, az Optikai Kutató Laboratórium tudományos munkatársa, a magyar küldöttség vezetője volt tagja.
Az olimpiász megrendezése igen szerencsés kezdeményezésnek bizonyult mind a szocialista államok ifjúságát összefűző baráti kapcsolatok, egymás életének megismerése, mind pedig a szakmai tudás elmélyítése szempontjából. Éppen ezért tervbe vették az olimpiásznak évről évre a béketábor más-más országában való megrendezését.